blog pozitivne misli

Pozitivne misli za svaki dan – Kako biti pozitivan/na?

26/04/2015

Kada počnete da razmišljate o ovoj temi, o vašim mislima i tome kako utiču na vas, sigurno uhvatite sebe kako često želite da ih promenite. Znam da sam ja imala istu želju.”Kada bih samo mogla da iz ove situacije izvučem nesto pozitivno, sve bi bilo drugačije…”, mislila sam. A onda sam se ponovo vraćala svim onim mislima koje su me opsedale, napadale sa svih strana i donosile sve više negativnih razmišljanja. Jedna od osnovnih ideja vodilja NLP-a jeste sledeća: Ako nešto ne funkcioniše – probaj nešto drugo! Ako do sada niste imali pozitivno razmišljanje, pravo vreme je da počnete  s istim.

Kako misliti pozitivno?

Kako biti srecan/na i pozitivan/na? Odakle da krenem? Da li ja to mogu? Pitanja je bezbroj, odgovore tražimo. Najvažnije je da želite, i da ste spremni da radite na tome da imate pozitivne misli za svaki dan. Rene Dekart kaže: ”Cogito, ergo sum” – MISLIM, dakle postojim, i mnogi se slažu sa njegovom idejom. Odatle proizilazi da na naše postojanje i njegov kvalitet utiču naše misli. Zbog toga je dobro da one budu što pozitivnije, samim tim i korisnije.

Ipak, nije sve tako jednostavno, zato u samom naslovu postoji reč “negovati”, jer je to proces koji zahteva vreme, ulaganje, želju i suočavanje sa brojnim izazovima. Pozitivne misle su poput biljaka, njih treba zasadati, zalivati, biti strpljiv dok rastu i na kraju gledati kako postaju sve lepše i granaju se. Pomoću ove jednostavne metafore smo pojasnili koja je suština odgovara na pitanje kako biti pozitivan/na – u pitanju je istrajnost. Kontinuirano je sledite i vremenom ćete videti rezultate.

Znate one ljude koji su uvek veseli, nasmejani i koji u svemu vide nešto dobro? Verujem da znate, i da možda mislite da bi sve bilo lakše da ste kao oni. Lakše biste živeli život i išli ka svojim ciljevima kada biste imali takav stav. Ah, kada bi to bilo moguće! NLP nas uči da mi posedujemo sve resurse koji su potrebni za promenu, kao i to da ako neko može nešto da uradi, svako može to da nauči.

Jedna od osnovnih ideja NLP-a jeste to da misli, emocije i fiziologija čine celinu i utiču jedne na druge. To nam govori da postoji povratna sprega između naših misli i onoga što osećamo, kao i našeg tela. Jedno bez drugog ne mogu. I onda je korisno upitati se: Šta nam donose negativne, a šta bi nam donele pozitivne misli za svaki dan? Kada tako postavimo pitanja, više je nego jasno da vredi da se potrudimo i pronađemo prave odgovore na pitanje Kako misliti pozitivno.

Možda vas zanima i naš tekst na temu kako povećati samopouzdanje.

nasmejane majka i cerka imaju pozitivne misli

Evo nekoliko pozitivnih misli za svaki dan

Svakodnevne pozitivne misli imaju moć da nam donesu radost, inspiraciju i motivaciju za novi dan. Kada se usredsredimo na njih, možemo transformirati našu percepciju sveta i način na koji se nosimo s izazovima koje nam život donosi. Ako vas zanima kako biti pozitivan/na, u nastavku vam isitčemo neke važne pozitivne misli za svaki dan, kojih bi valjalo da se prisetite kad se probudite ujutru.

  • Svaki dan je prilika za novi početak – Bez obzira na to kakva je bila jučerašnja situacija, danas imate mogućnost da krenete ispočetka. Iskoristite tu priliku da donesete pozitivne promene, ostvarite ciljeve i svoj pun potencijal.
  • Sreća se nalazi u malim stvarima – Naučite da cenite i radujete se sitnicama koje vam svakodnevno pružaju zadovoljstvo. Može biti mirna šetnja u prirodi, ukusna šoljica kafe ili zagrljaj voljene osobe. Kada naučite da cenite male radosti života, osetićete duboku zahvalnost za sve što imate.
  • Vaše misli stvaraju vašu stvarnost – Fokusirajte se na pozitivne misli i afirmacije kako biste privukli pozitivnost u svoj život. Umesto da se prepuštate negativnim mislima i sumnjama, zamislite sebe kako ostvarujete svoje ciljeve i vizije. Verujte u svoje sposobnosti i znajte da ste sposobni da postignete sve što želite.
  • Budite zahvalni na svakom danu – Svaki novi dan je blagoslov i prilika za rast i razvoj. Vežbajte zahvalnost svakodnevno, osvrćući se na sve dobre stvari koje su se desile tokom dana. Fokusiranje na pozitivne aspekte života pomaže nam da ostanemo optimistični i motivisani.
  • Ohrabrujte sebe i druge – Podrška i ohrabrenje su važni za našu emocionalnu dobrobit. Naučite da sebi govorite reči podrške i hrabrosti. Osim toga, pomažite drugima da vide svoju snagu i vrednost. Uzajamna podrška može doneti neverovatnu radost i olakšanje u našim životima.
  • Uzmite vreme za sebe – Samoća i tišina su dragoceni trenuci koji nam omogućavaju da se povežemo sa sobom. Pronađite vreme za meditaciju ili jednostavno uživanje u svojim omiljenim hobijima. To je vreme kada se možete osnažiti, obnoviti energiju i fokusirati na sopstvenene ciljeve i potrebe.

Svaki dan sejte pozitivne misli, izrašće nešto prelepo!

Naš um je neverovatan, toliko moćan i toliko tajanstven. Bez njega bismo bili prazne ljušture, roboti, koji su programirani da žive, a koji ne znaju šta je život. Zato je važno da shvatimo da je naš um pokretač svega, a misli su njegovo gorivo. I ako ono bude kvalitetno, mehanizam ce raditi, kretaće se i dobro funkcionisati. I kada to znamo, onda moramo imati želju da “sipamo” to kvalitetno gorivo, a to su upravo naše pozitivne misli. Ono na šta mi zaista možemo da utičemo sa sigurnosću jesu naša razmišljanja koja kasnije dovode do naših reakcija. Stoga bi trebalo da odgovorimo na pitanje kako misliti pozitivno da bismo naše živote učinili lepšim i pozitivnijim.

Šekspir je govorio da naše misli daju značenje svemu oko nas. Pokušajte da ih budete svesniji, da ih prepoznate i pozitivno obojite. Kada to primenite, praktično ćete odogovoriti sebi na pitanje kako biti pozitivan/na. Postavite pred sebe izazov da dan započinjete i završavate tako što ćete gajiti pozitivne misli i ideje. Testirajte kako to deluje na vas i vašu okolinu. Mozda će vam drugi reći da ste se promenili, možda ćete biti neko ko je drugačiji, neko ko se izdavaja, neko ko malo drugačije razmišlja, i možda ćete nekoga inspirisati da proba isto.

Zasadite semenku pozitivne misli i ona će nići iz tla, pre ili kasnije. I svaki dan zasadite još jednu, jos jednu… Sve dok polje ne bude puno i počne da se širi… Korov strpljivo odstranite, a korov su negativna razmisljanja. Znajte da je korov uporan i podmukao, nije ga lako uništiti, i vi baš zbog toga budite najbolji baštovan, pa ćete uspeti da ga pobedite i dobijete polja puna mirisnih cvetova čiji se miris širi i prenosi.