nlp blog

Ako ste ljubitelj filmova, praznici su pravi trenutak da pogledate neki od ovih naslova

21/04/2022

Zamislite da možete odmah da steknete znanje i razumete neke NLP tehnike, i da možete lako da vidite NLP na delu direktno ispred vas. I zamislite da vidite tako sjajan prikaz NLP-a, i odjednom shvatite da biste i vi mogli da promenite svoj život jednako brzo. Zamislite kako razbijate stare navike i uverenja koja vas drže zaglavljenima u nekom ponašanju koje biste promenili, a ne uspevate.

Pa, ne morate da zamišljate, pogledajte tokom praznika neki od filmova u kojima se krije NLP . Većinu ovih naslova možete pronaći na Netflix-u ili ih preuzeti sa nekih od platformi za gledanje filmova.

Evo i nekoliko razloga zbog kojih preporučujemo gledanje ovih filmova:

  • Prvo, zato što su ovi filmovi puni NLP-a.
  • Drugo, za one koji su završili NLP edukaciju, ako ste ranije gledali neki od njih, ovog puta ćete film gledati iz totalno drugačijeg ugla i primetiti potpuno nove momente u njima.
  • Treće, za NLP-ovce, biće ovo dobra vežba da prepoznaju gde su u filmu korišćene NLP tehnike i koje su.
  • Četvrto, za one koji nisu prošli NLP edukacije, posmatrajte promene kod likova i kako kroz njih prolaze.

 

“Matrix”

(Matriks 1.deo) je naučnofantastični film prepun akcije, tako da je lako propustiti većinu, ako ne i sve NLP veze pokušavajući da uhvatite i povežete sva dešavanja.

S druge strane, može se reći da i mi živimo u matriksu— matrici naših „mapa“. Povezujemo se sa svetom preko naših „percepcija“ koje proizilaze iz interakcije naših čulnih receptora sa energetskim manifestacijama „tamo napolju“ i lako se može desiti da pomešamo ono što „vidimo“ sa onim što je zaista tamo.

Mi se odnosimo prema svetu preko naših mapa, odnosno verovanja, vrednosti, očekivanja, odluka itd. koje unosimo u naše razmišljanje. Svi ovi referentni okviri se kombinuju da bi stvorili matricu okvira u našem umu. Oni čine našu „ realnost“.

U Matriksu glumi Kianu Rivs kao Neo. On je uvek dovodio u pitanje svoju stvarnost, ali istina je daleko iznad njegove mašte. Osnovna poruka je da je promena moguća.

 

“The Kid”

(Klinac) je film Volta Diznija u kome glumi Brus Villis. I odglumio je veličanstveno, bez da ikoga ucmeka u filmu!

Moći ćete da primetite light motiv: „Mislio sam da ću biti mnogo srećniji i zadovoljniji u ovoj fazi svog života“.

U filmu se Vilis susreće licem u lice sa svojim osmogodišnjim ja, ali još ne zna šta se dešava. Moći ćete da primetite tehnike zasnovane na “Time based technique” proizišle iz rada dr Miltona H. Eriksona. Tehnike zasnovane na vremenu koje koriste vremensku liniju osobe ili percepciju vremena i sjajan su alat za suočavanje sa nerešenim pitanjima prošlosti koja utiču na današnji život osobe.

Film je pitak i zanimljiv, tako da možete porodično da ga pogledate.

 

“The Groundhog Day”

(Dan mrmota) Bil Marej fenomenalno predstavlja svoj lik, džangrizavog voditelja, koji prolazi kroz neverovatnu transformaciju. I kao i druga dva filma, lako se možete izgubiti u priči i propustiti NLP delove, kojih je ovaj film prepun.

Kao i prethodni, možete organizovati porodični bioskop, ušuškati se i uživati zajedno u ovom remek delu.

 

“REACT: Learn how actors use NLP to cry on demand”

Dokumentarni film u kome možete da pogledate kako se koristi NLP za trenutnu aktivaciju emocija. U ovom filmu glumac, učitelj glume i dramaturg, Jared Kelner, vodi vas kroz tri istraživanja neuro-lingvističkog programiranja (NLP) kako bi pomogao glumcima da postave emocionalna sidra koja će, kada se pokrenu, momentalno dovesti do promene u njihovom emocionalnom stanju.

 

“Under the weather”

Ovde glumačka ekipa predstavlja temu – mentalno zdravlje koja je sve više na dnevnom redu ljudi. A šta mi o tome zapravo znamo? Ovaj film uključuje tehnike iz sveta terapije promenama, možda dosad neviđene u bioskopu.

Ova improvizovana drama o promenama donosi nove tehnike i ideje o tome kako se mogu spojiti ovakve teme i film u jednom.

 

“Lie to me”

(Laži me) Za ljubitelje serija Tim Rot maestralno u ulozi Kala Lajtmana, vodećeg svetskog stručnjaka za obmane, prikazuje kako proučava izraze lica i neverbalni govor tela da bi razotkrio istinu iza laži.

Ovo je specifično za NLP, jer se dosta vremena na Practitioner treningu posvećuje baš posmatranju govora tela, usaglašavanju sa sagovornikom, praćenje pokreta očiju i šta nam to sve govori o osobi sa kojom razgovaramo (tzv. VAK sistem).

 

U zavisnosti od vašeg znanja o NLP-u, određeni događaji u filmovima će vam imati smisla, a drugi neće. Svakako, ovo treba da bude opuštajuća i uživajuća aktivnost tokom praznika.

Tako da iskokajte kokice, zavalite se i uživajte u nekom od naslova koje smo izabrali za vas.