blog ft

10 naslova za uspešniju komunikaciju

30/12/2020

Komunikacija je tema koja sve zanima i uvek je aktuelna. Nešto što nam je prirodno o čemu i ne razmišljamo dok se dešava, može biti uzrok raznih problema i nesuglasica. A zapravo je nešto na čemu možemo raditi kako bi bila bolja i uspešnija.

Na sajtu Bridge Comunication smo pronašli 10 predloga za knjige koje možete pročitati ako smatrate da treba da poradite na unapređenjenju vaših komunikacionih veština. U nastavku pogledajte o kojim knjigama je reč.

1. „Definitivni vodič kroz govor tela“ – Alat i Barbara Piz

Zanimljiv podatak je da samo 7% posto uticaja na uspeh komunikacije imaju reči koje koristimo. Neverbalna komunikacija je podjednako značajna koliko i verbalna dok prenosimo informaciju. Govor tela nam može mnogo reći o sagovorniku, pa i o nama samima. Ovo je knjiga koja govori baš o značaju neverbalne komunikacije.

2. „Never split the difference“ – Chris Voss

Jedan od aspekata koji je nezaobilazan kada je komunikacija u pitanju jeste i pregovaranje. U ovoj knjizi možete naći odgovore  i alate za uspešno pregovaranje.

3. „Kako razgovaramo – problemi i rešenja“ – Fridman Šulc fon Tun

Da li vam se dešavalo da poruku koju ste želeli niste preneli na adekvatan način i da je dolazilo do nesporazuma? U ovoj knjizi su praktični saveti koji se mogu iskoristiti u svakodnevnoj komunikaciji.

4. „TED govori“ – Kris Anderson

Šta razlikuje dobre i uspešne javne govornike od ostalih? Kako izneti ideju na način da je svi čuju? Na koji način ispričati inspirativnu priču koja ostavlja jak utisak? Odgovori na ova pitanja su u ovoj knjizi.

5. „NLP at work“ – Sue Knight

NLP je komunikacioni model koji nudi mnoge alate za rad: na postavljenim ciljevima, sa mnogobrojnim sagovornicima i svakodnevnim izazovnim situacijama. Autorka je u svojoj knjizi napravila paralelu između primenjene psihologije i konkretnih poslovnih situacija.

6. „Uticaj – u teoriji i praksi“ – Robert Čaldini

Nakon čitanja ove knjige možete shvatiti zašto ste se u nekim situacijama poneli baš na određeni način.U njoj je predstavljeno 6 principa uticaja praktičnim primerima predstavljeno je kako ih možete iskoristiti u komunikaciji, privatnoj ili poslovnoj i uopšte u unapređenju odnosa sa drugima.

7. „Kako zadobiti prijatelje i uticati na ljude“ – Dejl Karnegi

Autor u ovoj knjizi daje konkretne savete nastale iz psiholoških istraživanja baziranih na mnoštvu primera. Možete pronaći odgovore kako da se ponašate ako želite da se svidite ljudima iz svoje okoline – bilo da je u pitanju porodica, partner ili možda poslovni saradnici ili kolege.

8. „Pitch Anything“ – Oren Klaff

Ukoliko se bavite prezentacijom ideje, proizvoda i često ste u tim situacijama, ovo je knjiga čiji se sadržaj  upravo time. Možete saznati šta je „STRONG“ metoda i kako da je iskoristite u svojim budućim prezentacijama.

9. „Putting Stories to Work“ – Shawn Callahan

Ljudi češće upamte zanimljive priče nego suve podatke i informacije. Dobri govornici i najuspešniji u poslu koriste priče u svom radu. A kako se to postiže možete saznati u ovoj knjizi.

10. „25 tajni uspešne komunikacije“ – Džon Maksvel, Les Pero

Uspeh je relativna stvar i da li ste i koliko uspešni zavisi puno od načina na koji vidite sebe. Ova knjiga i saveti iz nje mogu vam pomoći da sagledate sebe i ljude oko sebe iz druge perspektive, te na taj način unapredite svoju komunikaciju i odnose sa ljudima iz svog okruženja.

Ukoliko vas je bar jedan naslov privukao i pomislili ste da bi trebalo da poradite na nekom od aspekata komunikacije, ne zaboravite da upravo NLP Practitioner trening nudi pregršt alata i mogućnosti da unapredite svoju komunikaciju kako u privatnom, tako i u poslovnom okruženju. 

nlp trening
fbb