brainstorming

Brainstorming – metoda koju smo naučili da mrzimo

09/02/2016

Sreda, 9 časova ujutru. Dolazite na posao i proveravate poštu. Stigao vam je email od šefa: „U petak imamo brainstorming sastanak. Želim da svi smislite po 5 potpuno novih ideja.“

Mislite u sebi „Oh Bože, dobro mi nije tražio da osmislim 10 novih upotrebnih mogućnosti za spajalicu. Ili da nacrtam 10 kućica totalno različitih jedna od druge na jednom A4 papiru“

Zvuči poznato?

Brainstorming metoda
kao glavna odgovorna za proces generisanja ideja i inovacije,
postaje omržena od strane sve većeg broja ljudi.

Raznim ljudima se ona smučila iz različitih razloga, a odgovor koji ja najčešće čujem je da pojedinci kažu za sebe da oni jednostavno nisu kreativni tip.

Ali odakle kreativnost i ideje dolaze?

Komunikacioni model NLP-a možda ima odgovor za to.

Sve informacije koje primimo iz spoljašnjeg sveta putem naših čula, mi isfiltriramo i kreiramo sopstveno iskustvo na osnovu toga. Kreiramo naše „viđenje“ stvari.

Izvrtanje je jedan od nesvesnih filtere koji filtrira te informacije tako da se one uklapaju u ono što očekujemo ili u ono u šta verujemo. Takođe, to je bilo kakvo dodavanje značenja čulnom opisu. Kada kažemo nekome da ima lepu majicu, ili da je važno završiti fakultet, ili da onaj oblak liči na zeca, to su sve oblici izvrtanja. Upravo ovaj filter je zaslužan za sve kreativne procese. On nam omogućava da menjamo svoja opažanja i čulne doživljaje, da sanjarimo i maštamo.

Vodeći ekspert na polju kreativnosti, Ken Robinson, kaže da je „kreativnost primenjena mašta“.

Vežba: Na koji način možemo da maštamo na poslu?

Jedna od vežbi koja se u mom iskustvu pokazala kao veoma uspešna za generisanje novih ideja, ili da makar podstakne kreativno razmišljanje, nam pruža upravo mogućnost da iskoristimo filter izvrtanja na najbolji način. Sve što vam treba je papir i olovka i zadatak za koji želite da smislite nova rešenja.

[ezcol_1fifth]1korak[/ezcol_1fifth] [ezcol_4fifth_end]

Prvi korak je da izlistate i zapišete sve očigledne stvari.

Na primer, recimo da želite da inovirate proces usluživanja hrane u restoranu, u prvom koraku biste izlistali: gosti ulaze na vrata, sedaju za sto, poručuju hranu kod konobara, kuvar sprema hranu u kuhinji, gosti jedu iz tanjira…[/ezcol_4fifth_end]

[ezcol_1fifth]2-korak[/ezcol_1fifth]

[ezcol_4fifth_end]

Drugi korak je da zapišete sve stvari koje ste napisali u prvom koraku, ali suprotno od njih.

Za naš primer restorana to bi, na primer, bilo: restoran dolazi gostima, gosti stoje, konobar poručuje hranu koju gosti spremaju za jelo, jede se iz šerpe…

[/ezcol_4fifth_end]

[ezcol_1fifth]

[/ezcol_1fifth]

[ezcol_4fifth_end]

U trećem koraku jednostavno zapišite sve ideje koje su vam pale na pamet između prva dva koraka.

[/ezcol_4fifth_end]

Ova jednostavna vežba zaista ume da podstakne kreativnost. Ne bojite se bilo čega što vam padne na pamet. Između ostalog, osnovno pravilo brainstorminga je da se ideje ne smeju osuđivati. Sva ta zbrka upravo podstiče kreativno razmišljanje.

Možda baš vaša „smešna“ ideja može da inspiriše pravo pitanje ili ideju nekog drugog člana tima pa ćete zajedno ponuditi novo rešenje za vašeg korisnika.

Na kraju, zabava i leži u tom procesu.

Nikola Rajić
Dipl. Ing. Organizacionih nauka
Trener i facilitator

separator-bottomTrening NLP Practitioner je odlična prilika da naučiš više  o izvrtanju i ostalim filterima koje koristimo. Naredna grupa polaznika započeće svoje NLP putovanje prvim modulom koji je zakazan za 5. mart 2016. godine.

Iskoristi popust na rane prijave tako što ćeš se prijaviti još danas.NLP---720x90