motivacija nlp

Motivacija – svakodnevna potreba koje nema u prodavnici

14/10/2015
Motivacija je ona bitna pojava i stanje uz čiju prisutnost sve ide lako.

Motivacija budi u vama i neka druga stanja, uz motivaciju vi ste  puni energije, entuzijazma, volje, poletnosti, radosti i imate utisak da ste dovoljno snažni da pomerite planinu ili bar zid. U periodu dok je motivacija prisutna svaki dan je uspešan i sve se rešava „samo od sebe“. Rešenja dođu sama, pojave se osobe koje su vam potrebne u datom momentu i ne može vam biti bolje ni lepše. Sa njom je sve lako, a bez nje sve je mnogo teže.

A kako izgleda bez motivacije?

Možda izgleda nekako ovako: ne ustaje vam se iz kreveta, ne znate da li vas više mrzi da govorite ili da slušate, pa sav taj nered po kući ko će se baš sad još i time baviti, posao- ma kakva posao, ni te zabave nisu baš zabavne. Uvuče se u vas neka mrzovolja, bezvoljnost, manjak želje za akcijom, sve vam je teško i čini veliki napor.

Prema cilju ili od bola

Da li ste u grupi onih koje se motivišu tako što idete PREMA nečemu ili ste ipak više usmereni OD nečega. Pitate se o čemu je sad uopšte reč?

Govorimo o smeru motivacije u određenom kontekstu. Tako sam se i ja isto pitala, kad smo na NLP Practitoneru u okviru motivacionih metaprograma došli do uvida da postoji smer delovanja motivacije :  prema i od. To bi značilo  postoje pojedinci koje motiviše da postignu ono što žele udaljvajući se OD onoga što ne žele, da bi postigli baš ono što žele. Dok oni drugi su motivisani upravo kad idu PREMA svom cilju i baš onom šta žele. Uzmimo pranje suđa najjednostavniju svakodnevnu radnju, da prikažemo smer motivacije.
Osoba orjentisana prema : Perem suđe da bi bio red i sve čisto. Osoba orjentisana od : Perem suđe da mi cimerka ne vrišti i ne prigovara i danas.

Potrebno je znati da kako se  menja kontekst može biti promenjen i smer motivacije. Meni je to bilo izuzetno intresantno i značajno da bolje upoznavanje sebe i svoju motivaciju.

Sam protiv svih ili vam je lepše u timu?

Saznali smo da izvor motivacije može biti : interni i ekstreni.

Razmislite kako funkicionišete kada vam je potrebna motivacija. Da li je pronađete u sebi i umete sami sebe da motivišete, prosto  sami znate da li ste nešto uradili dobro,  ili vam ipak prija da ona dođe od stane drugih, bitna su vam njihova mišljenja i smernice?

Zašto je sve pomenuto uopšte bitno i gde se može primeniti?

Bitno je da umete da prepoznate kako kod vas tako i kod drugih u cilju postizanja stanja motivisanosti. Primenjivo je u svakom životnom kontekstu. Naravno i u poslovnom ima veliki značaj i primenu. Na osnovu poznavanja motivacionih metaprogram vaših kolega i saradnika lakše ćete postići zacrtane rezultate, kada je ceo tim motivisan. Verujem da je motivisan tim jedan od bitnih elemenata koji pravi razliku u pravcu postizanja uspeha.

Motivacija i tuširanje – tako različiti  i tako slični

Dok je motivacija tu, niste uvek potpuno svesni njenog postojanja. Često dok u vama ima svega dobrog što motivacija podržava, vi to prihvatate kao normalno i jedrite uspešno na talasu motivacije i  sa lakoćom rešavate  sve vama bitno. Zadovoljni ste. Uvek vam je nekako lepo i prijatno, čak možda i osetite tu prijatnost negde u vašem telu.

Motivaciju ne možemo da spakujemo i stavimo u džep, nikad je niko konkretno nije video, niti čuo, uzeo u ruke, mada svi vi sami znate da li je imate ili ne. Baš iz tog razloga što nema oblik koji je svima prepoznatljiv i tačno definisan, i ne može se kupiti kao recimo hleb, njena draž je još veća – kako je objasniti, probuditi je u sebi i drugima, kako  je negovati da traje dugo.

Motivacija voli osobe koje imaju volje da se o njoj brinu. Kao i sami ljudi, koji vole da se okruže prijatnim ljudima, da žive u prijatnim okruženjima, isto tako i motivacija voli prijatno okruženje i pozitivne misli. Na motivaciju se gleda kao na dobru pojavu, ako je ona usmerena ka pozitivnim, kreativnim, stvarajućim, konstruktivnim akcijama. Stoga je bitno i motivaciju usmeriti i oplemeniti pozitivnom, podržavajućom notom.

Jednom  je neko rekao : „Motivacija je kao tuširanje, potrebno ju je svakodnevno ponavljati.“

Kako ste vi sigurno uvek pozitivni i umereni ka vašim ciljevima, verujem da je i motivacija sastavni deo vas. Verujem da ste motivisani za uspeh i da se budite uz osmeh svaki dan.

Snežana Knežević  dipl.ecc
NLP Practitioner

Iako smo vam kroz tekst objasnili kako u stvari svaka osoba funkcioniše na različit način kada je samomotivacija u pitanju, ovo nije ni stoti deo onoga što te čeka na treningu NLP Practitioner. Verovatno znaš šta je NLP i da najuspešniji ljudi koriste taj alat! Mi želimo da te motivišemo da saznaš još više! Da probudiš svoju novu verziju. Da napraviš prvi korak ka svojim novim ciljeva! Trening NLP Practitioner je zakazan za 23. jun i počinje na Kopaoniku! Čeka te 9 fantastičnih dana učenja i razvoja na Kopu, nakon čega u nekim od gradova Srbije, Republike Srpske i BiH možeš da slušaš ostatak treninga :) Sigurni smo da je ovo trening koji treba da prođe svaka uspešna osoba ili ona koja želi to da postane! Zato, saznaj više na LINKU.

Saznaj više o treningu NLP Practitioner na Kopu