Blog Da sam onda znao ono što znam sada

Da sam onda znao ono što znam sada

21/09/2016

“10 stvari koje uspešni ljudi rade“, „20 stvari koje treba da radiš u svojim dvadesetim“, „15 navika pozitivnih ljudi“, ovo su samo neki od naslova mnogobrojnih članaka koji navode 5-25 stvari koje bismo trebali da radimo. Verovatno ste ih čitali, kao i ja, i pomislili kako neki od njih imaju smisla. Pa, i imaju, za one koji su ih i napisali, ne i za sve, ne neophodno za vas ili mene.

Da sam onda znao ono što znam sada – koliko vas je reklo sebi ovu rečenicu? Eh da je samo putovanje kroz vreme moguće.

Tokom svojih studentskih dana, bio sam član studentske organizacije. Nakon dve godine članstva, i godinu dana provedenih u izvršnom odboru, odlučio sam da se kandidujem za predsednika i vodim kancelariju u narednom periodu. Na svoju žalost, nisam izabran, ali mi to nije toliko teško palo koliko sledeća stvar. Nakon uvodne prezentacije, gde sam predstavio svoju viziju, usledio je deo sa pitanjima i odgovorima. Na jedno od pitanja devojke iz publike, dao sam odgovor u koji nisam verovao, odgovor koji sam mislio da oni žele da čuju. Odgovor zbog kog sam pogazio jednu od svojih ključnih vrednosti – iskrenost.

Danas kad se osvrnem na taj događaj, zahvalan sam na njemu, jer sam naučio koliko mi je bitno da ostanem iskren prema sebi, bez obzira na posledice. Ako nisam dosledan sa vrednostima koje su meni bitne, čemu onda sve ostalo?

S vremena na vreme, dobro je osvrnuti se i razmisliti šta smo sve naučili iz predhodnog iskustva. Osvrnuti se, naučiti, i potom nastaviti dalje.

Danas za sve vas koji želite da ovo uradite imam jednu malu vežbu.

Danas ćete sami napisati članak sa dobrim savetima, onakvim savetima koji imaju smisla za vas i samo za vas.

Vaš zadatak je da napravite listu saveta na temu „Da sam znao ono što znam sada, onda kada sam imao 16 godina“. Neka vaša lista sadrži saveta na sledeće teme: novac, porodica, veze, svađe, poštovanje, studije/karijera, zahvalnost, ljubav, uverenja, vreme, zdravlje, lepota, postignuća, imovina, prihvatanje, nezavisnost.

Mnogo smo mudriji nego što mislimo, ako smo samo svesni svojih iskustava, uspeha i neuspeha, grešaka, dostignuća, proboja i svega što nas je učinilo onim što smo danas. Pa hajde da radimo na tome.

Uživajte!

Nikola Rajić
Dipl. Ing. Organizacionih nauka
Trener i facilitator