nlp blpg samopouzdanje

6 najdelotvornijih aktivnosti za povećanje vašeg samopouzdanja

05/11/2018
Često nas nedostatak samopouzdanja zaustavlja u postizanju ciljeva. Voleli biste da pokrenete svoj biznis, da aplicirate za poziciju koja sa sobom donosi veliku odgovornost – ali šta ako to ne možete? Ako niste spremni za takav poduhvat?

Vreme je da prestanete sebi da postavljate ovakva pitanja i povratite samopouzdanje! Izdvojili smo za vas 6 ključnih aktivnosti koje vam mogu pomoći na tom putu, a za njih je potrebno izdvojiti samo 5 minuta:

1. Bodrite sebe

Kada vam nadolazi bujica negativnih misli zamenite ih pozitivnim. Zapitajte se da li biste osobi koju volite rekli: „Ovo je preteško. Ti ovo ne možeš.“ ili biste je podržali rečima ,,Zašto odustati na prvom koraku? Na početku je sve teže. Ti to možeš, verujem u tebe!”. Rešite se negativnih misli. Budite sebi najbolji prijatelj.

2. Upoznajte sebe

Najbolji generali uvek detaljno analiziraju svog neprijatelja pre nego što krenu u bitku. U ovom slučaju vaš neprijatelj ste vi sami. Zato je vaš zadatak da upoznate sebe najbolje što možete. Razmislite dobro o sebi, a zatim počnite da pišete dnevnik. Koje su vaše dobre strane? Šta najviše volite? Koja su vaša ograničenja? Da li su ona stvarna ili ste ih vi pogrešno skrojili na svom putu uspeha? Kopajte duboko. Pronađite sebe. Kada znate koji kroj vam pristaje, vremenom ćete steći samopouzdanje.

3. Definišite svoje vrednosti i živite ih

Koje su vrednosti na kojima ste izgradili život? Ako niste sigurni, upašćete u začaran krug odrađivanja svakodnevnih aktivnosti. Definišite vrednosti i principe koji su vama važni i obavljajte aktivnosti koji su u skladu sa njima.

4. Povećajte svoju kompetentnost

Niko ne postaje ekspert preko noći. Za to je potrebno konstantno učenje i vežba. Recimo da želite da pokrenete svoj biznis blog – mislite da niste još uvek kompenentni za tako veliki zalogaj, zar ne? Varate se, od nečega morate početi. Vežbajte svaki dan po sat vremena ili odredite koliko ćete strana dnevno napisati. Vremenom ćete postajati sve bolji.

5. Postavite mali cilj i ostvarite ga

Ljudi obično krenu od velikih ciljeva i projekata, iza kojih može uslediti veliko razočaranje, ali i veliki uspeh. Iako neuspeh treba doživeti kao učenje, mnogi će pasti nakon neostvarenog željenog rezultata. Zato je naš savet da krenete od malih ciljeva za koje ste sigurni da su ostvarivi. Nakon prvog, dolaze i drugi, peti, deseti cilj. Samopouzdanje raste, a uskoro ćete postavljati i sve veće ciljeve!

6. Orijentišite se ka rešenju

Ako ste osoba koja se stalno žali, promenite svoj fokus sa problema na rešenje odmah! Ovo je jedan od saveta koje bismo istakli kao najuticajniji za uspešnu karijeru i skladan život. „Nisam motivisan!“ – „Kako ćeš steći motivaciju?“

Kada živite u skladu sa svojim vrednostima i potrebama, samopouzdaje je neminovno. Ovo su samo neke od tehnika koje možete koristiti da biste skrojili uspeh po svojoj meri. NLP Practitioner trening u NLP Centru omogućiće vam da postignete izvanredne rezultate u komunikaciji, postizanju svojih ciljeva i kreiranju strategija za njihovu realizaciju kako u svetu biznisa, tako i u privatnom životu.
Novi NLP Practitioner trening počinje 17. novembra. Ostalo je još tri mesta, prijavite se na vreme.
nlpf