svetionik 1

Kako sam izabrao putovanje ka svetioniku putem NLP-a? (1/3)

03/06/2015

I evo dok počinješ da čitaš ovaj blog, u moru drugih, verovatno… ne, sasvim sigurno, počinješ da se pitaš koliko je on dobar. Naravno da ne mislim da je ovo najbolji blog, i ukoliko uzmeš malo vremena i pažljivo pročitaš, pre ili kasnije primećuješ koliko je ovaj blog drugačiji i koliko govori o tome da je neko svoj izazov pretvorio u nesvesno znanje. Možda se zapitaš kakve sad sve ovo ima veze sa NLP-om, i mogao bih da ti kažem da samo treba da obratiš pažnju na ono što se ne vidi na prvi pogled, jer to je upravo ono najvažnije – zar ne? Verovatno osećaš da želiš da razumeš i možda je sada, ne sasvim izvesno, trenutak da se opustiš i polako zakoračiš u jedno putovanje kroz nečije NLP iskustvo.

Kažu da u životu ništa nije slučajno i da ne postoji sudbina osim one koju sami stvaramo. Pre NLP-a bih sigurno rekao da je sve slučajno, a sada definitivno da je to stvar izbora. Mislim da nije postojao bolji momenat u mom životu da izaberem ovaj put, momenat kada sam se nalazio na raskršću. Kojim putem krenuti? Momenat kada nisam imao nikakav cilj, momenat kada mi je bilo važno samo kako da unapredim svoje komunikacione veštine i da budem bolji u poslu kojim se trenutno bavim. Međutim, jedan veliki prijatelj NLP praktičar mi je tada rekao: ,,Ovo je tvoja poslednja šansa. Posle ovoga, nema više povratka. Ukoliko odabereš plavu pilulu – priča se završava, probudićeš se u svom krevetu i verovati u šta god hoćeš da veruješ. Ukoliko uzmeš crvenu pilulu – ostaješ u Zemlji Čuda i ja ću ti pokazati koliko je duboka zečija rupa”. Izabrao sam crvenu pilulu tog novembra meseca 2014. i tada je krenulo putovanje kroz zemlju čuda, putovanje ka svetioniku putem NLP-a.jovica blog 1

1. Ciljevi

Putovanje jednog čoveka koji nije imao nikakav cilj, koji i pri samoj pomisli na cilj dobijao napad anksioznosti. Kako sam pre crvene pilule mislio da je NLP samo učenje komunikacije, nakon prvog modula shvatam da je NLP put fokusiran na tri oblasti: ciljeve, unapređenje komunikacije i promenu ponašanja. Najteži deo ovog putovanja za mene su ciljevi i njihovo postavljanje, najteži jer sam ih se uvek plašio. Srećom, uzeo sam crvenu pilulu koja ima produženo dejstvo i koja deluje dugo.

Oslobađanje te anksioznosti trajalo je punih sedam meseci, sedam modula NLP Business Practitioner-a. Svaki sledeći modul otkrivao bih po jedan sloj i zalazio duboko u srž tog straha. Straha od izlaženja iz zone komfora u novi ,,Svet Čuda” u kome je sve lako, u svet u kome je sve moguće, u svet gde je OK biti drugačiji, u svet gde svi možemo postići sve, u svet gde mapa nije teritorija, u svet gde nema neuspeha već samo rezultata, u svet gde sam konačno ugledao svoj svetionik.

Svetionik sada stoji uspravno na ogromnim stenama koje zapljuskuju snažni talasi pokušavajući da ga sruše dok on stoji mirno i tačno ujednačenim tempom šalje svetlosni signal i usmerava moje putovanje ka njemu. Dok sam pravio i zapisivao svoj cilj, shvatio sam da se ne plašim akcionih koraka, već samog cilja i njegovog ostvarenja. Plašio sam se, ne da se ne ostvari, već šta ako se ostvari. Dakle, ono što prvo izdvajam kroz ovo NLP putovanje jeste interni osećaj kojeg sam sada svestan, a to je da se ne treba plašiti svojih ciljeva. Ma koliko oni bili veliki treba sanjati velike snove. Oslobodio sam se inhibicija i mnogobrojnih uverenja koja su nam nametnuta od kada smo rođeni, koje su nam nametali kako su stigli svi i koje smo prihvatali misleći da ćemo tako biti prihvatljiviji u društvu i da će nam olakšati život. Međutim, upravo suprotno – ta uverenja su me više inhibirala i sprečavala da se pokrenem i napravim ključne promene i budem šta ja želim, a ne šta od mene očekuju drugi. Shvatio sam da je bitno šta ja ustvari želim i koji je moj cilj.

