5 najčešćih GREŠAKA menadžera i tim lidera

Daješ sve od sebe, trudiš se da radiš sve na najbolji mogući način, ali rezultati i nivo motivacije tvog tima i dalje su na niskom nivou i ne znaš šta više da uradiš povodom toga?

Bilo da si višegodišnji ili novoizabrani menadžer, sigurno su ti se dešavale ovakve situacije. Često, opterećeni gomilom posla i pritiskom nadređenih, nismo ni svesni grešaka koje pravimo u radu sa našim timom.

Prema istraživanju sprovedenom od strane The Ken Blanchard Companies u kom je učestvovalo 1.400 anketiranih menadžera, ovo su neke od najčešćih grešaka koje tim lideri prave:
 1. Ne daju feedback

Ovo se smatra najčešćom greškom tim lidera. Ukoliko ne daješ feedback svojim članovima tima, onemogućuješ im da napreduju i uvide šanse koje imaju za dalji rast i razvoj. Pogrešno je mišljenje da je feeedback isto što i kritika.

Mi ti preporučujemo da pokušaš sa tehnikom “dobro-bolje-najbolje” (prvo kažeš šta je bilo dobro, zatim šta bi moglo da bude bolje, a zatim šta je bilo najbolje) i prati rezultate.

 1. Ne odvajaju vreme za svoj tim

Gomila zadataka, problema, izveštaja… Teško je pronaći vremena da se bavimo problemima i izazovima svakog pojedinačnog člana, zar ne? Ipak, ljudi treba da budu na prvom mestu kada si lider. Kao što kaže čuvena rečenica: “Before you are a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others.”

Stoga, u svom rasporedu odvoji vreme za svoj tim, trudi se da aktivno slušaš kada ti se obraćaju, nauči kako da postaviš prava pitanja i potrudi se da ih, s vremena na vreme, okupiš u nekoj neformalnoj atmosferi koja bi svima odgovarala da se malo opuste i bolje upoznaju. Naravno, odvoji vreme i za rad na svom ličnom razvoju, jer ti treba da budeš njihov “role model”.

 1. Daju preveliku slobodu članovima tima

Jedna od većih grešaka lidera jeste da, plašeći se da ne budu tzv. mikromenadžeri, daju preveliku slobodu svojim članovima. Vremenom dolazi trenutak kada su zadaci odrađeni na nedogovarajući način, jer menadžeri nisu pratili delegirane aktivnosti niti pružali podršku tokom celog procesa. Autori knjige “Delegiranje odgovornosti” navode sledeće tehnike za praćenje delegiranog zaduženja:

 • kreiraj dosije sa uputstvima za svaki zadatak i projekat,
 • implementiraj dnevnik rada koji prati sve projekte, zadatke ili funkcije u tvom timu,
 • napravi veliki zidni kalendar u kancelariji,
 • održavaj redovne sastanke sa zaposlenima,
 • uvedi pismene izveštaje o napretku,
 • koristi neke od softvera za menadžment i nadgledanje projekata poput: Trello, Asana…
 1. Loše postavljaju ciljeve

Kada ljudima nije jasno šta im je cilj, najveća je verovatnoća da ga nikada neće ni ostvariti. Moraju da razumeju širu sliku i svoju ulogu u njoj. Stoga, odvajanje vremena za adekvatno postavljanje ciljeva nije gubljenje vremena, čak naprotiv – može da bude presudno za uspeh tvog tima. Nekada, ceo proces može da se pređe u nekoliko jednostavih koraka.

 1. Ne razumeju šta motiviše njihov tim

Najčešća zabluda menadžera jeste da je njihovim članovima tima glavni izvor motivacije iznos plate i bonusa. Brojna su istraživanja koja dokazuju da su najčešći elementi motivacije sve samo ne materijalni, poput: dobre komunkacije, prijatnih međuljudskih odnosa, prostora za učenje, napredak i slično. Popričaj otvoreno sa svojim ljudima šta im je zaista bitno. Nekada zanimljive činjenice o motivaciji možemo da pronađemo i u pričama iz detinjstva.

Copyright by our partner: Bridge Communication

Znaš li koliko tehnika NLP metodologije možeš da koristiš u svakodnevnom poslu? Na tebi je da odvojiš vreme za svoj lični i profesionalni razvoj, a na nama je da te naučimo kako da unaprediš svoje menadžerske veštine. Znaš kako kažu: “Najbitniji projekat na kom ćeš raditi si TI!”. NLP Practitioner trening u Beogradu počinje 29. septembra!
nlpfts