promene

Kako lakše i brže da prihvatite promene?

04/10/2022
  • iva
  • Blog, Uncategorized
  • Коментари су искључени на Kako lakše i brže da prihvatite promene?

Znamo da je adaptibilnost sposobnost ili mogućnost prilagođavanja, ali često ne znamo kako da se, na što lakši i brži način, nekoj promeni prilagodimo. Znamo i da su promene jedina konstanta oko nas i da što ih pre prihvatimo, to bolje po nas. Možda nismo svesni da osobe koje očekuju nestabilnost u životu uopšte, na bilo kom planu, lakše se i prilagode promeni. Takve osobe promenu vide kao šansu i izazov, a ne kao prepreku i problem.

Koja su 3 polja kojima treba da se posvetite kada promene naiđu?

  • Lični razvoj 

Sposobnost prilagođavanja možemo poboljšati ako pokušamo da shvatimo kuda idemo i pronađemo svoju životnu svrhu. Nova iskustva i rad na sebi u smislu ličnog razvoja takođe mnogo mogu pomoći. Napravite spisak stvari koje ste oduvek želeli da uradite, ali niste skupili hrabrosti. Počnite od onih zbog kojih osećate manje nezadovoljstvo, kao što su konstantno odlaganje vežbanja u teretani ili trčanja u prirodi, pa se lagano krećite ka onima koje vam izazivaju veću nervozu i nesigurnost, kao što je na primer javni nastup. Tako ćete izaći iz svoje zone komfora,  postepeno jačati samopouzdanje i otklanjati strahove.

 

promene

Kada se suočite s nekom teškom situacijom, pokušajte da je analizirate iz ugla posmatrača ili iz pozicije tzv. “malog marsovca” koja je potpuno neutralna te nismo lično upleteni u ono što se događa. Tako ćete lakše shvatiti šta jeste, a šta nije pod vašom kontrolom i usredsrediti se na ono što zaista možete promeniti. To mogu biti pozitivne promene u vašoj dnevnoj rutini, rad na mentalnom zdravlju, učenje novih veština, traganje za novim poslom.

  • Kreiranje izbora

Upravo je jedna od osnova koju ima NLP – kreiranje većeg broja izbora je način za ostvarenje određenog cilja:

– Ukoliko isključivo na jedan način obavljate neku aktivnost, onda uopšte ne govorimo o izboru, već o prinudi. Nekad ćete uspeti u svojoj nameri, a nekad ne. Postoji velika verovatnoća da ćete se naći u “bezizlaznoj” situaciji tj. situaciji kojoj niste dorasli.

– Ukoliko postoji samo alternativa to vas dovodi u dilemu.

– Izbor podrazumeva postojanje najmanje tri opcije koje imate na raspolaganju. U bilo kojoj situaciji, osoba sa najvećim brojem opcija i najvećom fleksibilnošću imaće najveću šansu da vlada situacijom. Što je veći izbor, veće su i šanse za uspeh!

 

Ako imate samo jedan izbor u ponašanju, vi ste robot!

Ako imate dva, zapadaćete u ambivalencije! A ako imate tri – vi ste slobodan čovek! – Ričard Bendler

 

Principi NLP-a imaju direktnu vezu sa sposobnošću prilagođavanja. Oni omogućavaju da svet oko sebe sagledate sa pozicije koja ne prosuđuje, sa pozicije koja daje veliki stepen slobode, koja prihvata različitost i koja je usmerena na cilj.

  • Pozitivan stav

Pozitivan stav takođe umnogome pomaže u poboljšanju naše adaptibilnosti. Gledanje na događaje i situacije u pozitivnom svetlu, optimistično, dokazano ima pozitivne efekte na mentalno zdravlje, uključujući bolju motivisanost i smanjenje stresa i anksioznosti. Naravno, to ne znači da treba izvrtati stvarnost, već treba shvatiti da se iza svake neočekivane promene krije neko novo iskustvo, nešto se novo može naučiti i ti nas izazovi mogu odvesti do ostvarenja nekih novih ciljeva.

promene

Jedan od modela NLP-a kaže da misli, emocije i fiziologija čine celinu. Kada su nam misli vesele, naše telo bolje funkcioniše i  bolje izgledamo. Kada smo tužni ili depresivni, osim lošeg izgleda, imamo veće šanse da se razbolimo.  Mi posedujemo sve resurse koji su nam potrebni da napravimo promenu, tj. u nama se nalazi rešenje potencijalnih problema, kao i izvor resursa potrebnih za bilo kakvu promenu. Kao što je jedan od osnivača NLP-a, Ričard Bendlera, rekao  – “nikada nije kasno za srećno detinjstvo”.