a3rsds

Kako da povećate svoju produktivnost i obavite sve zadatke

26/06/2017
Često ste okruženi sa million stvari koje je potrebno obaviti? Ako jeste, verovatno znate da kada ste previše uronili u zadatke i obaveze, dešava se da je nemoguće da ostanete fokusirani i obavljate stvari kako treba.

Mnogi od vas prolaze kroz ove situacije i zbog toga vam nudimo par rešenja u nadi da će vam pomoći da sa lakoćom savladate i najhaotičnije dane i obaveze.

Ako ste već dugo u takvoj situaciji i sa ovakvim izazovima se borite na svakodnevnom nivou a ništa se ne menja već se obaveze samo gomilaju – vreme je da uradite nešto po tom pitanju! Promenite način rada, tehniku, pristup, strategiju! Jer kako kaže jedan od NLP principa – ako nešto ne funkcioniše – probaj nešto drugo!

Sve dok nešto menjaš i pokušavaš da nađeš pravo rešenje za određeni problem ili situaciju, u tome ćeš na kraju i uspeti! Ono što nikako ne treba da se desi je da radite po starom, istom šablonu, jer onda se ništa neće ni promeniti a vi ćete i dalje ,,kukati” kako imate previse obaveza.

Pokušajte da primenite sledeća rešenja vezana za vašu produktivnost i borbu sa svakodnevnim ličnim i profesionalnim obavezama:

Napravite dnevni raspored i pridržavajte ga se
raspored

Pre početka svakog dana napravite spisak glavnih zadataka koje je potrebno obaviti tog dana. Ovo uključuje sve – od rutinskih zadataka do projekata i sastanaka. Ako je moguće, učinite ga što detaljnijim i obavezno dajte sebi realan vremenski period za obavljanje svakog zadatka (bazirajte se na prethodnim iskustvima).

Iako je istina da se često ne možete pridržavati rasporeda koji ste postavili (jer se nekad može neočekivano promeniti), u tim situacijama postavite rokove i podelite svoje vreme shodno tome.

Podignite svoju energiju
raspored
Možda se čini da je kontraproduktivno dodati još jednu stvar na vašu već beskrajnu listu zadataka, međutim, šetnja ili neka druga relaksacija može biti efikasni alat kojeg treba koristiti ako želimo da ostanemo produktivni  i fokusirani, bez obzira na to koliko smo zauzeti tokom dana. Prošetajte 15 minuta dnevno kako biste očistili um, najbolje ujutru pre nego što započnete svoju jutarnju rutinu. Nakon toga ćete biti spremni za nove zadatke, imaćete veću koncentraciju i energiju za dalji tok dana. Za mnoge od nas, razlog zbog kog se neprestano borimo sa naporima da postanemo produktivniji je zato što često dozvoljavamo našim mislima da lutaju. Kada se redovno praktikuje šetnja, trčanje, vežbe ili bilo kakva relaksacija, to nas opušta i pomaže nam da baš tom trenutku budemo koncentrisani na svoje misli. Pred toga, omogućava nam da ostavimo po strani osećanja zabrinutosti ili anksioznosti koja se pojavljuju tokom čitavog dana i da usredsredimo svoje napore i pažnju na sve što je potrebno završiti.
Radite jednu po jednu stvar
raspored

S obzirom da imate puno posla i ograničeno vreme, sigurno vam se dešava da radite nekoliko stvari istovremeno. Iako se čini logičnim da ćete uštedeti vreme radeći na više zadataka istovremeno, studije su potvrdile da to zapravo može smanjiti vašu produktivnost do 40%!

Kad budete zaboravili na multitasking i počnete da radite jednu po jednu stvar, ustanovićete da ne samo da stvari radite efikasno, već obavljate još više zadataka.

Uklonite ono što vam odvlači pažnju
raspored
Kada radite u okruženju sa puno ljudi, ponekad je teško da se fokusirate na obavljanje zadataka jer ste okruženi sa mnogim stvarima koje vas u tome ometaju. Iako ne možemo da „stavimo na mute“ ljude oko nas, bar možemo imati kontrolu nad stvarima koje nas ometaju i odvlače pažnju. To mogu biti mobilni telefon, hrana, muzika, televizija, internet… Dakle, u toku radnog vremena držite svoje „ometače” dalje od vašeg dometa (na primer, neke od njih možete staviti u fioku, torbu, ugasiti internet na telefonu ili ugasiti muziku zbog koje čitate isti tekst 3x).
Napravite kratku pauzu u toku radnog vremena
raspored

Pravljenje kratkih pauza između zadataka je od presudnog značaja jer vam pomaže da osvežite svoj um i spremite se za novi zadatak. Posmatrajte ove pauze kao zaslužene male nagrade kako biste se osvežili i motiviisali tokom celog radnog dana.

Ove pauze, iako kratke, mogu vam pomoći u izgradnji mentalne izdržljivosti tokom određenog vremenskog perioda i pomoći će vam da dugu listu vaših zadataka obavite sa većom lakoćom. Bez obzira da li odlučite da 10 minuta prošetate napolju, pozovete porodicu, partnera, pojedete nešto – potrudite se da to bude nešto što vas čini srećnima i što nema veze sa poslom.

Dakle, ako primenite neki od ovih 5 saveta, uspeh neće izostati. Zato oslobodite se okova i starih obrazaca gde isti način razmišljanja donosti iste rezultate.  Ključ je u stalnom traženju boljeg rešenja i načina koji će najbolje funcionisati!
Ukoliiko želite da sa lakoćom prihvatate nove izazove, kreirate lične strategije i ostvarujete ciljeve na dnevnom i godišnjem nivou prijavite se na Intenzivni trening na Kopaoniku. Započni svoju NLP avanturu! Saznaj više >