2 citanje 1

Zašto je čitanje važno – 7 razloga zbog kojih treba više da čitate

30/06/2016

„Nisu svi čitaoci lideri, ali su svi lideri čitaoci.“

Harry Truman, 33. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država,

Često zbog svojih užurbanih rasporeda i brzog života zaboravljamo važnost dobre knjige. Šta sve propuštamo kada ne izdvojimo vreme za čitanje?

Ovde je kratka lista od sedam razloga koji će vam približiti zbog čega biste trebali više da čitate.

1. Čitanje –  Pruža nove ideje i povećava koncentraciju

koncentracija

Naša navika na multitasking je prouzrokovala činjenicu da je naša pažnja usmerena na više stvari u isto vreme. U vremenskom rasponu od 5 minuta, prosečna osoba će na radnom mestu podeliti svoju pažnju na obavljanje nekog zadatka, proveravanje e-mailova, razgovor sa kolegama, proveravanje telefona itd. Ovo smanjuje koncentraciju i dovodi do blokade kreativnosti. Nije neophodno naglasiti da nam svet knjiga otvara vrata mašte i uvodi u svoj svet putem ličnog iskustva i doživljaja. Knjige nam omogućavaju da se poistovetimo sa pričom u kojoj se nalazimo a možda čak i neke od situacija i ideja primenimo u ličnom životu.

2. Čitanje vežba vaš um

Kao i svaki mišić i mozak je neophodno redovno vežbati i održavati aktivnim. Komunikacioni model NLP-a uči da je svesni um veoma „uzak ili fokusiran“. Prema psihologu Džordžu Mileru, na svesnom niovu mi u svakom trentnu možemo da obrađujemo 7(±2) različitih informacija. Istovremeno, nesvesni deo obrađuje svih dva miliona bitova informacija koje stižu do nas. Stvari kao što su televizija i ostale „opuštajuće“ aktivnosti za mozak onemogućavaju vašem mozgu da fukncioniše. Čitanje čini upravo suprotno. Čitajte knjige koje bude vaše interesovanje, maštu i teraju vas na razmišljanje. Ovo ne samo da usporava javljanje raznih simptoma bolesti kao što su demencija i Alchajmer. Aktivnosti kao što su igranje šaha i slaganje puzli takođe pomažu kognitivnu stimulaciju uma. Um i telo čine celinu i psihička vežba je podjednako važna kao i fizička.

3. Čitanje opušta

opustanje

Ljudi su rođeni za akciju ali česti problemi u životu mogu obeshrabriti i one najupornije. Postoje trenuci kada jednostavno želite da pobegnete od svega i odmorite se. Jedna od osnovnih NLP veština je „Sidrenje“. „Sidro“ je spoljašnja ili unutrašnja pobuda koja inicira promenu našeg emocionalnog ili mentalnog stanja. Sidrenje nam objašnjava da postoje unutrašnji i spoljašnji stimulansi koje vezujemo za neke događaje i sećanja. Tako, na primer, knjigu možemo okarakterisati kao vizuelno sidro i nešto opuštajuće. Izdvojite vreme da se opustite i čitate. Može se desiti da baš tada dođete do rešenja svog problema. Naravno, knjiga vam ne daje sve odgovore ali vam može pomoći da se odvojite od svojih problema, ispraznite um i sagledate nove opcije.

4. Čitanje pruža znanje

Sve što pročitate ispunjava vaš um novim informacijama, a nikad se ne zna kada bi one mogle dobro doći. Kao što nas NLP uči ljudski mozak ima neograničen razvojni kapacitet. Što više znanja imate, bolje ste opremljeni da se suočite sa svaki izazovom na koji naiđete tokom života. Čak i ako se nađete u najtežim okolnostima – izgubite posao, svoje stvari, novac itd. uvek ćete sačuvati svoje znanje.

5. Podstiče rešavanje problema i razmišljanje izvan okvira

Kada nešto ne funcioniše – probaj nešto drugo. Sigurni smo da ste upoznati sa ovim NLP principom. Ukoliko ste lider, vaš primarni posao je rešavanje problema. Najverovatnije je da je veliki broj lidera pre vas imao sličan problem kao i vi. Rešenje problema ili ideje mogu doći od raznih stručnjaka i iz potpuno različite industrije. Što vise mogućnosti, to bolje. Situacije sa višestrukim izborima daju nam veći stepen slobode. Fleksibilnost znači moć, a moć znači odgovornost. Zbog toga obratite pažnju na stručne materijale iz drugih industrija i podstičite razmišljanje izvan okvira na svakodnevnom nivou, kako kod sebe tako i kod svojih saradnika. Uvek budite otvoreni i spremni za novu literaturu jer nikada ne znate odakle vaša inspiracija može poteći.

6. Čitanje motiviše i inspiriše

motivacija

S vremena na vreme svakome od nas je potreban mali izvor inspiracije. Život uglavnom nije kao na filmu, gde nas vodi od avanture do avanture bez ožiljaka. Realnost je uglavnom ovakva: doručak, posao, ručak, posao, večera, vreme sa porodicom, spavanje i sutra iznova. Ponekad nam je potrebno nešto što će nam pružiti inspiraciju i uneti uzbuđenje u život. Koliko bi samo uzbudljivo bilo da se upustimo u pravu gusarsku avanturu ili kao Petar Pan u duši zauvek ostanemo dete? Neke inspiracije iz knjiga zaista možemo prevesti u naše živote. Možda je sledeća knjiga koju pročitate baš ono što će vas inspirisati za vašu sledeću avanturu.

7. Obogaćuje rečnik

Kako je uspešna komunikacija osnova NLP metodologije neophodno je da budemo sigurni u osnovi (reči, način izražavanja, tonalitet, znanje) kako bismo dalje mogli da je razvijamo. Što više čitate otvarate svoj svet ka većem broju reči a neke od njih će vremenom pronaći put ka vašem svakodnevnom rečniku. Jasno izražavanje i bogat rečnik je nešto što predstavlja veliku prednost u bilo kojoj profesiji, a ukoliko ste pored toga i svesni svojih komunikacionih veština osetićete veliko samopouzdanje u razgovoru sa drugima ili javnom govoru. Neosporivo je će vam bogat rečnik, jasno izražavanje i znanja iz raznih oblasti i globalnih dešavanja pomoći u profesionalnom napretku. Veliki plus može biti i poznavanje stranih jezika. Čitanjem strane literature na lakši i zabavniji način možete naučiti novi ili usavršiti neki jezik.

Šta mislite, koje su to još prednosti čitanja i upuštanja u raznovrsni svet literature?