4 mapiranje

Mapiranje procesa – Kako da koristite mapiranje za bolju produktivnost?

21/07/2016

Mapiranje procesa

Mapiranje je jedan od alata za povećanje produktivnosti. Mapiranje predstavlja proces organizovanja ideja koje haotično stoje u vašem umu i njihovo slaganje u organizovanu mrežu. U suštini to je organizovanje brainstoming aktivnosti koje se onda koriste radi osnaživanja uspeha. Kada skupite informacije u jednu mrežu možete ih organizovati i početi sa aktivnostima.

Korak 1: Brainstorming

Na listu papira zapišite sve stvari koje treba da uradite ili želite da uradite u jednom danu. Ovde se misli i na najsitnije aktivnosti pa čak i kućne poslove kao npr. kupovina deterdženta, pranje sudova ili peglanje veša. Zapišite sve nezavisno od toga koliko je ta aktivnost sitna i koliko vremena oduzima. Ne trošite puno vremena na uređivanje. Uzmite u obzir svoju ličnost u potpunosti i uključite sve aktivnosti i poslove kao i psihičke i duhovne zadatke. Šta želite da postanete? Šta želite od života? Za sada se zadržite samo na brainstorming-u. Ne brinite da li ćete sve ove aktivnosti zaista i uraditi, samo ih zapišite.

Korak 2: Razvijte teme

Svi ovi zadaci mogu da se uklope u neku temu. Neke kategorije mogu biti posao, dom, fizičke aktivnosti, društvene aktivnosti, psihičke aktivnosti, zabava itd. Razmislite o svim ovim temama i zapišite ih. Teme možete razložiti da budu specifične i detaljne onoliko koliko želite.

Korak 3: Uklopite sve zajedno

Na novom listu papira u centru zapišite svoj glavni cilj za ovu nedelju. Bilo da je lične ili profesionalne prirode ovaj cilj bi trebalo da bude kritična tačka za vaš uspeh. Nakon toga prepišite sve teme oko tog cilja a zatim uzmite listu sa svim aktivnostima i rasporedite ih uz teme kojima odgovaraju.

Korak 4: Napravite plan

Sledeći korak jeste da napravite plan. Iako velika količina aktivnosti može biti zastrašujuća ukoliko napravite dobar plan lakše ćete ostvariti svoje ciljeve. Za početak pogledajte koliko je stvari sa spiska ključno za ostvarivanje vašeg centralnog cilja. Koje sve aktivnosti moram da završim kako bih ostvario svoj glavni cilj? Ukoliko neke aktivnosti nisu krucijalne za ostvarenje glavnog cilja ali moraju biti završene kao npr. neki kućni poslovi, probajte da ih delegirate drugima. Verovatno će se naći aktivnosti koje moraju biti urađene ali ne znači da morate vi da ih uradite.

Korak 5: Krenite sa aktivnostima

Jednom kada imate dobar plan možete početi sa aktivnostima. Kada imate dobar plan šteta je da sedite i ništa preduzmete po pitanju ostvarenja svog glavnog cilja. Bilo bi dobro da izvršite i ostale aktivnosti tokom nedelje ukoliko stignete. Međutim, vodite računa da radite na najbitnijim aktivnostima koje će vas dovesti do vašeg cilja.

Korak 6: Pregled napretka

Na kraju nedelje napravite reviziju svog rada. U savršenoj situaciji ispunili ste svoj cilj i nekoliko ostalih ciljeva. Kako je prošlo? Koje aktivnosti ste završili? Pregledajte celu svoju nedelju. Iskoristite te informacije za mapiranje i planiranje svoje sledeće nedelje.

Proces mapiranja se može koristiti za pripremanje prezentacije ili govora. Mapiranje se svodi na organizaciju brainstorming aktivnosti i može da se radi individualno ili u grupama. Fokusiranjem i organizovanjem nestruktuiranih misli možete biti uspešni i produktivni svakodnevno. Na početku će vam trebati više vremena ali što više budete vežbali i kada se izveštite ovo će lako postati deo vaše svakodnevnice.