milenijalci nlp lider menadzer

Milenijalci – Kako biti menadžer milenijalcima?

04/07/2019
  • iva
  • Blog
  • Коментари су искључени на Milenijalci – Kako biti menadžer milenijalcima?

Oko generacije milenijalaca često se diže prašina. Mnogi je definišu kao generaciju koja usled digitalizacije i preterane upotrebe mobilnih telefona, različitih aplikacija i društvenih mreža gubi dodir sa realnošću i ispunjenje doživljava spolja, kroz trku za lajkove i pune četove. Mnogi ih vide i kao generaciju kojoj pažnja traje kratko, kao umišlljene mlade koji teško prihvataju kritiku jer polaze od stava da sve znaju. Ko su milenijalci i kako da iskoristite potencijal ovih mladih ljudi koji će do 2025. godine činiti gotovo 70% svih radnih mesta?


Odbacite generalizacije

Stereotipi, predrasude i generalizacije su gotovo uvek logičke greške. Da biste razumeli ove mlade ljude i uvideli njihove kvalitete potrebno je da odbacite iste. Činjenica je da može postojati generacijski jaz i težnja da se zadovolje različite potrebe, međutim na vama je da kao menadžer i lider pratite promene i budete fleksibilni u radu sa različitim ljudima.

Promislite o sledećem:

  • Da li baš nikada niste imali u timu mladu osobu koja je odgovorna i pragmatično pristupa poslu?
  • Da li vas je bar nekad mlada osoba poslušala i uradila posao onako kako ste joj rekli?

Posmatrajte svet iz njihove mape

Jedan od NLP Principa glasi – Mapa nije teritorija. Ovo je metafora u kojoj se mapa označava kao naša predstava o svetu, dok teritorija predstavlja stvaran svet. Mapu gradimo na osnovu iskustva i ličnog zapažanja događaja. To implicira da često može doći do neslaganja sa sagovornikom koji ima potpno drugačije viđenje sveta. Iz tog razloga normalno je da vaše viđenje poslovnog okruženja i sveta bude potpuno drugačije u odnosu na nove generacije. Milenijalci su nestrpljivi, puni energije, žele da se dokažu i da jednog dana budu uspešni poput vas. Međutim, milenijalci nemaju vaše iskustvo i stvari rade na drugačiji način. Pokušajte da razumete ovu razliku i da im pokažete kroz konkretne poslovne primere poteze koji su vama doneli odlične rezultate.

Kada bi se ponašali isto kao i vi, da li bi vam bili potrebni?

Posvetite se milenijalcima

Case Lawrence direktor CircusTrix-a naveo je da je glavni problem milenijalci vuku iz odnosa koji su izgradili sa svojim roditeljima. On smatra da ovoj mladoj generaciji nedostaje iskrene pažnje i posvećenosti koju su pokušali da nadoknade konzumiranjem društvenih mreža. U radu, primetio je da milenijalci cene razgovore 1 na 1. Ukoliko zauzmete prijateljski stav i precizno im navedete gde su pogrešili, zatim im date savet kako da unaprede svoje veštine i sledeći put bolje obave posao, videćete neverovatne rezultate.” Ovo zapažanje ne čudi, ako se uzme u obzir da se radi o generaciji koja brzo uči i željna je novog znanja.

Pružite im nove izazove

Pripadnicima ove generacije potrebna su ohrabrenja i izazovi. Da biste uspešno vodili milenijalce potrebno je da im pružite nove izazove. Oni život koncipiraju kao video igricu. Svaki ostvaren cilj i uspešno rešen problem vide kao pređeni nivo i sa nestrpljenjem čekaju novi. Spremni su da pomeraju granice i izazovu sebe svaki dan. Dajte im složene zadatke i uključite ih u velike projekte. To će ih motivisati. Postićiće odlične rezultate.

Dajte im feedback

Današnje doba, milenijalcima nameće potrebu za priznanjem. Samim tim da bi se osećali dobro i sigurno, važno im je da zadovolje ovaj kriterijum. Na vama, kao menadžeru, je da prepoznate kakav feedback će dati najbolje rezultate i motivisati vašeg člana tima. Čestim davanjem povratne informacije, podsticaćete samopouzdanje milenijalaca i motivisati ih da idu dalje u istraživanju svojih talenata i kapaciteta. Na taj način bićete važna karika u njihovom karijernom razvoju.

Budite fleksibilni

Vlasnik jedne modne kuće naveo je: ,,U timu imam 10 zaposlenih, 4 starije gospođe i 6 devojaka. Posmatrajući njihov rad primetio sam sledeće. Starije dame rade od 7 do 14h, imaju jednu pauzu za kafu i obrok. Kada dođu na posao oblače svoju uniformu, rade dok ne obave zadatak, ekstremno su pedantne i vode računa o svakom detalju. Ne vole promene. Rade onako kako su naučile i drže se tog. Ne pričaju o svom privatnom životu, okrenute su isključivo ka rezultatu (da sašiju 2 haljine po danu). Nije im važno koje su haljine i šta će sa njima biti posle . U 15 do 2 završavaju poslednji štep za taj dan, čiste radni prostor, podmazuju mašine. U 14:00 obučene su u svoju garderobu i napuštaju radno mesto. Sa devojkama je dosta drugačije. Radna atmosfera je dinamična. Pune su predloga, stalno mi pokazuju nove materijale i drugačiji dizajn. Spremne su da uče i dalje se usavršavaju. Stalo im je do brenda i priče koja postoji u vezi njega. One pričaju o svemu. Znam koja ima dečka, koja je raskinula, kako su se sinoć provele u klubu, koga su upoznala. U početku su sve radile u istoj prostoriji, međutim zbog različitog pristupa prema poslu morao sam da ih odvojim. Starije dame, često su kritikovale mlađe koleginice zbog čega je dolazilo do suza. Jednu stvar vam mogu reći – Ne postoji generacija koja je bolja ili lošija, pitanje je samo šta je vama potrebno. U mom slučaju oba tima daju rezultate, na meni je izazov kako da pomirim njihove razlike.“

Milenijalci nose nove ideje i energiju

Ovo iskustvo jasno oslikava odnos i način rada različitih generacija. Da biste prihvatili razlike morate sagledati širu sliku i razumeti drugačiji politički i socijalni kontekst iz koje dolaze. Naravno da je to ostavilo posledice i kreiralo drugačije potrebe i prioritete kao i stil života i to je u redu. Važno je da osvestite da su promene neminovne i vrlo podsticajne za celo okruženje. Umesto da u startu odbacite i kritikujete nove članove time i način rada posmatrajte ih i uzmite ono najbolje od njih.

 

NLP Practitioner je sveobuhvatni trening na kome radite na razviju fleksibilnosti, unapređenju komunikacijskih veština i postavljanju ciljeva. Može vam koristiti za razvoj menadžerskih i liderskih veština kada je u pitanju rad sa ljudima ili postavljanje vaših karijernih ciljeva. Novi trening NLP Practitioner počinje 21. septembra u NLP Centru. Više informacija možete pogledati na linku.