featrslgs1

Kako sam odbacila sva svoja nekorisna uverenja

29/06/2017

Nisam bila oduševljena onim što sam o NLP-u čula iz druge ili treće ruke. Nikad nisam lično videla NLP da deluje u praksi. Smatrala sam sebe osobom ubeđenom da je NLP presipanje iz šupljeg u prazno, besmislica iskomplikovana do tog nivoa da se neupućenom čini kao neiskazivo kompleksna nauka a bavljenje NLP-om za mene je bilo mlaćenje prazne slame i (samo)obmanjivanje.

Međutim, fokusiranost na cilj, izoštrenost čula i fleksibilnost nikome nisu naudili a meni su bili preko potrebni. Dok jako, pozitivno motivisano stanje i preduzimanje akcionih koraka svakako uvek predstavljaju prednost.

Pošto sam bila došla do tačke kad sam shvatila da treba menjati ono što ne funkcioniše, rekoh sebi da vredi pokušati nešto drugo a to drugo može biti upravo NLP.

Na kraju krajeva, što bi rekli neki koje poznajem a koji su već imali iskustva sa NLP-om: ako neuspeh ne postoji već postoji samo rezultat, što ne pokušati i na kraju proceniti da li je i koliko je NLP funkcionalan.

Posebnu pogodnost videla sam u tome što mogu spojiti lepo i korisno u vidu Intenzivnog NLP treninga na Kopaoniku. I nisam pogrešila.

Predivan ambijent Kopaonika i hotela gde se trening odvijao, kao i dodatne aktivnosti dali su svoj doprinos ukupnom utisku. Ono što je svakako i od toga važnije jeste atmosfera koja se postigne u grupi svakodnevnim razmenama mišljenja, stavova i iskustva. To je nešto što se standardnim tempom treninga ne postiže.

U svakom slučaju asocijacija sa NLP trenerima je tokom intenzivnog treninga izuzetno dinamična. NLP početnik svakako da nije u stanju u potpunosti da shvati šta ga je snašlo: Bendler, Grinder, Virdžinija Satir, Fric Perls, Milton Erikson, strukture, modeli, stubovi, principi, kalibriraj, usaglasi se, a sad reframing. Drž’ vežba, haj’mo sad tehnika. Jesi li u vremenu ili kroz vreme? A na kom neurologičkom nivou?

I tako, ne shvatajući još uvek u potpunosti šta se to sa mnom u suštini desilo, pred kraj NLP Intenzivnog treninga slegnem ramenima zbacivši sa njih svoja nekorisna uverenja i omogućivši svom internom izvoru resursa da ih rasporedi na oslobođena pleća kako bi me osnažili da još jednom, ili konačno, proživim svoje srećno detinjstvo.

Mnogi pametni ljudi su mi mnogo toga pametnog rekli u toku Intenzivne NLP Practitioner obuke na Kopaoniku i verovatno im ni na pamet ne bi palo da bih im ja zauvek ostala zahvalna da su mi približili samo to, kako da gradim svoje lično NLP iskustvo umesto pokušaja da NLP shvatim kroz ponašanje drugih. Sve ostalo je čar. A svi mi volimo poklone, zar ne?

Anna Petrović
Ukoliko želite da svoje leto provedete na pametan način tako što ćete raditi na sebi a ujedno i uživati sa porodicom ili novim prijateljima, prijavite se na Intenzivni trening koji počinje 8.7.2017. Više o treningu pročitajte OVDE.