NLP blog1

Magija zaista postoji – ona je u nama samima

08/06/2015

Moje ime je Nina, imam 39 godina i ono što smatram svojim najvećim uspehom u životu su moja deca – njih troje. Imam srećan i uspešan brak kao i dobro izgrađene porodične i društvene odnose sa meni dragim ljudima.

Kao dete sam postavila sebi dva cilja: da imam veliku porodicu i da imam završen fakultet. Fakultet sam završila uz dva mala deteta i sve porodične i druge obaveze. Ovo spominjem samo u kontekstu svoje upornosti i fokusiranosti na cilj.

Po formalnom obrazovanju sam diplomirani inženjer poljoprivrede i nikada nisam radila u struci. Sebe nisam videla kao osobu od karijere. Smatrala sam da za tako nešto nemam sve potrebne resurse:

  • da nemam dovoljno osnovnog i stručnog obrazovanja;
  • da mi nedostaje samouverenosti i sigurnosti u sebe;
  • i uticaja na druge ljude.

Iz tih razloga uvek sam birala poslove sa nižim stepenom stručnosti. Tako sam se i zaposlila u firmi u kojoj sam radila kao poslovni sekretar, sve do oktobra prošle godine. Volela sam taj posao jer sam bila stalno u kontaktu sa ljudima, a sa druge strane osećala sam i dozu nelagodnosti. Nisam se postavila na početku onako kako sam želela, pa sam bila i kurir i kafe kuvarica i otirač preko koga se sve lomilo. Onog trenutka kada sam se usprotivila, moje ponašanje je okarakterisano kao neposlušnost nakon čega je usledio sastanak, koji ću ja jedno izvesno vreme pamtiti.

Napadnuta od strane rukovodioca da sam na društvenim mrežama objavljivala neke važne informacije, ne rekavši mi ni šta sam to tačno pisala, ni gde sam objavila, ni ko im je to rekao,  odreagovala sam  na sledeći način: intenzivnim lupanjem srca, drhtanjem celog tela, hladnim i znojavim  dlanovima, rečima koje su mi ostale neizgovorene u grlu. Ubrzo posle toga sam dobila i otkaz kao tehnološki višak.

Sad shvatam da je to najbolja stvar koja mi se desila u životu.

Donosim odluku da menjam sebe!

Ostavši bez posla, razmišljala sam šta je to što bih ja umela da radim. Na poziv prijateljice odlazim da vidim prostorije socijalnog preduzetništva i javlja mi se ideja. Smišljam projekat u kome bih podelila svoje lično iskustvo koje me je dovelo do odličnog rezultata  sa prodajom proizvoda. Sve sam osmislila, od veličine prostora, broja prostorija, uređenja enterijera i fiksirala da taj projekat zaživi početkom maja meseca. Ono što sam primetila kao mogući problem u tom trenutku bio je moj strah da pričam pred ljudima. Isto tako, shvatila sam još jednom, da je moj uticaj na druge ljude jako slab bez obzira na dobar rezultat. Da bih nekoga vodila kroz promenu i dovela do željenog ishoda, potrebno je da mi taj neko veruje, a ja sam znala da tome nisam dorasla.

Na suprugovu sugestiju, počela sam da istražujem šta je to NLP i čitajući shvatila da je to nešto što je meni zaista potrebno. Stupila sam u kontakt sa NLP Centrom, posetila radionicu i donela odluku.

Neko prvo, integrisano znanje sa NLP-a primenila sam u autobusu, kada sam se jako umorna vraćala sa drugog modula. Taman da sednem, osetila sam da me neko lupka po ramenu: “Izvinite, je l’ možete da mi ustupite mesto?“ U svakom drugom slučaju ja bih bez pogovora ustala i još bih se izvinila. Ovog puta je bilo sasvim drugačije. Upotrebila sam sasvim nesvesno svoja čula. Pogled mi je odjednom otišao ka dole, pa gore i kao skener sam dijagnostikovala: nije invalid, ne nosi štap, nije ni stara, ja sam jako umorna i moja konstatacija je bila: “Zašto biste vi seli?” Ona je ućutala, a ja prvi put u životu nisam imala osećaj griže savesti i osećala sam se fantastično jer mi je izostala reakcija nelagodosti u stomaku.

Na četvrtom modulu izlazim iz zone komfora. U jednom trenutku sam Danijeli htela da kažem da ću samo da budem posmatrač tehnike i da nisam sposobna ni da vodim tehniku ni da pišem feedback-ove. Međutim, potpuno iznenada, javlja mi se unutrašnji glas koji mi kaže: “Šta ti zapravo tražiš ovde, zašto si došla, koji je tvoj cilj?” Uvidevši ispravnost te konstatacije, započinjem sa tehnikom i shvatam da mi to i ne ide tako loše.

Pod snažnim utiskom dolazim kući, prenosim svoje utiske deci i radim prvu tehniku sa njima: Test sugestibilnosti. Oni su i dan danas moji najbolji klijenti i vrlo rado pristaju da rade sa mnom. To ih jako zabavlja, a moj sin misli da sam ovde dobila i neke natprirodne moći. 🙂

Ono što meni definitivno menja život je peti modul i fascinantni submodaliteti.

