1 heroji

Danas, više nego ikada, svetu su potrebni heroji

30/06/2016

Reč „heroj“ potiče od grčke reči „ratnik“ što u prevodu znači zaštitnik ili branilac.

Šta podrazumeva biti heroj u modernom dobu? Da li heroj živi svoje ambicije ili ispunjava svoje obaveze za dobrobit čovečanstva? I zašto su nama svima potrebni heroji? Šta je to u drugim ljudima što nas inspiriše i čini da ih gledamo kao primere savršenstva?

Heroj je osoba koja napred ide sama čak i ako toga nije svesna.

Kao vodič koji nastavlja napred ne pitajući sledbenike šta oni misle o tome. Možete da sumnjate u svoju sposobnost da dovršite svoje putovanje, ali imati hrabrosti u svojoj nameri da prevaziđete sopstvene strahove, to je ono što čini heroja i inspiriše druge ljude.

Heroji prate svoj unutrašnji kompas, svoju intuiciju. Heroji ne znaju šta će se desiti na putu ka cilju ali znaju da su na pravom putu. Kolumbo nikada ne bi otkrio novi svet da je prvobitno morao da bude siguran da on stvarno postoji. Akcija i suprotstavljanje izazovima nam omogućavaju da otkrijemo svoj skriveni potencijal.

Jedna od najvećih tajni uspeha je funkcionisanje unutar svoje zone snage a van svoje zone komfora. Zona visokog rizika i visoke nagrade je zona u kojoj možete pretrpeti ogroman neuspeh ali i ostvariti neverovatan uspeh. Što duže vremena provedete u ovoj zoni lakše ćete pronaći svog unutrašnjeg heroja.

Heroji znaju kako da žive van svoje zone komfora, štaviše tragaju za time.

Sa novim izazovima i iskustvima se suočavaju sa lakoćom. Ukoliko vam ovo zvuči kao opasna teritorija, često i može biti. Ali naravno, postoje načini da se dođe do neustrašivog stava i načina razmišljanja. Prvi korak je da svesno održavate pozitivan stav, tako da sa bilo čime da se suočite uspete da naučite nešto iz tog iskustva i nastavite da se krećete napred. Um i telo su jedno, ali telo ne kotroliše um, ono samo utiče na način razmišljanja. Naš um ima kontrolu nad našim telom.

Ukoliko čujete svoj poziv, ukoliko mislite da vas čeka veliko putovanje prestanite da analizirate i razmišljate previše i odredite pravac kretanja. Nemojte da se žalite na nedostatak sredstava. Bez obzira na to u kojoj se fazi života nalazili najlakše je reći kako nemate dovoljno sredstava. Sredstva nikada nisu glavni problem. Nikada nećete imati onoliko sredstava koliko želite. Najveća prepreka zapravo jeste ljudska želja za akcijom. Jednostavno krenite!

Zapitajte se „Šta je ispravno uraditi?“. Budimo iskreni… Sada više nego ikada svetu su potrebni heroji. Svetu su potrebni ljudi koji su hrabri i poštuju svoje principe. Živite u trenutku i započnite! Ne možete da priuštite sebi da čekate dok okolnosti budu savršene. Ignorišite sve negativne unutrašnje glasove i slušajte one pozitivne. Budite otvoreni ka svom pozivu i odgovorite na njega. Ako već ne uradite to zbog sebe uradite to zbog drugih. Svetu ste potrebni!

Peđa Jovanović
NLP Master trener