deda mraz menadzer 1

Deda Mraz Menadžer

01/12/2013

Novogodišnji praznici su došli i prošli pre nego što smo mislili, a za dosta nas oni su prilika da sagledamo šta smo uradili u prethodnoj godini, kakvi će nam ciljevi biti u ovoj godini… Ako smo svakodnevno u ulozi menadžera, poželećemo i da još bolje vodimo svoj tim i nadati se da će nam Deda Mraz dati neki poklon u obliku iznenadne mudrosti i veštine kako to da uradimo. Pa kad je već tu, zašto ga ne bismo pitali za savet? Deda Mraza? Pa naravno!

Dok razmišljate o toj mogućnosti, verovatno će vam postati jasnije da Deda Mraz zaista jeste fenomenalan menadžer. Pravi uzor, moglo bi se čak reći! Kada bolje razmislim, skoro sam siguran da je prošao makar NLP Practitioner obuku. Ne verujete mi? Hajde da iz našeg „odraslog identiteta“ pogledamo dečjim očima šta to Deda Menadžer Mraz (skraćeno DMM) tako uspešno radi:

Ima jasnu viziju:

„Srećna deca u novogodišnjoj noći“. Zamislite DMM-a koji nema jasnu viziju pa sebi govori „Joj, koja je moja svrha, šta ja zaista želim? Teško pitanje, ne mogu sad o tome da razmišljam, preskočiću ovu godinu, pa ću sledeće da mislim o tome“. Katastrofa u najavi!

Jasan cilj:

„Napraviti i isporučiti toliko i toliko paketića u novogodišnjoj noći“. Cilj po svim SMART kriterijumima – specifičan, merljiv, dostižan, relevantan, vremenski ograničen. I nikad ne omane u njegovom ispunjenju!

DMM je kreativan i inovativan, kontinuirano se razvija i oberučke prihvata promene

Ne bih da ulazim u njegove lične stvari, ali mi se čini da DMM ima oko 50ak, možda i više godina. Međutim, sigurno je da on i pored toga prati najnovije trendove, donosi najnovije poklone i gedžete, koristi nove tehnologije. Nema filozofije: „Stari način je dobro funkcionisao, zašto ga menjati?“ Pa zamislite samo da deci danas donese drvenog konjića, bombone „505 sa crtom“ i krpenog Pinokija. Deca bi se odmah pozvala na građanska prava, deklarisala DMM-a kao osvedočenog konzervativca, retrogradnu snagu i mrzitelja novih trendova i tendencija. Zato DMM redovno koristi „Diznijevu strategiju kreativnosti“ kako bi došao do novih ideja. Potpisujem.

Odličan je organizator

Pa hajde vi organizujte proizvodnju i isporuku poklona za 2,2 milijarde dece tokom jedne večeri! Znam, reći ćete: „On to radi stotinu godina, već je izvežban“. A promene adresa, a gužva u avio saobraćaju, a sve manje kuća sa odžacima? A nedostatak trake za uvijanje poklona iz Kine, štrajk prevoznika crvene i bordo hartije, demonstracije sindikata patuljaka nezadovoljnih zbog zamrzavanja plata? Nije to tako jednostavno, dragi moji. Zato DMM redovno koristi vežbu „Programiranje cilja na vremenskoj liniji“ kako bi blagovremeno isplanirao i organizovao sve potrebne aktivnosti.

deda-mraz-kanc

Daje odličan feedback

DMM je majstor u ovome. Zamislite da dođe i kaže detetu „Nisi bio dobar zbog ovoga, ovoga i ovoga. Ove godine ništa od bonusa, pardon – poklona!“. Zato DMM koristi čulne opise, tačno kaže svakom detetu šta bi trebalo da unapredi tokom narednog obračunskog ciklusa, pardon – kalendarske godine.

Održava svoju motivaciju i dobro stanje

Iz godine u godinu sličan posao – odabir poklona, pakovanje, isporuka istih. Pa kome ne bi dosadilo? Ne i Deda Menadžer Mrazu! On se iznova i iznova motiviše, a u tom procesu koristi „sidrenje“. Omiljena sidra DMM-a su staklene kugle sa veštačkim snegom, vrh za jelku u obliku sanki, čarape za poklone (čiste, naravno, i mirišljave zbog Lenora). Pa čak i kad se uznemiri zbog Baka Mrazicinih žalbi što previše vremena provodi u radionici a ne kod kuće, DMM iskoristi svoje „sidro“ i brzo povrati dobro stanje i raspoloženje da mu ruka ne zadrhti prilikom pakovanja milionitog poklona.

Odličan je u motivaciji drugih

DMM zna šta pokreće patuljke i irvase koji su u njegovom timu. Vizija srećne dece, identitet tima koji je uspešno podelio milijarde poklona za jedno veče, vrednosti uspeha, rezultata, podrške, humanosti, zajedništva. DMM zna da svojim saradnicima ne mora da priča šta da rade – on im samo daje mogućnost da budu srećni i da usrećuju druge.

Deda Menadžer Mraz ima jedan veliki strah. Naime, malo je klaustrofobičan – nikako ne voli da se spušta kroz cevi centralnog grejanja. Kaže da su mu preuske. Zato jedan od njegovih pomoćnika – Irvas Jova, redovno radi sa njim tehniku „Sviš“, dok je Irvas Mika odličan u korišćenju tehnike „Fast Fobia Cure“. DMM tvrdi da mu je spuštanje sada jedan od omiljenih delova novogodišnje večeri!

DMM ima sjajan fokus

Naravno, ponekad i on poželi da ode na godišnji odmor, upregne sanke i ode na Bahame, preskoči jednu Novu godinu. Takođe, ponekad razmišlja da otvori palančinkarnicu „Kod Baka Mrazice“, vulkanizersku radnju za popravku i zamenu kopita „Kod brzog irvasa“, prenoćište za polarne medvede „Zimski san“. Međutim, on zadržava svoj fokus na usrećivanje dece uz reči „Ovo je ono što me dugoročno usrećuje. Ne želim da se rasplinjavam. Fokus donosi rezultat“.

DMM je dobričina

Pažljiv je slušalac, jasno prenosi poruku. Poštuje svakoga i ne osuđuje. Za svaku osobu smatra da je dobra takva kakva je i da ima sve potrebne resurse u sebi za postizanje najboljih mogućih rezultata. Neke od kolega menadžera se kunu da su ga čuli kako kaže: „Svako ima svoju mapu i viđenje stvarnosti. Kada spojimo sve naše mape, dobijamo čitav svet! A ima li nešto veće od toga?“

Ako i dalje niste sigurni da je Deda Menadžer Mraz NLP-ovac, pozivamo vas da dođete na naredni trening NLP Practitioner. Možda će i on biti tamo. Kaže da voli da osveži svoje znanje pre sledeće radne sezone. Ko zna – možda baš on bude radio sa vama vežbu „Postavljanje cilja pomoću identiteta“. Priča se da mu je ta omiljena…

Dušan Basalo

NLP Trener