odkls

6 saveta da unapredite svoju sposobnost odlučivanja

20/10/2017

Bilo bi lakše da postoji formula za uspešno donošenje odluka, ali ne postoji. Svaka odluka predstavlja izazov za sebe i svi im pristupamo na drugačiji način. Pročitajte 6 saveta kako da unapredite svoju sposobnost odlučivanja i možda vam to pomogne pri donošenju sledeće odluke:

Savet # 1 – Ne postoje dobre i loše odluke

Opustite se pri donošenju svojih odluka i prestanite da pokušavate doneti onu „pravu“. Niko se ne prodbudi ujutru i pomisli: „Hmm, danas mi se baš donose loše odluke“. Ne. Uvek donosite najbolju odluku koju možete sa informacijama I razumevanjem koje ste imali u tom trenutku. Čak i kada pogledate unazad i kažete „gde mi je bila pamet? Ili ,,Trebao sam da uradim nešto drugo“ samo otežavate sebi jer u trenutku kada ste doneli tu odluku niste mogli bolje.

Savet # 2 – Čak i u retrospektivi gde odluka može biti samo „dobra“ ili „loša“ zavisi puno od toga koliko daleko gledate

Ovaj NLP savet najbolje opisuje priča o starom taoističkom farmeru:

Bio jednom jedan stari farmer koji je čuvao stoku. Jednog dana njegov konj je pobegao. Kada su čuli te vesti, njegovi susedi su odmah dotrčali. ,,Kakav maler“- rekli su pokazujući saosećanje. ,,Moguće“, odgovorio je farmer.

Sledećeg jutra konj se vratio, vodeći sa sobom još tri divlja konja. ,,Pa ovo je fenomenalno“- uzviknule su komšije. ,,Moguće“, odgovorio je starac.

Kada je sutradan njegov sin pokušao da jaše jednog od divljih konja, konj ga je zbacio i slomio je nogu. Susedi su ponovo došli da pokažu saosećanje ,,Kakva nesreća” – rekoše. ,,Moguće“, odgovorio je farmer.

Dan kasnije, vojnici su došli u selo da prikupe mlade ljude za vojsku. Videvši da je noga njegovog sina slomljena, nisu ga odveli. Susedi su čestitali farmeru na tome kako su stvari dobro ispale. ,,Moguće“, reče farmer.

Zaključak je da ne znate da li je odluka „dobra“ ili „loša“ sve dok ne prođe neke vreme i dok se ne pokaže da li je odluka bila dobra ili loša.

Savet # 3 – Ne možete da znate budućnost, ne trošite energiju za to

Mnogi ljudi odlažu svoje odluke pokušavajući neuspešno da predvide budućnost. Razmatranje i određeni stepen istraživanja mogu zaista biti odgovarajući za neke važne odluke, ali na kraju ne možete znati i nikada neće znati šta će se desiti dok to ne uradite. Ovo ide ruku pod ruku sa sledećim NLP savetom.

Savet # 4 – Svaka odluka pruža feedback

Postoji snažna pretpostavka NLP koja kaže da „ne postoji neuspeh, postoji samo povratna informacija“. To znači da kakvu god odluku doneli, feedback i rezultat će vam pružiti informacije na osnovu kojih ćete sledeći put znati da li ponovo doneti takvu odluku ili ne. Sa feedbackom imate više uvida u ono što je dobro funkcionisalo, a šta nije.

Savet # 5 – Nije strašno praviti greške

Ništa ne dovodi do odugovlačenja i neodlučnosti kao perfekcionizam i strah od grešaka. Stvar je u tome da ćeš ih uvek napraviti. Nemoguće je predvideti budućnost i takođe je nemoguće izbeći biti ljudsko biće. Niste savršeni, a biti ljudsko biće znači praviti grešku.

Ovaj savet govori o tome da date sebi dozvolu da budete čovek i da pravite greške. Uvek možete korigovati pravac kojim idete a greška će vam jasno ukazati put i prostor za napredak.

Savet # 6 – Shvatite da je izbegavanje donošenja odluke takođe odluka

Dok god živite, ne možete a da ne preduzmete akciju. Uvek preduzimate akciju. Čak i kada odlučite da NE učinite nešto, to znači da samo radite nešto drugo. Ovaj savet je da shvatimo da je čekanje i ne donošenje odluke samo odluka, što je u redu, sve dok je to odluka koju svesno donosite.