Organizacija vremena tokom rada

10 predloga kako da dobro organizujete svoje vreme

03/12/2020

Dobra organizacija vremena može vam pomoći da unapredite svoju karijeru. Organizovanje svakog dana pomaže vam da posao završite na vreme, ostanete angažovani tokom važnih sastanaka i daje vam prostor da budete kreativni i proaktivni u svojim zadacima. To se takođe odnosi i na vaš lični život. Jake veštine upravljanja vremenom su vaš saveznik u postizanju ključnih ciljeva i/ili karijernom napretku.
Da li postoji recept za dobru organizaciju vremena? Da, a dalje u tekstu predstavićemo vam nekoliko saveta i praktičnih alata kako doći do toga.

Kontrola vremena

Znajte tačno kako provodite vreme. U kancelarijskom okruženju trebalo bi da znate šta vam krade vreme. Na primer, možda trošite sat vremena na e-poštu, umesto da dovršite započet projekat. Znajući tačno kuda ide vaše vreme možete pomoći sebi kako da delegirate zadatke i postavite prioritete. Postoji mnogo načina za određivanje prioriteta, a NLP treninzi vam daju jako važne tehnike upravo za to, kao i za postavljanje pravih ciljeva i preduzimanje jasnih akcionih koraka ka njihovom ostvarenju.

Vremensko ograničenje

Postavljanjem vremenskog ograničenja za određeni task može biti zabavno. U stvari, to može biti i vrsta igre ili izazova. Osmislite sebi nagradu za obavljeni zadatak. Ovo možete primeniti za bilo koji task. Postavite određeno vremensko ograničenje i pokušajte da završite zadatak u predviđenom roku. U ovo možete uključiti i svoje kolege, tim ukoliko zajedno radite na nečemu.

Softverski alati za upravljanje vremenom

Tehnologija je sve sofisticiranija u upravljanju vremenom. Internet nudi čitav spektar aplikacija i alata, a neki su vrlo korisni za poslovno upravljanje, posebno za praćenje i procenu dnevnih procesa.

To do lista

To do lista uvek štedi vreme. Ako imate spisak, nećete se pitati šta je na dnevnom redu ili šta dalje. Lista vas drži fokusiranim i motivisanim, a poseban je osećaj zadovoljstva svaki put kada štiklirate zadatak sa liste. Čak i ako ste okruženi distrakcijama, lista će vas vraćati na pravi put.

Planiranje unapred

Osnovni deo upravljanja vremenom je planiranje. Ako budete efikasni u planiranju i kako ćete sve postići, lako ćete moći da se pridržavate poslovnog rasporeda. U idealnom slučaju, trebalo bi da imate plan unapred za nedelju ili bar dan ranije. Kada tačno znate šta treba obaviti za dan ili nedelju, ostaćete organizovani i koncentrisani.

Određivanje prioriteta

Postoji mnogo načina za određivanje prioriteta onoga što treba uraditi. Neko će se odlučiti da prvo završi brze, jednostavne taskove, a zatim duže, koji traže više koncentracije, ili obrnuto. Neko će kombinovati zahtevnije sa manje zahtevnim zadacima. Važno je otkriti šta je najproduktivnije za vas, jer procena prioriteta jeste ključna za dobru organizaciju vremena. Tehnike koje dobijate na NLP treninzima rezultuju dobrom organizacijom.

Delegiranje i uključivanje drugih ljudi

Ne možete sve sami?! Možda je vreme da nekoga uključite za neke jednostavne procese u vašem poslu, što vas može osloboditi da se usredsredite na veće projekte ili složenije zadatke.

Fokus na jedan zadatak

Ako ste odlučili da izvršite zadatak, završite ga do kraja.
Napuštanje trenutnog zadatka i bavljenje nečim drugim može dovesti do produžavanja operativnog procesa u obavljanju oba zadatka. Na primer: u sred ste pisanja izveštaja, a zatim odjedno prekidate I proveta e-poštu bez razloga i odgovarate na isti. To nije samo loše upravljanje vremenom već i loše za vašu koncentraciju. Usredsredite se na zadatak koji je u toku i izbegavajte ove zamke.

Unošenje promena u raspored

Ako se osećate energičnije u određeno doba dana, promenite svoj raspored. Iskoristite svoje vreme. Neki ljudi su energičniji ujutru, dok su neki “noćne ptice”. Kada shvatite koji je najbolji vremenski period za vas, i prilagodite raspored svom tempu, uživaćete u blagodetima i mogućnostima da uradite više.

Izbegavanje savršenstva

Ne dozvolite da savršeno bude gore od dobrog. Izbegavajte prekomerno analiziranje svega što radite. To, međutim, ne znači da budete nepažljivi ili nemarni. Kada završite zadatak i date mu sve od sebe, nastavite dalje.

 

Efikasno upravljanje vremenom na kraju je rezultat ispravnog stava i posvećenosti svojim ciljevima. Softverski alati mogu pomoći u naporima za upravljanje vremenom, takođe na raspolaganju vam je mnoštvo kalendara i uređaja za praćenje vremena koji pomažu dobroj organizaciji.

Bez obzira na savete ili alate koje koristite, mudro trošite svoje vreme, ali takođe odvojite vreme za odmor i opuštanje kako biste bili zadovoljni i motivisani za dalji rad.

 

nlp trening