jovica blog 2

Dok sam na ovom putovanju pisao svoju viziju i heroja koji bi to sigurno uspeo, kroz glavu mi je proletela jedna rečenica ,,Aut viam inveniam, aut faciam“ koju je izgovorio Hanibal Barka, veliki vojskovođa Kartagine, kada je krenuo u osvajanje Rima. Osvajanje Rima za Kartaginjane i prolazak kroz strahovite Alpe izgledao je nemoguće. Jedno čvrsto masovno uverenje nacije koje je jedan čovek demantovao i dokazao da ništa nije nemoguće. Dokazao da ma koliko zastrašujuća planina bila velika može se „Pronaći put, ili će ga sam stvoriti“. Iako Rim nije osvojio, Alpe je prošao na slonovima, i svoj put stvorio, a njegova pobeda nije bila u tome što bi možda taj Rim spalio i srušio do temelja, već što i danas odzvanjaju reči starih Rimljana: „Hanibal ante portas“. Što znači neuspeh ne postoji, postoji rezultat, a ovaj rezultat nije niko uspeo da ponovi. Kako je Hanibal Barka gledao Rim kao svoj svetionik, tako sam i sam zacrtao svoj cilj koji ću ostvariti. Kako i koje akcione korake ću preduzeti nisam baš sasvim siguran, verovatno da ću se puno penjati i spuštati niz litice planina, da ću ploviti raznim morima i rekama, i da će me razni vetrovi šibati. Ipak, sasvim sigurno znam da ću ga ostvariti jer posedujem sva resursna stanja koja su mi neophodna da bih ga ostvario. Stanja koja bez NLP-a verovatno ne bih bio svestan da imam jer ja posedujem sve neophodne resurse koji su mi potrebni da napravim promenu i ostvarim cilj. Cilj koji je specifičan, merljiv, ostvarljiv, realan, vremenski ograničen i ekološki.

Ka tom svetioniku vode mnogi putevi, ja sam izabrao ovaj, put NLP-a, koji će mi sasvim sigurno mnogo pomoći jer je brži, jer učim iz tuđeg iskustva, iskustva uspešnih ljudi koji su modelovani i prepoznate njihove veštine koje polako usvajam. Uzbudljiv put koji mi pruža mogućnost da svoj privatni i profesionalni život obogatim najefektivnijim NLP alatima. Pre svega, na tom NLP putu, put ka cilju nije moguć bez izoštrenosti čula, fokusiranosti na cilj i fleksbilnosti. Pa tako počinjem da primećujem stvari koje pre toga nisam primećivao. Radim na tome da čujem, vidim i osetim svet oko sebe kako bih prikupio sve neophodne informacije, da se ne oslanjam samo na jedan reprezentativni sistem, već da otvorim i osnažim sva svoja čula. Da bih opstao i istrajao ka cilju, neophodno je da radim na fleksibilnosti jer, kao što rekoh, mnogi će me vetrovi šibati, ako budem stajao kruto jednog dana će me slomiti, a ukoliko svoju fleksibilnost poboljšam i naučim da se savijam dovoljno na različite strane brzo ću se prilagoditi i odupreti takvoj sili. Izoštravanje čula mi je neophodno kako bih bolje kalibrirao ljude sa kojima komuniciram, kako bih lakše moju mapu prilagodio njihovoj, i uspostavio most poverenja. Svoj uspeh sagledam u tome koliko mostova poverenja napravim svakodnevno, jer most predstavlja simbol veze između dve ili više mapa, dve ili više realnosti koje treba preći da bi stigao do svog odredišta, do svog svetionika.

Na putu ka tom svetioniku, dok prelazim sa jedne mape na drugu, verovatno će mi se učiniti da nešto ne funkcioniše i da ne treba da gubim vreme da ponavljam istu stvar, već da probam nešto drugo, šta drugo nije toliko bitno – bilo šta drugo samo ne istu stvar koja ne funkcioniše.

Više o komunikaciji i promeni ponašanja u drugom i trećem delu bloga.

Jovica Jevtić
NLP Practitioner

[su_note note_color=“#be78ad“ text_color=“#ffffff“ radius=“0″]Ukoliko i vi želite da naučite više o NLP-u i njegovoj primeni, kao i da se usavršite u oblastima komunikacije, postavljanja i ostvarenja ciljeva i promene ponašanja prijavite se za Intenzivni NLP Practitioner trening već danas. Za više informacija o treningu i prijave možete nas kontaktirati putem mail-a info@nlpcentar.com ili pozivom na telefone 011 4123 410 ili 060 029 0091.[/su_note]