NLP NAPREDOVANJE NA POSLU KARIJERA

Kako napredovati na poslu? – Iskoristite potencijal sopstvenog uma

10/06/2019

U prošlom blogu pisali smo o tome kako postaviti precizan karijerni cilj i na taj način ubrzati karijerni put. Međutim, poznati su vam trenuci kada imate posao koji volite, radite u zdravom okruženju, generalno, sve je kako treba, ali vi se ne osećate tako. Nešto vam nedostaje. Niste zadovoljni. Čini vam se da stagnirate. Ne uspevate da utvrdite tačan uzrok toga. Pitate se, kako da uklonite unutrašnje blokade i napredujete na poslu? Vreme je da isključite autopilot i preuzmete kontrolu nad svojom karijerom.


5 jednostavnih koraka za rad na vašoj karijeri

Korak 1: Definišite šta za vas znači – USPEH

Imperativ uspeha je nemilosrdno nametnut od strane okruženja. Društvene mreže prepune su fotografija kojekakvih prikaza uspeha. A šta je zapravo uspeh? Svaka osoba poseduje iskustvo na osnovu kojeg percipira događaje i postavlja ciljeve. Stoga, pričati o uspehu kao univerzalnoj vrednosti, apsurdno je. Umesto da trošite vreme u poređenju karijera sa vašim prijateljima, kolegama, usredsredite se na sebe. Jasno definišite šta za vas znači uspeh i vodite se time. Na taj način precizno ćete definisati cilj kojim ćete omogućiti napredovanje na poslu.

Кorak 2: Izdvojite 30 minuta jednom nedeljno da proučite svoju karijeru

Umesto da svaki dan besciljno razmišljate šta je trebalo da uradite za svoju karijeru i upadnete u neosnovani stres, fokusirajte se. U nedelju dana odvojite 30 minuta i konstruktivno se pozabavite svojom karijerom. Razmislite o vašim odnosima sa kolegama. Da li postoji neki odnos koji biste želeli da unapredite i kako biste to uradili? Razmislite o sebi, kako funkcionišete u timu? Koja je vaša uloga u njemu? Odredite metaforu koja vas opisuje. Na ovaj način suzbićete pojavu destruktivnih misli. U prvi plan stavićete važne faktore koji se tiču vašeg napredovanja na poslu.

Кorak 3: Кoristite model Eksperience + Learn = Growth kako biste pravilno procenili svoju karijeru

Umesto da ispričate svoju priču, analizirajte je. Uzmite svesku i jednostavno krenite. Napišite svaki detalj koji vam padne na pamet a tiče se vaše karijere. Pišite dok imate reči. Zatim izolujte svako iskustvo u karijeri i zapitajte se:

• Šta me je to naučilo?
• U kojim situacijama mi je to koristilo?
• Kako mogu da primenim ono što sam naučio/la iz prošlih iskustava da bih napredovala na poslu?
Kada završite, imatćete jednu celovitu listu uspeha u karijeri. To vas dovodi do sledećeg koraka…

Кorak 4: Trenirajte svoj um

Velika stvar u vezi ovog koraka je to što svako iskustvo u karijeri pretvara u pozitivno postignuće. Кada rastete, pobeđujete. Što ste svesniji svakog neočekivanog zaokreta u karijeri, skretanja, udaranja, blokiranja puta ili nazadovanja to ste moćniji.
Na NLP Practitioner treningu načićete efikasne tehnike uz pomoć kojih ćete negativne vezane za neke događaje pretvoriti u pozitivne. Na taj način uklonićete mnoge blokade koje su vas ometale u napredovanju na poslu ili nekoj drugoj vama značajnoj oblasti. Ovo je ključna veština koja vam daje mogućnost da u svakom trenutku upravljate emocijama umesto da vas one odvrate od ostvarivanje cilja.

Кorak 5: Promenite način na koji razmišljate

Kada promenite način na koji doživljavate svoju karijeru i uđite u mod ,,Ja sam pobednik“, nešto u vašem mozgu će se preokrenuti. Kao prekidač. Odjednom, videćete da nema pravog neuspeha u karijeri. Samo eksperimenti. Neke stvari koje pokušate ispašće onako kako želite, druge neće. Bićete u redu sa tim. Probudićete novi nivo motivacije. Rasterećeno, doći ćete do karijernog cilja.

Kada jednom otključate karijerni potencijal, napredovanje na poslu je logičan sled. Ništa vas ne košta da pokušate, a dobićete mnogo.

Koji je vaš sledeći korak?

NLP Practitioner