nls1

Kako ispoljiti neslaganje sa svojim menadžerom i postići WIN-WIN efekat?

23/08/2018
Oprečna mišljenja sama po sebi mogu stvoriti određenu nelagodnost u nama, pogotovo kada se javljaju u komunikaciji sa našim nadređenim. Iz tog razloga često odlažemo razgovor kako bismo ,,kupili vreme“… Pitanje je samo čije vreme kupujemo, ili bolje reći čije vreme gubimo time? Odgovor je jednostavan – SVOJE! Dok vreme prolazi, problem koji potiskujemo nesvesno može uticati na promenu našeg ponašanja u negativnom smislu. Zato je važno da prekinemo sa tim i da na adekvatan način komuniciramo sa svojim nadređenima.

Ukoliko smo sigurni u svoj stav i raspolažemo jasnim argumentima potrebno je da iznesemo svoje ideje, ali kako bi izbegli konflikt važan je način na koji ćemo to verbalizovati.

Obriši loš scenario iz glave

Koji je najgori scenario koji može da se dogodi ukoliko iskažeš svoje mišljenje o određenoj temi ili situaciji sa kojom se ne slažeš sa svojim šefom? Da dobiješ otkaz? Teško da bi to mogao da bude okidač za takvu odluku. Iz tog razloga bi trebalo negativne misli ostaviti po strani, a fokus staviti na rešenje. Šta je ono što želiš da kažeš? Zapiši to na papiru kako bi jasno i koncizno definisao svoje misli.

Odaberi pravo mesto i pravo vreme

Stvari se ne rešavaju same od sebe. Tišina i izbegavanje neće dati nikakav doprinos. Proceni situaciju i zakaži sastanak sa svojim menadžerom. Na ovaj način imaćeš jasno određeno vreme za svoj cilj. Samim tim obezbedićeš dovoljno vremena da se pripremiš i trezveno izneseš svoju ideju.

Pozitivan stav

Ulazak u kancelariju u besu ili sa direktnom naredbom nikako nije dobar početak komunikacije, naročito ako je započinješ sa nekim ko je na hijerarhijskoj lestvici iznad tebe. Gorak ukus zasladi šećerom. Neka razgovor otpočne smirenim tonom sa pozitivnim učinkom koji će doneti tvoja ideja.

Postavljaj pitanja

Postavljanje pravih pitanja je izuzetno važno u komunikaciji. Uvek imaj na umu da je tvoj menadžer onaj kome je zadatak da prati performans, delegira i stalno daje feedback. Zato je važno da ovaj meč odigraš iz svoje uloge. U tome će ti koristiti tehnika postavljanja otvorenih pitanja sa malom govornom sugestijom. Ona je odličan način da pokažeš da želiš da podstakneš zajednički dijalog, umesto da se bezciljno buniš i ulaziš u konflikt.

Na primer, možeš reći: ,,Smatram da je izvrsna ideja da imamo timski sastanak jednom nedeljno. Možemo se složiti da bi najbolji dan bio utorak, jer imamo najmanje sastanaka sa klijentima. Kako Vama deluje ovaj predlog?“

Na ovaj način pozivaš svog nadređenog da podeli svoje mišljenje sa tobom (s tim da si već nesvesno predstavio utorak kao najbolju opciju), što ukazuje da razgovor nije agresivan ili jednostran. Sa druge strane postavljanjem pitanja odaješ utisak da je tvoje mišljenje više od sugestije ili zahteva. Ovim pristupom daješ na značaju svom nadređenom, a ujedno uvažavaš i svoj stav.

Fokusiraj se na rešenje

Vrhunski menadžer uvek stavlja interese kompanije ispred vlastitog ega. Zato je važno da prilikom iznošenja svoje ideje uvek kreneš sa pozitivnim rezultatima koji će se ostvariti njenom implementacijom. Na taj način ćeš biti korak bliže da pridobiješ menadžera na svoju stranu.
Poštuj konačnu odluku

Na kraju dijaloga glavni donosilac odluke je tvoj menadžer. Ako on/ona prilikom razmatranja tvog mišljenja ipak donese odluku koja nije u skladu sa tobom, i nastavi prema pređašnjem planu, isključi svoj ego i prihvati ovu situaciju. Ukoliko bi više puta insistirao na svom stavu odavao bi utisak neprofesionalca i emotivno nerazvijene ličnosti. Zato bi trebalo da znaš kada je trenutak za zatvaranje teme.

Situacija:
Šef želi da se nedeljni sastanci održavaju ponedeljkom od 9.00. Želiš da utičeš na promenu termina na utorak.Rešenje kroz NLP tehnike:
,,Stvarno mi se dopada Vaša ideja održavanja sedmičnih sastanaka tima, to je odličan način da se svi okupimo, razmenimo iskustva i odredimo prioritete za ovaj period. Složićemo se da većini ljudi ponedeljak teško pada. Takođe, rekli ste da nam je produktivnost kao timu u porastu utorkom i sredom. Pitam se, da li mislite da je bolje da sastanak održavamo utorkom ujutru ili pred kraj radnog dana?Sa ovih nekoliko rečenica ste postigli usaglašenost sa menadžerom, iskoristili tehniku „da set“ i završili sa sugestivnim govorom gde ste dali 2 opcije: utorak ujutru i utorak popodne. Cilj je bio utorak, zar ne?

Umeće napredne komunikacije je osnov savremenog poslovanja. Razvijanje ove veštine omogućiće ti da na efikasan način rešiš konflikt, daš ili primiš feedback, izneseš svoju ideju ili uspostaviš poverenje i trajno razviješ odlične odnose sa ljudima iz okruženja. NLP Practitioner trening je idealan način za razvoj ovih veština. Jubilarna 50-ta generacija svoj trening počinje 29. septembra u NLP Centru. Da li im se pridružuješ?
nlpf