ims341

Kako da završim projekat do kraja

28/08/2017

Često čujemo ljude oko sebe da kažu ,,Krenem odlično ali ne mogu da održavam svoju motivaciju duži vremenski period” ili ,,Krenem sa jednim projektom, radim malo na njemu, onda izgubim fokus pa krenem da radim na nečemu drugom. I tako iznova i iznova. Na kraju, kada pogledam sve, započeo sam mnogo stvari i ni u jednoj ne vidim napredak”.

Predstavljamo vam 10 saveta koji će vam pomoći da motivišete sebe da završite projekat do kraja:

#1 Fokusirajte se na pitanje ,,Zašto?”

Daniel Pink, jedan od 10 najuticajnijih TED govornika na svetu je temeljno istražio temu ljudske motivacije i zaključio da je definisana svrha nečega najbolji motivator. Ako znate zašto želite nešto da uradite, postaje mnogo lakše to započeti i završiti. Koja je svrha vašeg projekta? Počnite sa odgovorom na pitanje „Zašto?“ i pređite na savet broj 2.

#2 Napišite listu stvari zbog kojih je dobro završiti projekat

Ovo je produžetak prethodne stavke, samo na dublji način, jer pitanje ,,Zašto?“ ne mora uvek da da najbolje odgovore. Neki od loših odgovora su: ,,Zato što moj šef / mama / dečko tako hoće.“ ,,Zato što to svi rade.“ ,,Zato što je to logični sledeći korak.“ Ovi odgovori vas neće učiniti entuzijastičnim i motivisanim. Fokusirajte se na prednosti završetka. Koje su dobre stvari s druge strane? Sloboda? Novi početak? Izgradnja poverenja? Zašto želite da završite projekat? Šta je dobra strana toga da ga završite?

#3 Zadajte sebi rok za završetak

Možemo reći šta god hoćemo, ali krajnji rok je stvarno dobar alat koji će nas pritisnuti da završimo stvari. Čak i ako je to proizvoljan, samoodređen datum, sam čin da ga zaokružujemo na kalendaru može pojačati naš osećaj hitnosti, motivacije i verovatnoće završetka. Rokovi su dobra stvar. Oni čine da manje odlažemo i osmislimo akcioni plan. Želja je neodređena, rezultat je specifičan, konkretan, numerički ili kvantitativno izrađen dok je cilj stabilno željeno stanje koje traje duži vremenski period.

#4 Objavite rok

Ako samo vi znate da ste vi odgovorni, verovatno nećete ispoštovati rok. Opravdaćete svoje postupke i to što niste ostvarili rezultat sledećim rečenicama: „To je bila teška nedelja u svakom slučaju. Nisam mogla da pronađem savršenu fotografiju za naslovnicu. Nije važno, niko ne zna o ovom roku …“ Kada objavite svoj rok nekome drugom, krajnji rok ima mnogo veći značaj. Ne možete da izneverite ljude. Oni će očekivati rezultate od vas. Tako ćete izgraditi svoj kredibilitet. Završetak neće biti doveden u pitanje.

#5 Pratite svoj napredak

Postoje tipovi reprezentativnih sistema (kanali informacija) na osnovu kojih primamo informacije. Neko će regovati na dodir, neko na zvuk a neko na ono što vidi. Sve sisteme koristimo sve vreme, međutim ne koristimo ih jednako. Vizuelni reprezentativni sistem je jako zastupljen i najbolje ćete se osećati kada vidite svoj napredak u vizuelnom obliku i probate da ga pratite. Obeležavajte dane na kalendaru i zapisujte kad šta treba da bude gotovo. Gledajući prazan kalendar, osećaćete se loše, i tu će se javiti odlična motivacija da se kalendar popuni. Ovo su alati koje možete da koristite da pratite svoje zadatke i gde možete upisivati korak po korak procesa: Basecamp, Trello, Wrike, Asana, Zoho…u svakom možete kreirati liste obaveza, projekte, da ubacite dokumente, zadajete rokove, proveriti sve postignute korake i pažljivo pratiti svoj napredak. Plus, jako je uzbudljivo, a to je tačno vrsta energije koju želite da postignete da biste završili projekat.

#6 Radite u malim koracima, ali spremite se za nekoliko većih skokova

Mali koraci će vas odvesti daleko. Radite polako, konzistentno i marljivo. Ali i spremite se da uložite više vremena i energije da napraviti neke veće skokove da završite projekat. To je obično ono što morate učiniti neposredno pred krajnji roka.

#7 Prvo dovršite manje obaveze

Tako gradite konzistentnost. Kada se vratite kući sa posla, okačite kaput umesto da ga stavite na kauč, presvucite se i raspakujte torbu. Kada stavite šolju u sudoperu, izdvojte još 10 sekundi i operite je. Poštujte pravilo od 2 minuta: ako se nešto može uraditi za manje od 2 minuta, uradite to odmah. Na taj način ćete završiti niz malih zadataka, osećaćete se aktivnim i napravićete zamah za završetak većih projekata.

#8 Eliminišite svoj perfekcionizam

Perfekcionizam je veliki neprijatelj u obavljanju posla. Nikada nećete uraditi projekat na savršen način. Uvek možete pisati iznova rečenicu, taj grafikon podići malo više, ukrašavati uvod, naslovnu stranu… Da li će biti savršeno nakon svih intervencija? I dalje ne! Zato zaboravite perfekcionizam. Uradite dobar, kvalitetan i vredan rad. Odštampajte ga i pošaljite. Da li znate koja je vrednost nezavršenog romana koji se nalazi u vašoj fioci, blog post drafta kojem je potrebno samo još nekoliko poteza ili veb sajta koji još nije u stanju da bude prikazan svetu? Nikakva! Gotovo je bolje nego savršeno.

#9 Zapamtite da završavanje daje novu energiju

Često se plašimo završetka jer očekujemo da to zahteva previše posla. U stvari, nošenje čitave gomile obaveza i nedovršenih zadataka na leđima zahteva previše mentalnog rada i iscrpljuje vašu energiju. Kad god nešto završite, povećava vam se energija. Probajte sa nečim manjim (savet # 7) i posmatrajte sebe.

#10 Ne morate sve da završite

Na kraju krajeva, možda završavanje nije ono što vam zaista treba. Zavisi od projekta. Vratite se na savet # 1 i savet # 2 i vidite koja je svrha vašeg projekta, koje su koristi i zašto želite to da uradite više nego bilo šta drugo. Upornost je vredna, ali samo ako ste uporni za vama bitne stvari. Da li ste primetili da nikada ne završite knjigu koju ne volite ni nakon 50 pročitanih stranica ili ne odgledate film koji vas ne drži ni 30 minuta. Koja je poenta? Niko vam neće dati nagradu za završetak besmislenih stvari.