ije ciljeve ostvaruješ

Čije ciljeve ostvaruješ?

25/07/2018

Još u ranom detinjstvu doneli smo prvu odluku, načinili smo izbor i ostvarili cilj. Tada je sve bilo spontano. Često bez ikakvog razmišljanja. Sve je bilo neverovatno lako. Bili smo nevini i iskreni do kraja, potpuno nesvesni bilo kakvih očekivanja okoline.

Prošle su godine, a pred nama su sve veći i teži izazovi. Apetiti su porasli baš kao i mi. Naša očekivanja su daleko iznad nas samih. U tom vrtlogu i brzini izgubili smo se u ključnom delu – Čiji su zaista ciljevi koje pokušavamo da ostvarimo? Šta je sve to uticalo na nas prilikom donošenja odluka i definisanja tih ciljeva? Neki od očiglednih uticaja dolaze iz okruženja, porodice, školovanja, sa posla. Kako da znamo da li ostvarujemo svoje prirodne ciljeve ili su oni zapravo satkani od stavova i mišljenja ljudi koji u našem životu imaju značaj?

Zapravo, odgovor na ovo pitanje je u osnovi jako jednostavan, ali često ostaje po strani. Nekada ga namerno izbegavamo i potiskujemo, a nekada nas stres i nestrpljenje spreče da zaključimo očigledno.

Zato zastani. Razmisli. Zapiši svoj cilj na papir.

Postavi sebi sledeća pitanja:
  • Zašto mi je važno da ostvarim ovaj cilj?
  • Koja je svrha?
  • Šta meni ovo znači?
  • Šta meni donosi ostvarenje ovog cilja?

Samo ukoliko si iskren prema sebi možeš biti krojač svog uspeha i živeti po svojim merilima. Mi nismo tu da bi ti iscrtali putanju kojom bi trebalo da koračaš već da te osnažimo i da te naučimo tehnikama i alatima koje ćeš sam koristiti. Stalnom vežbom i njihovom primenom postajaćeš sve veštiji. Spretno ćeš baratati alatima kojima ćeš skrojiti svoj uspeh.

I za kraj ili bolje rečeno za početak priče koja sledi, zapamti:

,,Postoji samo jedan način da izbegneš kritike: da ne govoriš ništa, ne radiš ništa i budeš ništa“. Aristotel

A to nikome nije potrebno.

Iskorači, ostavi trag. Ne budi idealan, budi zadovoljan. Skroji uspeh po svojoj meri!

nlpfts