NLP Practitioner

10 stvari koje ćeš sigurno naučiti na treningu NLP Practitioner

01/04/2022
Imaš potrebu za promenom na različitim poljima? Kada jednom kreneš da radiš na svom ličnom razvoju niko neće moći da te zaustavi. Učenje i redovna primena NLP tehnika omogućiće ti da ostvariš uspeh kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

Ovo su samo neke od stvari koje ćeš naučiti kroz NLP Practitioner trening.

1. Poboljšaćeš komunikacione sposobnosti i savladaćeš veštinu uspešnog pregovaranja

Primena NLP tehnika omogućiće ti da precizno izneseš svoje ideje i sebe prikažeš u najboljem svetlu. Bićeš aktivan učesnik u razgovoru. Naučićeš nekoliko komunikacionih modela (od kojih su najpoznatiji Miltonov model i Meta pitanja) koji će ti garantovano omogućiti brže povezivanje sa sagovornicima i prepoznavanje njihovih komunikacionih potreba. Bićeš u prilici da svoj način komunikacije prilagodiš senzibilitetu različitih tipova sagovornika.

2. Naučićeš kako da ostvariš WIN-WIN rezultat u pregovaranju

Sastanak sa klijentom nije doneo željene rezultate, iako je prezentacija bila sjajna, a priprema temeljna. Zapitaj se na koji način je tekao razgovor? Da li su postojale primedbe druge strane? Kako bi se ostvario uspeh u pregovaranju, potrebno je da sve prethodne nesuglasice iskoristiš kao resurse za dalju komunikaciju, što ćeš naučiti na treningu NLP Practitioner. To će te dovesti do željenog rezultata.

3. Znaćeš da napraviš razliku između mašte, želje i cilja

Želja ostaje samo želja ako nemamo konkretan akcioni plan. Cilj dovodi do uspeha samo ukoliko je pravilo definisan. Da bi mogli da kažemo da smo ga pravilno postavili on mora biti: merljiv, realan, dostižan, ograničen vremenom i unutar tvoje kontrole.

Hajde da zajedno uradimo vežbu. Razmisli o onome što želiš. Odgovori na sledeća pitanja:

  • Kako ćeš znati da je cilj ostvaren?
  • Od koga zavisi ostvarenje cilja?
  • Da li imaš sve resurse potrebne za njegovo ostvarivanje?
  • Da li je postavljen cilj realan za date okolnosti?
  • Koji je rok za njegovo ostvarenje?

Ovo je samo jedna tehnika postavljanja ciljeva, od još nekoliko koje ćeš dobiti na treningu.

Ako ne znaš kojim putem ideš ili ti nije bitno kuda ćeš krenuti, nigde nećeš stići. Neophodno je fokusirati se na cilj.

4. Razvićeš sposobnost fokusiranosti na ciljeve

Imaš sve predispozicije da uspeš. Šta te onda sprečava? Tokom svih sedam modula treninga NLP Practitioner, dobijaćeš različite alate i metode koje ćeš iskoristiti za uspostavljanje i održavanje fokusa na cilj.

5. Vladaćeš sobom, svojim emocijama, mislima i reakcijama

Dinamično radno okruženje, mnoštvo obaveza i kratki rokovi često nas dovode u stanje stresa u kome nekontrolisano ispoljavamo emocije. Na treningu ćeš naučiti kako da prepoznaš svoje okidače stresa, kako da preuzmeš kontrolu nad svojom emotivnom reakcijom i kako da brzo izađeš iz stresnih situacija.

6. Probudićeš svoj potencijal i motivaciju na duže staze

Put ka samomotivaciji je poput maratona. Na startu si entuzijastičan, motivisan i spreman da iskoristiš pun potencijal. Nakon mnoštva istrčanih kilometara, posustaješ. Primenom NLP tehnika naučićeš kako da sebe motivišeš, kako da spoznaš najbolje izvore samomotivacije, kao i kako da istraješ uprkos preprekama koje će ti se naći na putu. Satisfakcija koju ćeš osetiti kada pobediš sebe je neprocenjiva.

7. Promenićeš nepoželjna ponašanja

Iako često pokušavaš da promeniš neko svoje ponašanje, ne uspevaš. Želiš drugačije da reaguješ u stresu, da prevaziđeš tremu pred prezentaciju, da se osećaš samouvereno prilikom bilo kakve komunikacije sa ljudima, da počneš da vodiš računa o zdravlju. Koje god novo ponašanje želiš da usvojiš, to je moguće. Nekoliko NLP tehnika će ti omogućiti da u kratkom roku zameniš sadašnja, nepoželjna ponašanja, sa nekim novim, poželjnim i da ih pritom zadržiš na dugi rok.

Ne menjaj cilj već način na koji ćeš ga ostvariti!

8. Naučićeš da istraješ na putu ka svom cilju

Iako znamo šta želimo i koje korake bi trebalo da preduzmemo, nekad se dogodi da rezultati izostanu. Pokušaj ponovo, samo promeni način. Pored toga što ćeš naučiti da definišeš ciljeve, znaćeš kako da istraješ na putu ka svom cilju, kako da iskoristiš sve resurse iz svog okruženja, kao i kako da uskladiš svoje ciljeve sa svojim vrednostima. Jedino tako ćeš uspeti da ostvariš ono što želiš. Seti se, bezbroj puta smo pali pre nego što smo prohodali.

9. Steći ćeš sposobnost da u konfliktnim situacijama pronađeš rešenje

Konfliktna situacija često može prouzrokovati negativne emocije i biti izvor stresa. Važno je da osvestiš trenutak, zastaneš i hladne glave promisliš. Uz pomoć NLP-a naučićeš kako da u konfliktu prepoznaš pozitivne strane i da ih upotrebiš kao rešenje.

10. Razumećeš različite stilove razmišljanja i odlučivanja

U svakodnevnom životu, često se upotrebljava fraza ,,koliko ljudi, toliko i ćudi“ . Kada savladaš određene NLP tehnike, naučićeš da posmatraš stvari iz tuđe perspektive i da se emotivno distanciraš od događaja. Ovo će ti omogućiti da imaš objektivan pristup situaciji i ostvariš uspeh u različitim vrstama dijaloga.

Bitno je razumeti da NLP nije nešto što nam je strano. Mnogo puta smo primenjivali ovu metodologiju, a da toga nismo bili ni svesni. Ono što je zajedničko ljudima koji ostvaruju svoje ciljeve je da koriste NLP tehnike. Ukoliko želiš da se priključiš timu uspešnih ljudi, prvi sledeći trening zakazan je za 21.05.2022.

Odvoji vreme za svoj lični razvoj i napravi značajan iskorak na svom poslovnom i privatnom planu. Vidimo se na treningu :)