nlpsbllok

Feedback – Kako da odreaguješ na negativan feedback?

24/08/2018
Kada nam neko uputi konstruktivnu kritiku, nije je lako čuti ali u pogledu ličnog razvoja jasna je njena vrednost. Međutim, šta se dešava kada je kritika neosnovana? Složićeš se, nije uvek prijatno čuti gomilu ,,negativnih“ komentara uperenih na proizvod našeg rada. Kako se postaviti u takvim okolnostima?

Oslikaćemo situaciju kroz jedan primer feedback-a:

U poslednjih 6 meseca nosilac si bar 3 velika projekta koja su započeta na tvoju inicijativu. Na sastanku menadžer ti je uputio sledeći feedback : ,,Pratim Vaš rad već neko vreme, smatram da niste dovoljno proaktivni, kao i da bi trebalo da češće uputite inicijativu. Trebalo bi da poradite na tome.“ ….

Kako bi ti odreagovao u sledećoj situaciji? Da li bi se samo nasmejao menadžeru i dopustio da te bes i ljutnja sagore iznutra? Ili bi mu u ishitrenoj reakciji rekao kako nije u pravu, kako je posao odlično urađen uz tvoju inicijativu i da njegovo mišljenje apsolutno nije relevantno za tebe?

Složićeš se, situacija je nezgodna ali način za konstruktivni odgovor uvek postoji.

Evo 6 ključnih stvari koje bi trebalo uraditi kada se nađeš u ovakvoj diskusiji:

1. Feedback i aktivno slušanje

Potpuno utišaj unutrašnje glasove. Pažnju usresredi na menadžera i slušaj ga bez prekidanja. Feedback je namenjen samo tebi i nije preko potrebno da daš svoj komentar na njega. Saslušaj menadžera do kraja i zapiši njegove komentare. Time ćeš kupiti vreme da ,,ugasiš požar“ koji je nastao u tebi, a dobićeš i informacije koje će ti biti značajne za sledeći korak.

2. Razmisli

Pre nego što se upustiš u bilo kakvu reakciju na dobijeni feedback, razmisli o percepciji i ,,mapi“ osobe koja ti ga je dala. Imaj na umu da mi primećujemo samo ono što postoji u našoj ,,mapi“. Odnosno vidimo ono što smo stekli iz naših iskustava i razumemo iz percepcije ,,vlastitih cipela“. Možda je u njegovoj mapi, iz ugla menadžera, bilo važno da se ti, kao osoba sa ekspertizom i iskustvom, dodatno angažuješ u procese rada kako bi motivisao svoje mlađe kolege. Zato je važno da uzmeš sve aspekte u obzir pre nego što izgovoriš nešto što ti neće biti pravo kada se ,,ohladiš“.

3. Pitaj za primer

Sada kada si sebi kupio vreme i umirio emocije, započni konverzaciju. Možeš zatražiti dodatna objašnjenja ili primere koji bi mogli da poboljšaju tvoje veštine ili ponašanje. Kroz kratku rekapitulaciju možeš proveriti da li si dobro razumeo sagovornika. Ovo je ključni trenutak za prepoznavanje šumova u komunikaciji koji su mogli da dovedu do nesporazuma.

4. Postavi pitanje

U ovom delu mogu biti korisna pitanja iz metamodela uz pomoć kojih, ukoliko nisi razumeo sagovornika ili feedback nije bio precizan, informaciju možeš vratiti na izvor. Možeš ga pitati: „U redu, da bih to promenio kod sebe, da li možete da mi šta sam uradio ili nisam uradio, pa ste doneli zaključak da nisam bio proaktivan na datim projektima?“ Svakako kod ovih pitanja, moraš biti jako oprezan. Trebalo bi ih postavljati samo kada je nivo usaglašenosti između sagovornika na dovoljno visokom nivou. Ako bi želeo da savladaš finese ove tehnike i da je primenjuješ sa sigurnošću, možeš se prijaviti za trening NLP Practitioner jer se na jednom od modula ovaj komunikacioni model detaljno uči.

5. Reci – HVALA

Misliš se: „Menadžer je ukazao na neku vrstu nedostatka za koju mislim da je neosnovana i sada bi još trebalo da se zahvalim na tome?“ Ovakav stav nikome neće koristiti. Jedan od NLP principa glasi ,,Iza svakog principa krije se dobra namera“ . Stoga sagledajmo situaciju ovako – menadžer ti pruža povratnu informaciju jer je posvećen tvom rastu i razvoju i želi da vidi kako napreduješ. Iz tog razloga, bez obzira što su njegova i tvoja percepcija tvog ponašanja sušta suprotnost, feedback zaslužuje zahvalnost. A odluku o tome šta ćeš uraditi sa feedback-om jedino i samo donosiš ti.

Zapamti: bilo kakvo raspravljanje, opovrgavanje ili opravdavanje sa tvoje strane su nepotrebni. Feedback je mišllenje druge osobe o onome što ona vidi i prepoznaje u tvom ponašanju i radu. Nije na tebi da menjaš tuđe mišljenje, već da vidiš na koji način ono može da ti koristi. Više o feedback-u i o brojnim tehnikama koje mogu doprineti tvome razvoju u poslovanju možeš naučiti na NLP Practitioner treningu koji počinje 29. septembra u NLP Centru. Za rane prijave možeš ostvariti dodatni popust. Vidimo se!
nlpf