blocks

5 najčešćih GREŠAKA menadžera i tim lidera

28/03/2019
Dajete sve od sebe, trudite se da radite sve na najbolji mogući način, ali rezultati i nivo motivacije vašeg tima i dalje su na niskom nivou i ne znate šta više da uradite povodom toga?

Lider – koje greške tim lideri najčešće prave

Bilo da ste višegodišnji ili novoizabrani menadžer, sigurno su vam se dešavale ovakve situacije. Često, opterećeni gomilom posla i pritiskom nadređenih, nismo ni svesni grešaka koje pravimo u radu sa našim timom.

Prema istraživanju sprovedenom od strane The Ken Blanchard Companies u kom je učestvovalo 1.400 anketiranih menadžera, ovo su neke od najčešćih grešaka koje tim lideri prave:
 1. Najčešća greška tim lidera – ne daju feedback

Ovo se smatra najčešćom greškom tim lidera. Ukoliko ne dajete feedback svojim članovima tima, onemogućuješ im da napreduju i uvide šanse koje imaju za dalji rast i razvoj. Pogrešno je mišljenje da je feeedback isto što i kritika.

Preporučujemo vam da pokušate sa tehnikom “dobro-bolje-najbolje” (prvo kažete šta je bilo dobro, zatim šta bi moglo da bude bolje, a zatim šta je bilo najbolje) i pratite rezultate.

 1. Ne odvajaju vreme za svoj tim

Gomila zadataka, problema, izveštaja… Teško je pronaći vremena da se bavimo problemima i izazovima svakog pojedinačnog člana, zar ne? Ipak, ljudi treba da budu na prvom mestu kada si lider. Kao što kaže čuvena rečenica: “Before you are a leader, success is all about growing yourself. When you become a leader, success is all about growing others.”

Stoga, u svom rasporedu odvojite vreme za svoj tim, trudite se da aktivno slušaš kada vam se obraćaju, naučite kako da postaviite prava pitanja i potrudi se da ih, s vremena na vreme, okupite u nekoj neformalnoj atmosferi koja bi svima odgovarala da se malo opuste i bolje upoznaju. Naravno, odvojite vreme i za rad na svom ličnom razvoju, jer vi bi trebalo da budete njihov “role model”.

 1. Daju preveliku slobodu članovima tima

Jedna od većih grešaka lidera jeste da, plašeći se da ne budu tzv. mikromenadžeri, daju preveliku slobodu svojim članovima. Vremenom dolazi trenutak kada su zadaci odrađeni na nedogovarajući način, jer menadžeri nisu pratili delegirane aktivnosti niti pružali podršku tokom celog procesa. Autori knjige “Delegiranje odgovornosti” navode sledeće tehnike za praćenje delegiranog zaduženja:

 • kreirajte dosije sa uputstvima za svaki zadatak i projekat,
 • implementirajte dnevnik rada koji prati sve projekte, zadatke ili funkcije u tvom timu,
 • napravite veliki zidni kalendar u kancelariji,
 • održavajte redovne sastanke sa zaposlenima,
 • uvedite pismene izveštaje o napretku,
 • koristite neke od softvera za menadžment i nadgledanje projekata poput: Trello, Asana…
 1. Loše postavljaju ciljeve

Kada ljudima nije jasno šta im je cilj, najveća je verovatnoća da ga nikada neće ni ostvariti. Moraju da razumeju širu sliku i svoju ulogu u njoj. Stoga, odvajanje vremena za adekvatno postavljanje ciljeva nije gubljenje vremena, naprotiv – može da bude presudno za uspeh tima. Nekada, ceo proces može da se pređe u nekoliko jednostavih koraka.

 1. Tim lideri ne razumeju šta motiviše njihov tim

Najčešća zabluda menadžera jeste da je njihovim članovima tima glavni izvor motivacije iznos plate i bonusa. Brojna su istraživanja koja dokazuju da su najčešći elementi motivacije sve samo ne materijalni, poput: dobre komunkacije, prijatnih međuljudskih odnosa, prostora za učenje, napredak i slično. Popričajte otvoreno sa svojim ljudima. Saznajte šta im je zaista važno. Nekada zanimljive činjenice o motivaciji možemo da pronađemo i u pričama iz detinjstva.

Copyright by our partner: Bridge Communication

Znate li koliko tehnika NLP metodologije možete da koristite u svakodnevnom poslu? Na vama je da odvojite vreme za svoj lični i profesionalni razvoj, a na nama je da vas naučimo kako da unapredite svoje menadžerske veštine. Znate li kako kažu: “Najbitniji projekat na kome ćete raditi ste VI!”. NLP Practitioner trening u Beogradu počinje 16. novembra!