nlp blpg q4

6 pitanja za četvrti kvartal bez stresa

08/11/2018

Vratili ste se sa odmora. Osveženi, reklo bi se puni snage za nove izazove. Niste stigli ni da razmenite utiske, kvalitetno pročavrljate, već ste ušli u ozloglašeni Q4! Krenuli su sastanici, prve rekapitulacije godine i novi targeti… A vama ponestaje vremena za ostvarenje krajnjeg cilja. Uložili ste sve resurse. Dajete maksimum. Međutim, da li vam se čini da ste u trci za targetom i rezultatima izgubili sebe?

Kad god uđete u stres, postavite sebi sledeća pitanja:

1. Šta mi je ove nedelje oduzelo najviše vremena?

Vreme je dragocena karika vašeg uspešnog poslovanja i upravljanja zato je važno da osvestite procese koji vas remete. Zapisujte dnevne aktivnosti i navodite koliko vam je vremena trebalo za izvršenje svake od njih. Na ovaj način otkrićete koje aktivnosti vas usporavaju, pokušajte da ih isključite iz svog rasporeda.

2. Šta sam izbegao, a trebalo je da uradim?

Često odlažemo aktivnosti iz mnoštva razloga. Ovakvim ponašanjem, nesvesno uvodimo sebe u stanje stresa. Obaveze se množe. Gubimo kontrolu nad svojim zaduženjima i planom rada. Zapišite aktivnosti koje su izostavljene i krenite sa njihovom realizacijom na početku radnog dana.

3. Šta sam danas uspeo da postignem?

Vođenje svojevrsne evidencije o dosadašnjim postignućima, ali i težnja ka svakodnevnim savladavanjem izazova, pomoći će vam da zadržite odlučnost neophodnu u procesu kontinuiranog napretka. Takođe, na ovaj način motivisaćete sebe jer ćete imati preciznu sliku sopstvenog napredka. Rezultati vašeg rada biće jasno vidljivi.

4. Da li sam učinio nešto po pitanju ostvarenja svojih ciljeva?

Neophodno je da jasno definišete svoje ciljeve. Zatim redovno sebi postavljate pitanje da li ste i u kojoj meri bliži njihovom ostvarenju. Na osnovu toga, moći ćete da osmislite konkretne strategije koje će vam obezbediti željeno postignuće.

5. Šta je ono što me motiviše?

U kontekstu prethodnog pitanja, glavni pokretač koji će vas voditi ka napretku i dostizanju poslovnih ciljeva jeste motivacija – a to će se najbolje pokazati u trenucima kada se suočite sa preprekama i izazovima.

Zato se u tim situacijama uvek zapitajte zašto vam je važno da radite to što radite? Odgovor na ovo pitanje pomoći će vam da osvestite vrednosti koje vas povezuju, a time ćete dodatno motivisati sebe i podstaći produktivnost.

6. Za šta sam najviše zahvalan?

Nakon svake radne nedelje pravite mini rekapitulacije. Navodite sve pozitivne stvari koje su vam se dogodile. Šta ste novo naučili? Koje ste probleme rešili? Da li ste nekome pomogli? Setite se svega što vas je usrećilo i budite zahvalni. Ovim ćete sagledati drugačiju perspektivu stvari i fokusirati se na pozitivne događaje iz vašeg života.

Četvrti kvartal će proći i opet će uslediti novi stresan period. Dakle mi ne možemo da promenimo određene događaje ali možemo da promenimo našu reakciju na njih. U tome nam dodatno pomaže NLP metodologija. Na treningu NLP Practitioner naučićete kako da budete iznad stresnih situacija, kako da upravljate vlastitim emocijama. Unapredićete svoje komunikacione veštine. Znaćete koji su vaši ciljevi i kako da ih ostvarite. Novi NLP Practitioner trening počinje 17. novembra u NLP Centru. Ostalo je još tri mesta do popunjenja grupe, stoga vas savetujemo da se prijavite na vreme. Vidimo se u vašem centru za uspeh!

nlpf