karijera NLP NAPREDOVANJE NA POSLU

Karijera – Kako ubrzati svoj karijerni put?

07/06/2019

Dan kao i svaki drugi. Alarm zvoni. Ugasite ga. Zvoni, vi opet ugasite i tako nekoliko puta dok konačno ne ustanete. Napolju je jesen iako vas datum demantuje. Krećete na posao. U kolima, zarobljeni u beskonačnoj koloni na Gazeli, razmišljate kako bi bilo dobro da ubrzate svoj karijerni put. Sve opcije ste prošli više puta, ali i dalje ništa niste preduzeli po tom pitanju.
Kako da haos koji vlada u vašoj glavi, sredite i jasno vidite šta zaista želite i kako to da postignete?

Odredite karijerni CILJ

Da biste ostvarili bilo šta, neophodno je da jasno postavite cilj. Možda ste sad rekli pa zar nije cilj – napredovanje u karijeri. Nije. Evo i zašto. Napredovanje u karijeri je stavka od koje polazite. Predstavlja opšte mesto koje vas neće pokrenuti na akciju.

Jasno definišite cilj:

• Koja je pozicija na kojoj želite da radite?
• Da li se ta pozicija nalazi u vašoj kompaniji ili je potrebno da aplicirate negde u drugoj kompaniji?
• Šta je potrebno da uradite da biste to ostvarili?
• Po čemu ćete znati da ste ostvorili cilj?
• Kada vidite sebe na željenoj poziciji? (odredite datum)
• Opišite kako vidite sebe u novoj kancelariji sa novim odgovornostima.

Zapamtite, cilj je stanje koje traje. Da biste ga ostvarili potrebno je da pređete određeni put. Uživajte u tome.

Odredite koje su vam veštine potrebne

Kada vam je jasno šta želite, lako je da definišete akcione korake. Zapište na listu papira šta vam je potrebno od veština za željenu poziciju. Zatim jednom bojom zaokružite veštine koje imate. Veštine koje biste želeli da unapredite zapišite u posebnu kolonu. Polako prođite kroz svaku veštinu iz kolone.

Zapitajte se:

• Na koji način možete unapediti date veštine?
• Šta vam je za to potrebno?
• Koju od tih stvari možete već danas da uradite?

Kako vam u tome NLP može pomoći?

NLP polazi od stava da mi imamo sve potrebne resurse. Na NLP Practitioner treningu uče se efikasne tehnike, koje vam omogućavaju da se mentalno i emotivno povežete sa situacijama iz prošlosti u kojima ste na adekvatan način koristili određenu veštinu. Na primer, u koliko su vam za novu poziciju potrebne veštine pregovarača, prisetite se situacije u kojoj ste zaključili neki važan sastanak. Prisetite se načina na koji ste vodili razgovor i emocije koju ste tada imali. Na ovaj način motivisaćete sebe jer zate da tu veštinu posedujete samo je potrebno da je vežbate.

Recite DA novim prilikama

Istraživanja su pokazala da žene više sumnjaju u sebe i svoje potencijale kao i da imaju tendenciju da potcene svoje veštine i sposobnosti što ih navodi da kažu ,,ne” novim mogućnostima. Suprotno njima, muškarci precenjuju svoje sposobnosti i performanse te lakše ulaze u nove poslovne izazove.
Budite svesni da savršenstvo i perfekcionizam ne postoje. Tokom celog života učićete nove stvari i nadograđivaćete znanje i veštine. Zato je važno da razmotrite nove prilike. Šta je najgore što može da se desi ako kažete DA?

Kako napredovati na poslu?

Često sebe forsiramo i od velike želje za uspehom ostanemo slepi pred novim prilikama. Zašto? Jer u tom trenutku one deluju sitno, nevažno. Zapravo one su važne za uspeh. Trudite se da iz svakog radnog zadatka izvučete maksimum. Svakim danom učite nešto novo i osluškujte prlike i prihvatajte svakodnevne ,,sitne” izazove. Oni će vam povećati motivaciju i sigurnost. Više o ovoj temi pročitajte u našem novom blogu Kako napredovati na poslu?

 

Gotovo 80% učesnika NLP Practitioner treninga su osobe koje se nalaze na karijernoj prekretnici. Većina njih krenulo je na trening kako bi dodatno edukovali sebe i pripremili se za menadžerske i liderske pozicije. Na NLP Practitioner treningu uče se tehnike koje su efikasne za postavljanje ciljeva i strateško razmišljanje sa fokusom na rešenje. Takođe unapređuju se komunikacione veštine kroz upotrebu jezičkih obrazaca profesionalnih pregovarača i njihovih komunikacionih strategija.

Ukoliko želite da se detaljnije upoznate sa ovom efikasnom metodologijom pozivamo vas na promotivnu radionicu ,,Kako da ubrzate karijerni razvoj?“ koja će se održati 20. avgusta od 18 časova u NLP Centru. Više informacija možete pronaći na linku ispod teksta.