nlpff

Kako BOOST-ovati samopouzdanje u ključnom trenutku?

21/05/2020
  • iva
  • Blog
  • Коментари су искључени на Kako BOOST-ovati samopouzdanje u ključnom trenutku?
  • , ,

Kada ste na vodećoj poziciji od vas se očekuje da ste samopouzdani u svakom trenutku. U suprotnom, kako biste drugačije izgradili svoju karijeru? Opšte je poznato da se samopouzdanje može posmatrati i kao supermoć, jer sa istim, osoba može ostvariti svaki cilj, rešavati probleme, voditi tim u izazovnim situacijama, upravljati rizikom, donositi važne i teške odluke. Pa ipak, i oni najbolji dođu u situaciju kada klonu, osete se manje sigurno i zaista im je potreban BOOST.

Kako tačno možete steći samoouzdanje koje vam je potrebno u odlučujućem trenutku?

Svako ima svoju strategiju za sticanje samopouzdanja i vere u sebe. Ukoliko vam je potreban BOOST, razmotrite dole navedene metode za izgradnju samopouzdanja. Mogle bi vas podstaći da donesete odluku, pokrenete inicijativu i unapredite odrećenu oblast u vašoj karijeri ili privatnom životu.

Prilagodite držanje.

Jeste li ikada razmišljali o tome kako vaš govor tela utiče na to kako percipirate sebe i kako vas drugi doživljavaju? Kada govorimo o držanju, ne mislimo samo na uspravno sedenje, već i na gestikulaciju i položaj tela koji imate dok iznosite neku ideju, dajete feedback ili jednostavano komunicirate. Prema istraživanjima, vaše misli takođe pojačavaju samopouzdanje. Jedan od NLP principa glasi – Um i telo čine celinu.  Primenom ovog principa, vrlo lako možete BOOST-ovati svoje samopouzdanje u ključnom trenutku. Potrebno je da se usmerite na pozitivne aspekte situacije u kojoj se nalazite, na vaše prednosti i snage koje imati u istoj. Ispravite svoje telo i odvažno krenete dalje.

Udahnite pozitivnost, izdahnite negativnost.

Tim koji vodite nije ostvario treći timski target za redom. Šta radite u takvoj situaciji?

Ako ste ušli u kolotečinu i mislite nešto poput: Ne umem da radim svoj posao… Ovo je kraj, daću otkaz… Radim sa gomilom nesposobnih ljudi… Target je bio prevelik, sistem je loše postavljen… Oni su krivi..

Zaustavite se. Na ovaj način ugrožavate samopouzdanje.

Udahnite. Uzmite vremena i razmislite.

  • Šta je moglo bolje da se uradi?
  • Gde je napravljena greška?
  • Koje stvari su dobro urađene?
  • Šta se do sada pokazalo kao efikasno?

Pripremite se.

Jedan od razloga koji može uticati na vaše samopouzdanje je i taj što niste u potpunosti spremni za ono u šta se upuštate. Ako imate znanje o nečemu – potencijalnom poslu, prezentaciji, industriji u kojoj radite, posebnim detaljima koji su važni za sastanak – bićete sigurni u sebe i u ono što govorite. Vladate materijom. Prisetite se studentskih dana i vašeg stava kada stojite ispred punog anfiteatra i sa lakoćom odgovarate na sva ispitna pitanja.

Ostanite otporni.

Kada budete u mogućnosti da se suočite sa svakom preprekom i nastavite da idete napred, nivo vašeg samopouzdanja će se povećati. Osetićete svoju snagu i mogućnost da se nostite sa različitim izazovima. Zato je važno da se upustite u nepoznato i rizikujete. Jedino na taj način možete unaprediti sebe, razviti nove veštine, iskustva i pokrenuti se!

Budite zahvalni.

Život može biti težak. Ako se iznenada suočite sa svojim najtežim izazovom, setite se da ste učinili mnogo stvari ranije, i to ćete učiniti ponovo. U stvari, čak možete da napravite čitav spisak dostignuća koji će pobuditi ponos u vama. Ovaj spisak je nešto na šta se možete osvrnuti u doba borbe ili kada vam treba malo više motivacije i inspiracije. Inspiraciju možete pronaći bilo gde, a što je najvažnije, inspiracija možete da budete i vi sami.

Na ovaj način u par lakih koraka možete BOOST-ovati samopouzdanje u bilo kojoj situaciji. Zapamtite vi ste ti koji upravljate svojim emocijama i ponašanjem.

Ukoliko želite da naučite tehnike i alate za podizanje motivacije, postavljanje ciljeva i unapređenje komunikacije pridružite nam se na ONLINE NLP BOOSTER treningu koji počinje 25. maja.

Probudi se! BOOST-uj se uz NLP!

Više detalja o treningu
Prijava za trening