blog sličice životno balans 121

Jedini način za dostizanje životnog balansa

13/08/2018

Jedna od čestih tema mnogih članaka, blogova pa i javnih diskusija je – Kako pomiriti privatnu i poslovnu komponentu života? Mnoge svetske kompanije napravile su ozbiljne strategije kako bi svojim zaposlenima pomogle u ovom procesu. Kompanija Facebook se nalazi na prvom mestu liste od 25 svetskih kompanija koje najviše vode računa o ovom balansu. Naime, njihova strategija bazira se na prepoznavanju brojnih potreba zaposlenih i na načinima ispunjenja tih potreba. Pa tako zaposleni u Facebook-u dobijaju kompletnu podršku u vidu posebno dizajniranih programa podsticanja i razvoja njihovih ličnih ineteresovanja i profesionalnog usavršavanja.

Ono što je ključna stvar u ovim programima je činjenica da iako radiš u kompaniji koja ima jasno definisan proces za razvoj svojih zaposlenih i procedure koje uključuju podršku i mentorstvo, bitna je sledeća stavka – koliko si spreman za ovaj proces i da li si osvestio svoje prioritete kada je privatno- poslovni odnos u pitanju.

Da bi otkrio svoje lične potrebe i prioritete neophodno je da duboko preispitaš sebe. Evo jedne tehnike koja ti može pomoći u tome.

Sve što je potrebno da uradiš jeste da se zapitaš sledeće:

  • Šta ti donosi posao koji radiš?
  • Zašto ti je važno da napreduješ i da se dalje usavršavaš u svom poslu?
  • Da li ulaganjem dodatnog vremena, neophodnog za poslovno usavršavanje, ugrožavaš neku od ostalih uloga u životu?
  • Ukoliko je odgovor potvrdan, koje su to uloge?
  • Na koji način možeš da kompenzuješ vreme uloženo u edukaciju, da bi se posvetio i ostalim ulogama koje imaš u privatnom životu?
  • Kojim aktivnostima i na koji način možeš da nadomestiš vreme i posvetiš se prijateljima, porodici?
  • Koji ti je krajnji cilji, šta želiš da postigneš napredovanjem i ostvarenjem svojih profesionalnih potreba?
  • Koji ti je krajnji cilji, šta želiš da postigneš napredovanjem i ostvarenjem svojih privatnih potreba?

Posveti se unutrašnjem dijalogu kako bi postigao dogovor između svojih privatnih i poslovnih uloga. Odgovori na ova pitanja kreiraće tvoju strategiju životnog uspeha uz pomoć koje ćeš uspeti da odrediš svoje prioritete i ostvariš željeni balans.

Najvažnija stvar je osvešćenje da smo mi ljudska bića koja u jednom danu ispunjavaju brojne funkcije i uloge u kojima težimo da ostvarimo lično zadovoljstvo. One su deo nas i obrazuju našu ličnost. U svemu tome, važno je utvrditi pravac kretanja i cilj ka kome idemo. NLP metodologija je idealan saveznik na tom putu. Njenom primenom moguće je preispitati sebe i svoje stavove i poslednično kreirati jedinstvenu matricu ličnog uspeha. Nova generacija NLP Practitioner-a kreće sa edukacijom 29. septembra u Beogradu. Prijavi se i budi deo jubilarne 50. generacije.

nlpfts