imgs

Kako da i sami poželite da uradite ono što vam se ne radi

30/05/2017
5 tajni
Kako da i sami poželite da uradite ono što vam se ne radi.
„Od svega neverovatnog vezano za ljudsko biće, najbolja stvar je mogućnost da promenimo sebe.“- Eknath Easvaran

Mnogi od vas su spremni da rade na svojim ličnim ili profesionalnim ciljevima ali onda u roku od mesec dana čujete sebe i dobro poznate rečenice: „Jednostavno ne mogu da se nateram i ustanem iz kreveta ujutru da vežbam.“ Ili „Volela bih da uštedim za putovanje ali ne znam kako da se odreknem kupovine nekih stvari“. Ili „Dobila sam zadatak od direktora i nemam dovoljno hrabrosti ili motivacije da ga obavim“.

Čvrsto ste rešili da živite u skladu sa svojim najboljim namerama, a ne svojim izgovorima. Ipak, našli ste se zaglavljeni u vrtlogu da zaista ne želite da radite ono što morate da uradite.
Bilo da se radi o fizičkom zdravlju, stezanju finansijskog kajša ili obavljanju zadataka na poslu, otkrivamo pet tajni koje mogu da vam pomognu da ono što vam se ne radi postane upravo stvar koju najviše želite da uradite.

#1Tajna od Jogija Bere, poznatog američkog bejzbol igrača: „Ako ne znate kuda idete, završićete na nekom drugom mestu koje niste planirali.“

Morate postaviti jasne ciljeve za sve što želite – posebno ako je put do te želje trnovit. Od 1960. godine, mnoga istraživanja dokazala su efikasnost postavljanja ciljeva za postizanje onoga što želite. Zapišite svoje ciljeve i čitajte ih naglas svakog dana. Napravite sebi pozitivne vizualne podsetnike i postavite ih na ogledalu ili desktopu. Jasan, smislen cilj ima pokretačku snagu koja vam pomaže da lakše uradite stvari koje vam se ne rade, ali koje se nalaze baš na putu ka tvom cilju.

Napravite dugoročne ciljeve kao i kratkoročne ciljeve. Dugoročni cilj nikad ne prestaje. To je pravac u kojem želiš da ideš u životu: „Živim zdrav način života.“ Ili „Finansijska budućnosti moje porodice je sigurna“ ili ,,Ne plašim se bilo kog zadataka na poslu i prihvatam ga sa velikom motivacijom”.

Kratkoročni cilj je specifičan, merljiv i ostvariv u određenom vremenskom periodu: „Ja sam u kondiciji i zategnut, težak 85 kilograma – do 1. decembra 2017. godine” ili “Isplatio sam 15.000 dinara duga i imam 1000 evra uštedjeno u banci – do 15. avgusta 2017. “ ili „Obaviću zadatak koji sam dobila od direktora i predaću izveštaj – do 12. juna 2017.”

#2
Tajna od Dejvida Hokinsa, filozofa: „Uverenja su odrednice onoga što je osoba iskusila. Nema eksternih uzroka.“

Da bi radio ono što ne želiš da uradiš, moraš da pokupiš nešto i iz svesnog i nesvesnog uma. Ljudi koji su konstantno uspešni u postizanju svojih ciljeva znaju da naša podsvesna verovanja i stavovi moraju biti usklađeni sa onim što želimo. Ako nisu, sve vreme ćemo se sa tim boriti – i na kraju nećemo uspeti.

Kad god osećate jak otpor da radite ono što znate da mora da se odradi, to je obično nesvesno ograničeno verovanje ili negativna emocija koja pokušava da vas savlada. Ova osećanja ili verovanja možda ne izgledaju posebno značajno u svesnom stanju, ali radar koji se nalazi u vašoj podsvesti se možda neće složiti sa tim.

