blog pozitivne misli

Pozitivne misli – kako negovati pozitivne misli?

26/04/2015

Kada počnete da razmišljate o ovoj temi, o vašim mislima i tome kako utiču na vas, sigurno uhvatite sebe kako često želite da ih promenite. Znam da sam ja imala istu želju.”Kada bih samo mogla da iz ove situacije izvučem nesto pozitivno, sve bi bilo drugačije…”, mislila sam. A onda sam se ponovo vraćala svim onim mislima koje su me opsedale, napadale sa svih strana i donosile sve više negativnih razmišljanja. Jedna od osnovnih ideja vodilja NLP-a jeste sledeća: Ako nešto ne funkcioniše – probaj nešto drugo! Ako do sada niste razmišljali pozitivno, pravo vreme je da počnete.

Pozitivne misli

Danas možete na svakom koraku pročitati ili čuti da bi trebalo da pozitivno razmišljate i da ćete biti srećni. To nam je svima jasno, logika je neosporna, samo se mnogi od nas pitaju kako zaista početi? Odakle krenuti? Koji je prvi korak da razvijete takvo razmišljanje? Da li svi to možemo i šta je najvažnije? Pitanja je bezbroj, odgovore tražimo. Najvažnije je da želite, i da ste spremni da radite na tome. Rene Dekart kaže: ”Cogito, ergo sum” – MISLIM, dakle postojim, i mnogi se slažu sa njegovom idejom. Odatle proizilazi da na naše postojanje i njegov kvalitet utiču naše misli. Zbog toga je dobro da one budu što pozitivnije, samim tim i korisnije. Ne kažem da je lako transformisati sebe u pozitivnog mislioca, niti da je to put koji je posut ružama i kojim ćete lako koračati, jer da je tako svi bismo stalno imali pozitivne misli. Zamislite koliko bi svet bio drugačiji?

Ipak, nije sve tako jednostavno, zato u samom naslovu postoji reč “negovati”, jer je to proces koji zahteva vreme, ulaganje, želju i suočavanje sa brojnim izazovima. Pozitivne misli su poput biljaka, njih treba zasadati, zalivati, biti strpljiv dok rastu i na kraju gledati kako postaju sve lepše i granaju se , cvetaju, daju vašem životu novi smisao. Kao što znate, na to kako i za koje vreme će od semenke nastati cvet, a kasnije i plod, utiče mnogo faktora. Kao što ni svako tlo gde se semenka baci nije isto, tako smo i svi mi različiti. Zato će nekome trebati više vremena, nekome manje, da najpre pripremi svoje “tlo”, da odabere pravo vreme za setvu, da radi, bude strpljiv, bori se protiv kiše ili suše, čuva svoje zasade od korova i naposletku dobije svoje rezultate.

Znate one ljude koji su uvek veseli, nasmejani i koji u svemu vide nešto dobro? Verujem da znate, i da možda mislite da bi sve bilo lakše da ste kao oni. Lakše biste živeli život i išli ka svojim ciljevima kada biste imali takav stav. Ah, kada bi to bilo moguće!

NLP nas uči da mi posedujemo sve resurse koji su potrebni za promenu, kao i to da ako neko može nešto da uradi, svako može to da nauči. 

Jedna od osnovnih ideja NLP-a jeste to da misli, emocije i fiziologija čine celinu i utiču jedne na druge. To nam govori da postoji povratna sprega između naših misli i onoga što osećamo, kao i našeg tela. Jedno bez drugog ne mogu.

I onda je korisno upitati se: Šta nam donose negativne, a šta bi nam donele pozitivne misli? Kada tako postavimo pitanja, više je nego jasno da vredi da se potrudimo i programiramo sebe da mislimo pozitivnije.

Svaki dan sejte pozitivne misli, izrašće nešto prelepo!

Naš um je neverovatan, toliko moćan i toliko tajanstven. Bez njega bismo bili prazne ljušture, roboti, koji su programirani da žive, a koji ne znaju šta je život. Zato je važno da shvatimo da je naš um pokretač svega, a misli su njegovo gorivo. I ako ono bude kvalitetno, mehanizam ce raditi, kretaće se i dobro funkcionisati. I kada to znamo, onda moramo imati zelju da “sipamo” to kvalitetno gorivo, a to su upravo naše pozitivne misli. Ono na šta mi zaista možemo da utičemo sa sigurnosću jesu naša razmišljanja koja kasnije dovode do naših reakcija.

Šekspir je govorio da naše misli daju značenje svemu oko nas. Pokušajte da ih budete svesniji, da ih prepoznate i pozitivno obojite. Postavite pred sebe izazov da dan započinjete i završavate tako što ćete gajiti pozitivne misli i ideje. Testirajte kako to deluje na vas i vašu okolinu. Mozda će vam drugi reći da ste se promenili, možda ćete biti neko ko je drugačiji, neko ko se izdavaja, neko ko malo drugačije razmišlja, i možda ćete nekoga inspirisati da proba isto. Zasadite semenku pozitivne misli i ona ce nići iz tla, pre ili kasnije. I svaki dan zasadite još jednu, jos jednu… Sve dok polje ne bude puno i počne da se širi… Korov strpljivo odstranite, a korov su negativna razmisljanja. Znajte da je korov uporan i podmukao, nije ga lako uništiti, i vi baš zbog toga budite najbolji baštovan, pa ćete uspeti da ga pobedite i dobijete polja puna mirisnih cvetova čiji se miris širi i prenosi.

 Maja Stančetić
NLP Practitioner