sdsdeesaw

Strah – kako da strah pretvoriš u svoju snagu

05/06/2017

Strah – kako da se oslobodiš straha?

Kako da strah pretvoriš u svoju snagu?
Iako je vreme da napredujete u životu, osećate se kao da držite jednu nogu na kočnici. Da biste osetili potpunu slobodu, morate da naučite da neke stvari pustite da odu. Oslobodite se straha.- Meri Manin Morisej.

Istina je da se većina naših prepreka samo nametnulo i mnogi od naših strahova su lažni, ali sa druge strane, raditi nešto čega se plašiš je ravno surfovanju na talasima. Moglo bi da upali – ali je jako teško i nesigurno.

Poznate ličnosti i njihovi strahovi

Postoje određene poznate ličnosti koji otvoreno govore o stalnom strahu da izađu scenu: Barbara Strejsend se protiv anksioznosti bori tako što uzima lekove za opuštanje da bi se popela na binu. Adel govori o tome da ima mučnine pre izlaska na scenu. Pevačica Karli Sajmon se jednom onesvestila na bini od straha a Lorensa Oliviera je menadžer često morao bukvalno da izgura na binu. Međutim, većina njih kaže da se strah smanjuje kada nastup počne.

Da li ste se ikad pitali koliko bi ovi izvođači bili još moćniji da su nastupali/nastupaju bez straha?

Fiziologija i strah podržavaju naš opstanak, a ne naše najbolje JA. Mislite li da ski skakač ima za cilj da ne bude povređen? Mislite da umetnik želi da svi vole njegov rad, ili da je menadžer fokusiran samo na to da ne dobije otkaz? Oni imaju cilj da otkriju koliko izvrsni zaista mogu biti.

Umesto da dozvolite da vas strah potpuno ovlada, mnogo je produktivnije da se oslobodite tog straha i da postanete vladari vašeg uma. Ali kako?

Šta je cilj straha

Pre svega, svrha straha mora da se poštuje jer cilj straha je da vam pomogne da preživite. Dobro je da osećate malo straha kad zakoračite u mračnu uličicu ili se nalazite na ivici provalije. U tim trenucima, strah zahteva da obratite pažnju i budete na oprezu!

Ali neprikladan ili neopravdan strah je druga priča. On je i dalje signal, međutim to je znak da nesvesno mislite da je vaš opstanak je u opasnosti iako stvarno nije.

Uzmimo za primer osobu koja je ima strah od ptica. Ispostavilo se da se osobi u detinjstvu desilo da ga je spopao roj ptica koje je ukralo njegov sendvič dok majka nije gledala. Do trenutka kada se njegova majka okrenula, on je bio na zemlji i plakao – i bio je kažnjen zbog toga. Iako je zaboravio na taj incident kao odrasla osoba, njegov nesvesni um je zadržao lekciju da su ptice opasnost. Dakle, svaki put kad je prišao pticama, strah je uključio alarm u njegovom telu i emocijama.

Kada imate uporan i neopravdan strah u vezi nečega, nema koristi od toga da pokušavate da se pričom i ohrabrenjem sebe izvučete iz njega. Strah nije racionalan, svestan proces.

Recimo da sedite u bioskopu i svesni ste da zombiji ne postoje. Međutim, kada na platnu zombi iskoči niotkud i napada malo dete, vaš strah izbije napolje: srce počne da jače udara, podigne se adrenalin, disanje se promeni, nekome se i dlanovi oznoje. Osoba koju smo naveli gore je mogla sebi million puta da ponovi „male ptice ne mogu da me povrede“ a ipak da i pored toga oseća paniku blizu papagaja!

Kako da se oslobodite straha

Ako želite da se oslobodite od neopravdanog straha, mesto gde treba da se desi oslobađanje je u nesvesnom umu. U ovome nam mogu pomoći NLP tehnike koje vam pomažu da prodrete u koren straha i ponovo posetite taj događaj koji je uzrok straha. Sa tog mesta vaš nesvesni um je ohrabren da se oslobodi straha i nauči drugačiju lekciju, tj. da kreira novo iskustvo i odnos prema tom događaju. U tom trenutku, vaš strah može da se transformiše u vašu snagu i prestaje da bude vaša prepreka.

Da li ste iz ovoga zaključili da strah samo ograničava vaš život? On služi da vam zatvori oči pred nečim što može biti samo nekoliko koraka od vas. Koračati kroz život je hrabro, ali vera u vaše talente, vaše sposobnosti, i vaše samopoštovanje može vas osnažiti da koračate još boljom stazom. Pretvaranje straha u snagu – zar to nije fenomenalno?

Dođite da zajedno radimo na vašim ciljevima, komunikaciji i promenama neželjenog ponašanja 8.7.2017 na treningu NLP Practitioner koji organizujemo na Kopaoniku. Više o ovom treningu pročitajte OVDE.