Tvoj zadatak je da se oslobodiš negativnih uverenja i emocija. Kako? Potrebno je da se zapitate koji deo vas pruža otpor i koja je dobra namera tog vašeg dela. Kada to otkrijete možete potražiti još alternativnih načina da zadovoljite tu pozitivnu nameru. Nesvesno pruža otpor zato što hoće nešto dobro za vas. Dajte mu opcije.

#3Tajna od Dr Jonasa Salka, američkog lekara: „Imao sam snove i imao sam noćne more, ali sam prebrodio svoje noćne more zbog svojih snova.“

Naše želje moraju biti važnije nego bilo šta što nam se nađe na putu. Svaka želja zahteva neku vrstu žrtve. Odustanete od nečega da biste dobili nešto vrednije. Da biste bili zdraviji, trebalo bi da koristite stepenice češće nego lift. Bolje finansije možda podrazumevaju manje ručkova u restoranu. Obavljen zadatak u firmi znači više vremena posvećenog oko njegovog najboljeg rešenja, često i prekovremen rad.

Ključ je znati šta treba da žrtvujete unapred i napraviti plan! Ako je ustajanje iz kreveta da bi se vežbalo teško, angažujte prijatelja ranoranioca da vas zove na telefon svako jutro. Pozovite prijatelje na šetnju umesto da sedite u kafiću. Pronađite svoj prostor u firmi gde na miru možete da razmišljate o rešenju zadatka koji ste dobili od direktora.

#4Tajna od Ludviga Vitgenštajna, engleskog filozofa: „Čovek će biti zatvoren u sobi sa vratima koja su otključana i otvaraće ih na suprotnu stranu sve dok ne shvati da gura a ne da vuče.“

Budite kreativni i pronađite drugi put! Ko kaže da tu stvar koju treba da uradiš moraš da uradiš na određeni način? Ili ko kaže da baš ti moraš da to uradiš?

Vaš put da dobijete ono što želite od života ne može biti isti kao put vašeg komšije ili nekog tipa na TV-u. Ono šta želite treba da bude jasno definisano. Ako imate otpor da radite ono što mislite da morate da uradite, šta mislite o tome da pronađete neki drugi način? Onaj koji vam odgovara više.

Uzmite za primer fizičku aktivnost. Postoji milion načina da se bude u formi, od joge do trbušnog plesa ili planinarenja. Želite bolje finansije? Mnogi od nas koriste kupone i jure popuste, dok drugi vole da obezbede i dodatni prihod. Kako obaviti uspešno zadatak na poslu čak i kad mislite da nemate hrabrosti ni da počnete? Potražite podršku kolega, kouča ili prijatelja koji će vas ohrabriti i podsetiti vas na vaše spososobnosti i veštine ili jednostavno rešite zadatak timski.

#5
Tajna od Malkolma Forbsa, osnivača Forbes magazina: „Dijamanti su samo komadi uglja koji dobro rade svoj posao.“

Ustajemo iz kreveta i idemo na posao svaki dan, zar ne? Bez obzira da li zaista uživamo u našim poslovima ili ne, za većinu nas ovo nije odluka koju pažljivo preispitujemo svako jutro kada se alarm uključi: „Hm. Da li stvarno želim da idem u kancelariju jutros? Ili da ne odem danas? Šta mi se više radi?“ …Ne! Mi samo ustanemo i odemo na posao.


Važno

Ključ je u doslednosti. Kada se obavezujemo na neku akciju svaki dan bez obzira na sve, prestajemo da trošimo svoju energiju na pitanja „Da li treba ili ne?“ Posmatrajte svoje ciljeve i snove bar jednako bitno kao svoj posao!

Ukoliko nakon ovih 5 tajni imate veću motivaciju da hrabro zakoračite u obavezu koja vam se ne radi – na odličnom ste putu! Radite svakodnevno na svojim ciljevima, želji i volji i rezultat će biti očigledan.

Dođite da zajedno radimo na vašim ciljevima, komunikaciji i promenama neželjenog ponašanja 8.7.2017 na treningu NLP Practitioner koji organizujemo na Kopaoniku. Više o ovom treningu pročitajte OVDE.