blogoposite

Da li se “suprotnosti privlače” ili se “sličan sličnom raduje”?

15/03/2016

Dok sam listao razne naslove na jednom poznatom internet magazinu, jedan naslov mi je baš zapao za oko. Naslov glasi: “Želite pouzdanog poslovnog ili životnog partnera? Tražite suprotno od onoga kakvi ste.”

“Ovo bi moglo da bude zanimljivo”, pomislio sam. Tekst je govorio o tome da su nam različitosti potrebne kako bismo se međusobno nadopunjavali i samim tim proširili broj stvari u kojima smo dobri.

Da li su nam različitosti potrebne?

[ezcol_2third]

Moram da priznam da to ima smisla. Ako imamo fudbalski tim sastavljen samo od napadača, onda će odbrana tog tima bitni loša i verovatno će primati dosta golova. Ako timu pridodamo i neke odbrambene igrače, tim će biti kompletniji i bolji.

Ono što je vrlo upitno u celoj priči je nivo na kom posmatramo sličnosti i razlike. Biću još jasniji. Ako posmatramo na nivou pozicije u timu, napadači se svakako razlikuju od odbrambenih igrača i u tom smislu, različitosti nedvosmisleno doprinose timu. Međutim, ako posmatramo na nivou sporta kojim se bave, i napadači i odbrambeni igrači se bave istim sportom, fudbaleri su. Dakle, u tome se ne razlikuju.

Ako bismo se i dalje držali stava da se suprotnosti, odnosno različitosti privlače i doprinose boljitku tima, onda bi to značilo da bi bilo još bolje da stavimo nekog vaterpolistu u fudbalski tim. On je potpuno različit.

Ako odemo još jedan nivo iznad i posmatramo celu stvar sa nivoa zanimanja, i fudbaleri i vaterpolisti zarađuju za život od sporta. Dakle, slični su. Možda bi onda bilo bolje da stavimo nekog programera u fudbalski tim?

[/ezcol_2third]

[ezcol_1third_end][/ezcol_1third_end]

Kao što možete i sami da zaključite, različitosti jesu dobre i korisne do određenog nivoa. “Ok”, sigurno sada mislite u sebi, “ali kako da odredim taj prelomni nivo, gde različitosti prestaju da budu prednost i počinju da donose štetu?”

Gde različitosti prestaju da budu prednost
i počinju da donose štetu?

To je pravo pitanje. Odgovor zavisi od konteksta u kom nam je tim potreban, recimo da li je u pitanju poslovni partner, ili životni partner. Pitanje koje sebi treba da postavimo i pre nego što krenemo u traženje odgovarajućeg partnera je: “Šta je meni, kao osobi, neophodno da vidim u partneru da bih bio apsolutno siguran da je on taj pravi?”

Kada odgovorite na ovo pitanje doći ćete do svojih vrednosti i uverenja. I sa tim stvarima nema kompromisa. Do tog nivoa su vam apsolutno neophodne sličnosti. Potrebno je da nađete partnera kojem su iste te vrednosti jako važne.

„Kada se poklopite na nivou vrednosti i uverenja, sve ostalo je manje važno i tu su razlike poželjne.“

Razlike u ostalim stvarima će osigurati da vam odnos bude dinamičan i funkcionalan, da pokrijete što veći spektar različitih životnih situacija i izazova. Ponekad će biti potrebno da radite na toleranciji i prihvatanju razlika onog drugog.

Daću vam svoj, konkretan primer: Ja želim da imam partnera koji je iskren, posvećen, koji me poštuje i daje mi slobodu, koji želi decu i kome je porodica, na listi prioriteta, ispred posla. Bez tih stvari ja ne mogu da zamislim vezu. Ako bih se vodio parolom da se suprotnosti privlače i našao partnera koji je neiskren, koliko bih ja onda bio zadovoljan tim partnerom? Ili, recimo, nađem partnera koji je iskren, posvećen i koji me poštuje, ali ne želi decu i porodicu. Najvažnija mu je karijera. Kakav bi onda bio moj odnos s tom osobom?

Dakle, neophodno je da se usaglasimo oko važnih životnih pitanja, oko svih onih stvari bez kojih ne možemo da zamislimo odnos. Jednostavno rečeno – oko vrednosti i uverenja.

[ezcol_1quarter]levo
[/ezcol_1quarter] [ezcol_3quarter_end]

Problem nastaje jer ljudi nisu svesni vrednosti koje ih vode kroz život i uverenja koje imaju. Samim tim nemaju tačan putokaz šta je to što treba da prepoznaju u partneru, bilo životnom ili poslovnom. Vremenom samo osete da ih nešto “žulja” i da taj osećaj nelagode postaje sve jači, dok u jednom trenutku ne dostigne kritičnu tačku i nezadovoljstvo eksplodira.

Sjajan metod kojim možete da upoznate najpre sebe, na nivou na kom niste mogli ni da zamislite, je NLP. NLP daje konkretno znanje i tehnike kako da odredimo svoje najdublje vrednosti i uverenja, kako da prepoznamo ona koja nisu korisna i kako da ih promenimo, kao i kako da ih prepoznamo kod potencijalnog partnera.

[/ezcol_3quarter_end]

Zaključak

Suprotnosti se privlače, ali tek od jednog određenog nivoa. Sličnosti su ono što nam daje jak temelj i što će nas na duge staze držati na okupu. Upoznajte svoje vrednosti, naučite kako da ih prepoznajete kod partnera i iskoristite vreme na najbolji mogući način.

Dušan Srdić
Doktor Stomatologije i Happiness Coa
ch