loše navike NLP

Kako da promenite navike koje vam ne koriste?

16/07/2021

Reče mi jedan od mojih najboljih prijatelja: „Ja ne znam šta želim, ne znam šta bih voleo da radim.“
Pitao sam ga šta voli, u čemu uživa. Znao sam da je strastveni pecaroš ali nisam hteo da mu sugerišem već da sam dođe do ideje. Setio se i rekao: „ Pa volim da pecam ali ne znam šta sa tim“.

Budite otvoreni za promenu.

Bilo je to pre dvadeset godina. Bili smo tek na putu da još čvršće kreiramo naše karaktere koji su već bili dovoljno izgrađeni da ih je zaista bilo teško u tim godinama preoblikovati. Pravi „rudarski“ posao. Nije nemoguće ali potrebno je prvo dobro osvestiti ono što je u nama, a onda se uhvatiti sa vetrenjačom u koštac. Kako da menjate nešto za šta ni ne znate da postoji? Kako da kažete sebi da vaš pogled na svet nije dobar kada ne znate da postoji još neki pogled, još bezbroj pogleda od kojih zavisi kako ćete prolaziti kroz život, kako ćete sebe voditi kroz život, koje nesvesne izbore ćete praviti. Mislićete da je stvar sreće ili nesreće, prebacivaćete odgovornost na okolnosti i nećete shvatati da ste tu gde ste zato što ste tako izabrali. Pravili ste izbore. Svaki izbor predstavlja neku raskrniscu manje ili više značajnu.

Ako ste iskreni prema sebi i samo za trenutak kao odrasla osoba preuzmete odgovornost za sopstveni život uvidećete da ste vi sebe, a ne neko drugi doveli tu gde ste. Ako tome pristupite na taj način veća je verovatnoća da ćete postići ono što želite ili ono što još uvek ne znate da želite. Čitava borba se vodi u nama. Na jednoj strani smo mi, a na drugoj strani je savez neznanja, nekorisnih uverenja, loših navika.

Znanje je lakše steći nego promeniti navike i uverenja.

Navika se držimo zato što nam nečemu služe. Možemo da ih ne volimo ali opet naš nesveni um ih čuva kao korisne iz nekog razloga. U tom trenutku zato što ne zna za druge opcije, naš um se drži tih navika kao najboljih. Tu je onaj vaš deo odgovornosti da steknete znanje, da se izdignete iznad melanholije, apatije u koju se uvodite izgovarajuću po hiljaditi put reč „ne znam“ i da naučite nešto o sebi,o tome kako funkcionišete, kako razmišljate. To znanje će vam dati dodatne opcije i lakše ćete promeniti tu naviku. Dobro je da doživite veliki broj iskustava, da upoznate različite ljude, druge kulture diretkno ili kroz čitanje kako biste obogatili svoj prostor u glavi idejama, primerima. Opet se i to tiče vaše odgovornosti, da birate šta stavljate u svoju glavu jer to sigurno utiče na vas.

Nisu oči vaš prozor u svet već vaš um koji obrađuje ono što oči vide.

Nije plavo nebo isto za sve. Za nekoga je to izvor radosti, za nekoga inspiracija, a za nekoga nedovljno plavo, neko ga i ne primeti, za nekoga ništa posebno, a za nekoga izvor suza, nemira i brige. Da li vidite gde je sve odgovornost, nesvesna odluka, raskrsnica koju ne prepoznajete? Ne vidite.

Navika u razmišljanju da ne znate šta želite, šta hoćete da postignete je veoma korisna navika da nešto postignete.

Postavite sebi pravo pitanje.

Ako pitate sebe šta bi to moglo da bude doći ćete do odgovara. To može biti izbegavanje neuspeha, izbegavanje razočarenja, ostati moralni pobednik, prikupiti sažaljenje ili pažnju drugih ljudi i sl. Ako se držite te navike godinama ona prelazi u vaš karakter, jača, utemeljuje se u vama. U svakom trenutku je možete promeniti ali opet je samo na vama. Kada saznate šta želite i čvrsto odlučite onda nestaju strahovi, nestaju sumnje, postajete jači. Znati šta želite nije samo pitanje poznavanja sopstvenih želja i ciljeva već je to poznavanje i sebe samoga. Potpuno je u redu da ne znate šta želite u nekom trenutku. Svako od nas dođe u taj momnat kada se zbuni, kada se pita, kada ne zna. Onda odlučimo da pitamo sebe, da istražimo, da pogrešimo i da se ispravimo. Nije dobro ostati večito u tome da ne znate i da ne pokušate da saznate.

Pre dvadeset godina u trenutku kada sam pitao mog prijatelja u čemu uživa, ja sam za sebe imao još manje precizan odgovor. Onda sam istraživao, pitao sebe mnogo puta, pisao, tražio dobre primere, unosio u svoj um ono što me obogaćuje, sve više dolazio do sebe. Da li sam zadovoljan? Jesam. Ali moje zadovoljstvo se ne odnosi samo na direktno ostvareni cilj već na ono kako sam sebe izgradio na tom putu, od čega sam sebe satkao.

Dublje ćemo ući u priču o navikama i uverenjima koja vam ne koriste. Radićemo efikasne NLP tehnike koje će vam u tome pomoći. Razmislite o uverenjima i navikama koje vas blokiraju.  Spremno uplovite u priču ličnog i profesionalnog razvoja.

Luica Radivojević

NLP Trener

nlp