motivacija cunami

Motivacija, naš cunami uspeha

20/05/2015

U kolima sam, na semaforu crveno svetlo. Vreme oblačno, na radiju prijatna muzika, a ja presrećan, jer eto me na cilju. Da li je moguće da me je moja motivacija dovela baš tu, na crveno, na kom moram stati, a ipak sam stigao?

Na moju veliku sreću u svom okruženju imam veoma blisku osobu koja se vrlo uspešno bavi poslom na polju prodaje u farmaceutskom svetu. Sazrevajući kao ličnost pored te osobe, i sagledavajući sve ono što njemu taj posao znači i donosi, dobio sam želju da se, barem toliko uspešno, bavim istom profesijom. Vremenom je motivacija za to, kao cunami, u meni rasla, tako da je želja prešla u cilj koji je postavljen (kako bi jedan uvaženi kolega rekao) „sa strašću“!

Kako mi je motivacija pomogla da stignem do cilja

Ipak, pitao sam se da li su pravilno postavljen cilj i potrebna doza samopouzdanja dovoljni da i stignem na taj cilj? Imao sam jak interni osećaj da pored ova dva ključna faktora, motivacija sve vreme mora ostati na visokom nivou, jer bez toga neću imati rezultat. Bez potrebnih kvalifikacija i iskustva, cilj je iz te perspektive delovao kao nemoguća misija, ali motivacija je nosila sve pred sobom i verovao sam da je cilj dostižan ukoliko steknem neophodna iskustva. Tačnije „izgradim“ svoju poslovnu biografiju tako da budem prava osoba za tu poziciju.

Motivacija je ogromna sila, i ako je imamo, baš kao cunami, nosi nas napred u akcione korake. Modelujući tu blisku osobu, napravio sam strategiju kako da stignem do postavljenog cilja. Zahvaljujući svojoj fleksibilnosti i rezultatima koje sam ostvarivao, moja motivacija se svakim rezultatom multiciplirala i nakon dovoljno vremena provedenog na raznim poslovima, stekao sam modelovani identitet sa potrebnim znanjima i veštinama, tako da je i motivacija dostigla maksimalnu amplitudu.

Za to vreme sam često sretao kolegu, komšiju koga sam znao iz viđenja, jer smo delili zajednički parking. Vozio je brendiran auto jedne farmaceutske kuće, a često sam ga viđao kako se vraćajući sa posla u kolima čeka na semaforu, uvek nasmejan, vedar, što je meni govorilo da je srećan i zadovoljan svojim životom, pa i poslom. Ta interpretacija je meni bila dovoljna da svoj cilj vežem za rad baš u toj kompaniji. U jednom trenutku je njegova kompanija tražila saradnika i naravno ja sam aplicirao za poziciju. Konačno je moj interni cunami stigao do obale i na intervjuima mi je motivacija bila toliko jaka, da je nosila sve pred sobom. Znao sam da sam dobio posao i bio sam u pravu, ali osećaj satisfakcije ostvarenja cilja je izostao…

Meseci su prolazili, kada sam se jednom vraćajući sa posla, na onom istom semaforu gde sam viđao kolegu, morao zaustaviti. Vreme oblačno, na radiju opuštena muzika, ja vedar, nasmejan i u tom trenutku sam osvestio: čoveče na cilju sam! Vidim sebe kao uspešnog saradnika poznate kompanije, koji provodi vreme putujući i u čestoj je komunikaciji sa različitim ljudima od kojih može puno da nauči, sa lakoćom obavljam postavljene zadatke i zadovoljan se vraćam kući svojoj porodici kojoj sam obezbedio dovoljno sredstava za željeni način života.

Od tada je prošlo nekoliko godina, promenio sam kompaniju, ali moj interni osećaj da sam ostvario cilj i dalje traje. Naročito kada čekam u kolima na semaforu. Dok sam tako zadovoljno i opušteno razmišljao baš na jednom semaforu, shvatio sam da je kada postavljamo sebi ciljeve važno da damo sebi slobodu da u nama oni izazovu jedan mali „zemljotres“ negde ispod površine, ali dovoljan da pokrene cunami. Da ta motivacija bude toliko snažna da sruši svaku prepreku, a tako dugotrajna da sa nama sačeka na crvenom i na znak zelenog svetla ponese ka sledećim ciljevima.

Žolt Silađi
NLP Practitioner

[su_note note_color=“#be78ad“ text_color=“#ffffff“ radius=“0″]Ukoliko želite da saznate koje tehnike i alati vam mogu pomoći da poboljšate svoje samopouzdanje prijavite se za Intenzivni NLP Practitioner trening već danas. Za više informacija o treningu i prijave možete nas kontaktirati putem mail-a info@nlpcentar.com ili pozivom na telefone 011 4123 410 ili 060 029 0091.[/su_note]