lalala4

Izbegni „burn out“ efekat na poslu – naš recept za uspeh

11/09/2017

Pitanje koje neprestano postavljamo sebi je: Šta treba da radim bolje ili drugačije kako bih uspeo? Jedan od čestih odgovora na to pitanje je: Moram više da radim, da se više uključim, pokažem strast i uložim više energije.

Često dolazimo u situaciju kada više nemamo dodatne energije koju bismo mogli da uložimo jer već “vozimo punom brzinom” duži vremenski period i čini nam se da smo bliži “pregrevanju” nego uspehu. U takvim situacijama potrebno je da u projekat unesete više mudrosti, a manje energije. Za održiv uspeh nije dovoljno da samo naporno radimo, nego i pametno.

Da li se sećate fizike u osnovnoj školi i jednačine p=F/S gde je p – pritisak, F – sila, S – površina. Pritisak je brojno jednak sili koja deluje na jediničnu površinu.

Hajde da napravimo paralelu. Kada radimo na projektima i nastojimo da postignemo željene rezultate većina nas počinje da ulaže više energije (veća sila) i na taj način uglavnom postižemo bolje rezultate. Problem nastaje kada dođemo do naše granice.

Radim sve što mogu i više nemam dodatne energije… već se osećam preopterećeno.

Šta učiniti u takvoj situaciji? Pritisak pokreće stvari, a ne sila. Ukoliko je naša “sila” trenutno na maksimumu, možemo povećati pritisak tako što ćemo smanjiti površinu na koju sila deluje. Pametno definisane oblasti u koje ulažemo našu životnu energiju je odlično rešenje za uspeh. Kriterijumi za uspeh u životu su različiti za svakog od nas. Dakle, umesto da pitate: “Šta je potrebno da bi se postigao uspeh u životu?”, postavite sebi pitanje:

“Kako znam da sam uspešan (po mojim kriterijumima)?”
“Koliko energije ulažem kako bih postigao uspeh?” – Sila
“U kojim životnim oblastima gradim svoj uspeh?” – Površina

Ukoliko želite da se razvijate u mnogim životnim oblastima, moraćete da pronađete pametan način da raspodelite svoju “životnu silu”. Ukoliko broj oblasti nije velik, s vremena na vreme ćete morati da proverite da li i dalje ulažete energiju u one najvažnije. Igranje igre uspeha redukovanjem površine na koju usmeravate svoju životnu energiju je uvek pitanje kompromisa… i nikada nije fer. Možete zarađivati veliki novac i biti nezadovoljni jer nemate vremena za svoje prijatelje.

Možete raditi od 9 do 17h i voditi bogat društveni život, a opet biti nezadovoljni jer želite sebi da priuštite nov, moderan automobil. Ukoliko već maksimalno ulažete energiju (silu), a želite nešto više u svom životu, morate napraviti kompromis.

Da li želite da zarađujete više novca? … čega ste spremni da se odreknete?
Da li želite da provodite više vremena sa svojom porodicom? … čega ste spremni da se odreknete?
Želite da se bavite sportom? Moguće je… samo odlučite čega ste spremni da se odreknete?

Ponekad će biti veoma teško doneti odluku. Levo ili desno može zvučati kao da treba da birate između vaše dvoje dece. Bez obzira koliko vaša odluka može biti čudna – ukoliko ste vi srećni, bićete na korak od uspeha. Ukoliko niste srećni, proverite svoju definiciju uspeha – verovatno je vreme da je menjate!