nns

5 koraka kako da stvarno ostvarite svoje novogodišnje odluke

14/01/2018
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на 5 koraka kako da stvarno ostvarite svoje novogodišnje odluke

Nova godina može biti prilika za novi veliki početak, ali da li ćete zaista iskoristiti šansu da započnete nešto novo? Da li ste spremni da postavite pred sebe izazovne ciljeve i razvijete bolju verziju sebe? Iznenađujuće, mnogi ne iskoriste ovu šansu.

Prema istraživanjima Univerziteta u Scranton-u, samo 45% ljudi donosi novogodišnje odluke. Zašto? Naime, često imamo potrebu da postavimo velike ciljeve ispred nas (a promena naših svakodnevnih ponašanja jeste velika promena za nas), ali strah od neuspeha nas zaustavlja ili jednostavno posle malih pokušaja ostvarenja cilja shvatimo da mi to ne možemo.

Zašto u većini slučajeva ne ostvarujemo svoje novogodišnje odluke? Pa, pogedajte 5 najčešćih novogodišnjih odluka:

• Smršati
• Postati organizovana osoba
• Trošiti manje i više štedeti
• Uživati u svakom trenutku
• Biti fit i živeti zdrav život

Prethodnih 5 stavki su veliki ciljevi koji se ne mogu postići u jednom danu ili nedelji. Čak, nije ni dovoljna samo posvećenost i fokusiranost da bi se ovi ciljevi postigli. Iako veliki, ovako smele i izazovne promene možete ostvariti uvođenjem jednostavnih aktivnosti, na koje ćete se fokusirati na dnevnom, nedeljnom ili mesečnom nivou.

Uzmimo za primer da želite da postanete ekspert u nekoj oblasti. Kako je sama reč ekspert jaka i nosi sa sobom veliku odgovornost, pomislićete u jednom trenutku da je to teško ostvarimo. Prvi koraci treba da budu zasnovani na vašem uverenju da možete nešto da uradite i da možete da poboljšate svoje znanje i ekspertizu. Postavite za cilj da jednom nedeljno odete na kafu sa nekim za koga znate da je ekspert u vama ciljanoj oblasti, kao i da sat vremena dnevno provedete nasamo istražujući o datoj oblasti. Ove naizgled male aktivnosti će u periodu od 3 meseca načiniti veliku promenu. Zamislite tek za godinu dana!

Think big and start small – rečenica koju će vam reći svaki preduzetnik, inovator i lider promene. Primenite ovo na svoje novogodišnje odluke i danas započnite sa realizacijom. U nastavku vam navodimo kako:

Korak #1: Opišite šta želite da bude drugačije u vašem životu.

Šta će se desiti kada se promena desi? Kako ćete se osećati? Na koji način je to novo ponašanje/iskustvo drugačije od onoga što ste radili do sad?

Opis vaših ciljeva može vam mnogo više podići motivaciju, jer ono što nas pokreće je: “Zašto ja to radim i zašto mi je to bitno u ovom trenutku?”. Ovaj prvi korak će vam pomoći da zamislite budućnost i širu sliku postavljenih ciljeva. Ovo je vaša šansa da vizualizujete željeni pravac i svrhu, a potom i da napredujete iz dana u dan kako godina prolazi.

Korak #2: Uporedite postavljene ciljeve sa svojim životom danas.

Ako je vaša novogodišnja odluka u potpunosti da uživate u životu, možda radite previše sati ili imate previše rutina i ustaljenih obaveza u vašem danu.

Istražite uzrok jaza koji vidite između trenutnog i ciljanog. Šta je u vašoj kontroli? Verovatno mnogo više nego što ste prvobitno mislili. Krenite od stvari koje možete promeniti i razmislite o načinu na koji možete da ih promenite.

Korak #3: Odlučite šta možete početi u januaru, nije bitno koliko mali korak bio.

“Šta mogu da uradim sada, ovog meseca, kako bih krenuo ka mom cilju da provodim više vremena sa svojom porodicom?” Prvi korak može biti jednostavan. Odvojite dva dana u nedelji kada ćete odmah posle posla otići kući da biste više vremena proveli sa porodicom. Takođe, možda odlučite da počnete da tretirate dogovoreno igranje sa detetom kao bitan sastanak sa klijentom – ne smete izgubiti poštovanje ni u jednom slučaju. Napravite jednu ili dve male promene, a zatim ih se pridržavajte.

Korak #4: Pitajte sami sebe: “Šta mene motiviše?”

Svi smo motivisani na drugačiji način, zato istražite šta je ono što vas pokreće, a šta ne. Zatim se prilagodite i ne odustajte. Možete se povezati sa prijateljem koji ima slične ciljeve, upoređivati svoje uspehe i nalaziti vreme za reviziju vaših planova. Deljenje namere sa drugima povećava posvećenost.

Korak #5: Ponavljajte definisane aktivnosti svaki mesec.

Ponovite broj 3 i 4 u februaru, martu, aprilu i tako dalje. Zapitajte se: “Kako mogu da povećam progres ka postavljenom cilju, u odnosu na prethodni mesec?” Ono što ste uradili u januaru, treba da nastavite da radite, samo je bitno da u svakom narednom mesecu dodate nešto novo, neku novu malu promenu.

Kada postavimo izrazito smele ciljeve, naš mozak će naći veoma dobre razloge zašto da ne počne. Prokrastinacija, perfekcionizam i strah od neuspeha nas pozdravljaju dok gledamo u naše nove ciljeve. Zato zaboravite na novogodišnje odluke ako za iste ne postavite parcijalne, mesečne odulke, koje će se nadograđivati jedna na drugu.

Ako se budete posvetili svojim mesečnim ciljevima, videćete kakav značajan napredak možete da postignete do kraja 2018. godine. Ali prvo, morate da krenete.

Šta ćete vi započeti u 2018. godini?