vds

Na svom ličnom razvoju potrebno je intenzivno raditi – Vedrana Božić

31/07/2017

Ja sam Vedrana Božić i provela sam jednu veoma intenzivnu nedelju na Kopaoniku odakle sam ponela fantastične utiske i podsticaje sa treninga NLP Practitioner.

Iako sam mislila da je nemoguće odvojiti 9 dana za boravak na nekom treningu zbog porodice i posla, ispostavilo se da je to bio savladiv izazov i prava odluka.

Kopaonik leti…rano ustajanje i doručak u 8.00 časova, duge šetnje i planinarenje dovode do balansa tela i duha, a ambijent i atmosfera su bili savršeni za usmeravanje fokusa ka sadržaju i aktivnostima treninga. Intenzitet treninga je bio po meri, jer sam imala priliku da osvežim poznate i otkrijem nove alate i aspekte koji određuju uspešnost komunikacije, postizanja ciljeva i promenu ponašanja.

Promena ponašanja, koja mi se tu spontano i desila, je nešto što je ostavilo najveći utisak na mene jer sam u privatnom i poslovnom iskustvu prepoznala to kao najveći izazov. NLP tehnike i principi tako lako dočaraju koliko je promena ponašanja neophodna za razvoj i uspešnost.

Motaju mi se po glavi tako neki od NLP principa: iskustvo ima strukturu, ne postoji neuspeh – postoji samo rezultat, kad nešto ne funkcioniše onda treba da probamo nešto drugo… Jedan po jedan, NLP principi se definišu i zvuče kao opšte poznate stvari, ali sam se tokom treninga mnogo puta zapitala zašto ih onda i ne primenjujemo ako su tako jednostavne i poznate?

Tokom treninga prepoznala sam neke tehnike upravljanja komunikacijom koje koristim u svom okruženju nesevesno ili svesno. Uzbudljivo i zabavno je bilo vežbati i primenjivati veštine uticaja na sagovornika. Tokom trajanja treninga, neke lake tehnike sam već primenjivala. Nekoliko puta sam u glavi i na papiru pravila plan kako bih u organizaciji u kojoj radim primenila i podstakla osvešćivanje NLP principa i tehnika i time što više kolega podstakla da po ovom receptu rade na sopstvenom razvoju.

Lepo je bilo provesti nekoliko dana sa ljudima posvećenim učenju, razvoju, promeni na bolje. Nadam se da ćemo ostati povezani i u kontaktu van treninga. Tek sam na pola NLP Practitionera, radujem se nastavku i mislim da je pravi poklon priuštiti sebi ovakav trening!

Vedrana Božić
HR Manager Adria Media Group