img341

Kako je devojka iz Srbije ostvarila svoj san i zaposlila se u Dizniju na Bahamima

19/09/2017

Lidija Miljković iz Beograda je naučila ne samo da ih postavi, već da i ostvari san koji se mnogima od nas čini kao prava filmska priča.

Lidija, otkrijte nam kako je sve počelo?

Sada kad vratim vreme unazad, nisam ni sanjala da je zaista moguće da ostvarim svoj dugogodišnji san. Bila sam prava urbana devojka. Deo večito budnog grada. Bila sam svugde prisutna, uvek puna energije i silnih planova i želja. O svemu i svačemu sam razmišljala, maštala, ali su se svi moji planovi uglavnom završavali na tome. Nikako nisam uspevala da napravim taj poslednji korak i ostvarim nešto do kraja. Išla sam na različite radionice i predavanja da bih pronašla formulu putem koje bih ostvarila svoje ciljeve, ali nigde nisam dobila primenljivo znanje. Do promene nije dolazilo. Onda sam od prijatelja sasvim slučajno dobila preporuku za jedan model za lični razvoj i rešila ponovo da probam, doduše bez prevelikih očekivanja…

Edukacija je bila pun pogodak. Prvi put sam dobila konkretne alate. Da bih testirala čitav taj sistem, sebi sam postavila svoj najveći, gotovo neostvariv cilj. Tokom par meseci treninga, u fokusu sam imala samo njega i sve svoje aktivnosti sam usmerila ka njegovom ostvarenju. A cilj je bio ogroman – da se zaposlim, kao HR u jednoj svetskoj, poznatoj, magičnoj kompaniji – Walt Disney. I to na Bahamima. Ciljala sam na visoko – želela sam da to bude na jednoj od rukovodećih pozicija.

Na koji način ste uspeli da ostvarite svoj san?

Vreme je prolazilo a ja sam se svojim ciljem bavila na svakom modulu edukacije koji sam pohađala. Detaljno sam ga definisala, pratila i merila njegov razvitak svakodnevno, napravila plan, uvela određene navike koje su mi u tome pomagale i moj nekada nedostižni cilj je vremenom postao sasvim prihvatljiva opcija budućnosti. Strategije koje sam naučila na edukaciji imale su učinak od prvog dana a naučeni alati i tehnike bili su od neprocenjive vrednosti. Imala sam podršku trenera koji su bili tu za mene i koji su me usmeravali. Ušla sam u poslednji krug selekcije, i onda je ostalo da budem strpljiva i lagano prođem kroz čitav proces.

Došao je dan polaganja završnog testa u centru u kome sam bila na edukaciji. Moj zadatak je bio da prikažem šta sam naučila i kako mi je to koristilo. Detaljno sam spremila prezentaciju i na dan sertifikacije samouvereno krenula da izlažem svoj put. Pričala sam o svom cilju, kako sam ga postavila, šta sam radila i za kraj prezentacije čuvala neverovatnu vest kao iznenađenje. Ponosno sam objavila da sam prethodni dan obaveštena da sam dobila željeni posao. Sećam se da je cela grupa skočila da mi čestita! Cilj je bio nestvaran a njegova realizacija još nestvarnija. Svi su bili oduševljeni a ja sam tek tada shvatila šta sam u stvari postigla.

Kakav je bio vaš život na Bahamima?

Nije mi trebalo puno vremena da se spakujem u jedan kofer, sednem u avion i počnem da živim svoj tropski san. Prvo sam prošla silne obuke, upoznala mnogo različitih ljudi, dobila informacije o svom radnom mestu. Život kao život na ostrvu je značajno drugačiji. Izolovani od celog sveta, bez restorana, bioskopa, pozorišta, bez ikakvog dodatnog sadržaja osim onog koga mi sami napravimo i to je bio pravi izazov za razvoj kreative i zabave. Živela sam sa 28 različitih nacionalnosti i to je bilo jedno od najvećih bogatstava koje sam dobila. Spojiti i slušati ljude sa različitim kulturama i očekivanja, usmeriti ih na zajedničke ciljeve je bio jedan od mojih osnovnih zadataka.

Zašto ste se vratili u Srbiju?

Zašto? Zato što kad jednom nešto ostvarite, to je kao zaraza. Ništa vas više ne zaustavlja da nastavite da nižete nova postignuća. Vratila sam se u svoj grad sa velikim iskustvom, snagom koja me je pokrenula i navela da se i ja bavim preduzetništvom. U Beogradu sam otvorila sam svoj HR edukativni centar – Smart Lead, spremna da svoje ogromno iskustvo podelim sa drugima. To je za mene bio novi početak koga se nisam plašila jer sam znala da za mene više ne postoji cilj koji ne mogu da ostvarim ukoliko pravilno koristim alate koje sam naučila. Sada znam formulu uspeha!

Zanima vas kako sam postigla svoj cilj? To nije nikakva tajna, s obzirom da ceo svet koristi ovu metodu za postizanje vrhunskih rezultata. On te uči da postavljaš ciljeve i kreiraš strategije za njihovo ostvarenje. U pitanju je trening NLP Practitioner u organizaciji NLP Centra. Sledeći trening se održava 23.9. 2017 u Beogradu, 30. septembra u Podgorici, 7. oktobra u Novom Sadu i 14. oktobra u Banjaluci. Toplo preporučujem svima kojima je potrebna podrška da ostvare svoje rezultate, ciljeve i nova postignuća.