4 saveta za uspesniju komunikaciju 1

4 saveta za uspešniju komunikaciju

05/02/2015

Da bi unapredili svoje komunikacione veštine potrebno je da imamo predznanje o tome kako određeni segmenti našeg svakodnevnog funkcionisanja utiču na kvalitet poruka koje prenosimo. U nastavku vam predstavljemo par činjenica i saveta kako da unapredite svoje komunikacione veštine:

1. U jednom trenutku se možemo fokusirati na vrlo mali broj informacija. Istraživanje iz 1956. godine koje je sproveo Džordž Miler nam govori da je taj broj informacija u jednom trenutku 7+/- 2 informacije.

Žaba se svojim vidom fokusira samo na ono što je u pokretu i što liči na hranu i shodno tome deluje. Sa druge strane ukoliko žabu stavite u kutiju punu mrtvih muva, verovatno će uginuti.

Pre same prezentacije razmislite na koji deo želite da se fokusirate i koje ključne informacije ćete staviti u ova 7 +/- 2 segmenta kako bi vaši sagovornici svoj fokus ispunili pravim informacijama.

2. Našu internu sliku o svetu oko nas kreiramo informacijama koje dobijamo kroz naša čula, i to tako što nešto vidimo, čujemo i osetimo (namirišemo ili osetimo ukus).

Kada komunicirate koristite sve reči svih čula. Ukoliko analizirate neka od najvećih dela naše i svetske  književnosti moći ćete da procenite koji kanal prenosa informacija autori najčešće koriste.

Tako da kada se obraćate nekome opište u SLIKAMA (boje, fokus, veličina …) vašu temu i ISPRIČAJTE (zvuk, ton, dinamika …) najbitnije segmente kako bi vaši slušaoci dobili OSEĆAJ (toplo, moćno, veselo …) same ideje koju prezentujete.

3. U komunikaciji i prenosu poruke najviše učestvuje naš govor tela (55%) i ton tj. boja glasa kojom prenosimo poruku (38%) a reči tj sadržaj koji izgovaramo čine najmanji deo (7%).

Glumci vežbaju govor tela kao posebnu temu svog razvoja kako bi mogli preneti istu informaciju na više načina. Jednostavne reči kao “da” ili “ne” menjaju značenje zavisno od načina na koji ih prenosimo.

Govor tela u kombinaciji sa glasom čini najveći deo uticaja na prenos i raumevanje poruke i bitno je da vaša neverbalna komunikacija i ton prate izgovoreno tj da postoji tzv usaglašenost onoga o čemu pričamo.

4. Naš um i naše telo su povezani u jednu celinu.

U jednoj studiji učesnicima su pokazani razni proizvodi koji su išli preko ekrana. Neki su se kretali vertikalno, dok su se drugi kretali horizontalno, tako da su učesnici studije naizmenično morali da pomeraju svoju glavu sa desne na levu stranu i gore-dole. Sudija je pokazala da su im se više svideli predmeti koji su se kretali vertikalno, čime su nesvesno pravili pokret odobravanja tj “da”.

U komunikaciji više uspeha imaju ljudi koji su pozitivni i koji gledaju dobre strane svake situacije. Budite pozitivni.

Ovo su 4 saveta za bolju komunikaciju koja su potkrepljena zakonima prirode i istraživanjima. Na vama je da ih stavite u upotrebu, još danas.

Josip Bošnjaković
NLP Master Trener

 Pogledajte kako ova 4 saveta izgledaju grafički prikazana u obliku infografika:

[Best_Wordpress_Gallery id=“7″ gal_title=“infografik 4 saveta“]

Izvori:

  • Uvod u NLP, Džozef O’Konor i Džon Sejmur
  • 59 sekundi, Ričard Vajzman