S obzirom na to da sam u NLP Centar došla sa namerom da promenim svoje ponašanje u stresnim situacijama kao i strah od javnog nastupa, svu pažnju na ovom modulu usmeravam ka tome. Nakon ponovo proživljenog iskustva, kada je trebalo pred punom salom hotela da kažem svoj rezultat sa proizvodima, uspela sam da prikačim i emociju koja je u meni izazivala visok stepen nelagodnosti. Kod Peđe sam otišla drhteći od straha kao da sam ponovo tamo, srce mi je lupalo toliko snažno da mi je i majicu pomeralo. Nakon deset minuta, kada sam to svoje iskustvo zacrnila i stavila u plišano crveni ram sa belim tačkicama, i kada sam ga okačila na zid sa leve strane iznad Snežine glave, shvatila sam tog trenutka da MAGIJA zaista postoji. Uporedivši taj događaj koji je u meni izazivao visok stepen stresa sa onim iskustvom iz firme, shvatila sam kako mozak to isto radi kada se nekom događaju ne pridaje više toliki značaj.

Drugim rečima, moje neprijatno iskustvo iz firme je već bilo pretvoreno u fotografiju sa crnim konturama. Samo mesec dana ranije to isto iskustvo mi se premotavalo kao film u glavi u visokom koloritetu i sa jasnim zvukovima. Auditivni zapis sam znala da preslušavam iznova i iznova: šta je ko rekao,šta sam ja rekla, šta sam mogla  da kažem a nisam izgovorila… Ono što je zanimljivo to je da, prolazeći kroz tehniku, likove i prostor nisam mogla da posvetlim, a iskreno nisam ni želela, ali mi je ujedno bio dobar primer da shvatim kako submodaliteti funkcionišu.

To isto veče sam otišla sa decom kod prijateljice, kod koje je bilo društvo. Ja sam pod snažnim utiskom pričala o svemu što mi se desilo i kako to funkcioniše i kako je zapravo lako uspostaviti kontrolu nad samim sobom. Oni su me slušali kao opčinjeni, a ja sam uvidela kako se zadobija uticaj na druge ljude  – samo onda kada snažno verujemo u ono što pričamo. I ovde, više nego igde, dolazi do izražaja NLP princip da misli, emocija i fiziologija čine celinu!!!!!

Sutradan, na drugi dan modula odlazim ispravljenih leđa, uzdignute glave sa osećajem da je ceo svet moj!!!!

Oslobođena od ogromnog tereta koji sam nosila od najranijeg detinjstva.

Svoju nelagodu determinišem i vizuelizujem kao topovsko đule i izvlačim je iz sebe, a sidrim resurse u svoju pufnasto roze tašnicu u koju stavljam: sigurnost u sebe, samouverenost, toleranciju, duhovitost. Moram da vam priznam da to savršeno funkcioniše i daje odlične rezultate i kada uz sve to primenjujete i ostale principe NLP-a uspeh vam je sasvim sigurno zagarantovan.

Jednom usidreni resursi i usidrena pozitivna stanja uvek su vam na raspolaganju u bilo kojoj stresnoj situaciji – bilo da je reč o nekom događaju ili o osobama koja u vama izazivaju određeni stepen nelagodnosti.

Tu noć sam sa mojom starijom ćerkom radila tehniku “kreiranje buduće prošlosti” u kojoj ona sama dolazi do zaključka da joj ocena nije važna koliko osećaj kada je ponosna na sebe, kad nauči tj. kad ima znanje. Sutradan je otišla u školu uzdignute glave i rekla mi: “Mama, ponosna sam na sebe bez obzira koju ocenu dobijem”.

Dobila je trojku, ali je došla vidno raspoložena kući, i imajući u vidu da je dete koje ne ispoljava lako svoje emocije, zagrlila me, poljubila i saopštila da me mnogo voli!!!!

Osećala sam se fenomenalno. Meni to govori da sam uspela kao roditelj.

Sa njom radim i generator novog ponašanja gde želi da usvoji kao novo ponašanje rano ustajanje i učenje po dva sata u kontinuitetu. Njene popravljene ocene i organizacija vremena idu u prilog tome da je tehnika dala dobre rezultate.

Nemam više unutrašnji dijalog, pogotovo u situacijama kad vidim da nešto što radim ima smisla. Nije mi više problem da zamolim šofera da stane gde mi odgovara, da sa medicinskim sestrama koristim jezik preciznosti kako bih ih bolje razumela (više ne izazivaju bes u meni, te situacije posmatram kao izazov i vežbanje fleksibilnosti), Miltonovskim govorom sam u stanju da iz  trogodišnjeg deteta izvučem sadržaj pozorišne predstave…

Treći modul nadoknađujem u Novom Sadu i provodim za mene tri sjajna dana sa sjajnom ekipom. Tamo shvatam da posedujem sva resursna stanja koja sam želela da imam.

Potpisala sam ugovor na neodređeno vreme i verovali ili ne, ugovor mi teče od 1. maja, baš onako kako sam u svojoj viziji i zamislila. Istina, moj projekat nije zaživeo jer mi više nije bio važan. Sada kad razmišljam o tome shvatam da je on bio samo indikator za moju neverovatnu promenu.

Ovom prilikom, iskazujem veliku zahvalnost Peđi Jovanoviću, kao i ostalim trenerima i asistentima.

Nina Marković
NLP Practitioner

Ukoliko i vi želite da doživite ovakvo iskustvo, kao i da se usavršite u oblastima komunikacije, postavljanja i ostvarenja ciljeva i promene ponašanja prijavite se za Intenzivni NLP Practitioner trening već danas. Za više informacija o treningu i prijave možete nas kontaktirati putem mail-a info@nlpcentar.com ili pozivom na telefone 011 4123 410 ili 060 029 0091.[/su_note]