c22NLP Radionuca 2

Način na koji nešto kažemo, važniji je od onoga šta kažemo

16/10/2023
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Način na koji nešto kažemo, važniji je od onoga šta kažemo

Govor tela, tj. način na koji izražavamo svoje misli kroz pokrete i izraze lica, ima ključnu ulogu u poslovnom svetu, jer NAČIN na koji nešto kažemo, ponekad je i važniji od onoga ŠTA kažemo. Važno je napomenuti da ljudi često donose zaključke o našoj ličnosti i samopouzdanju na osnovu neverbalnih znakova koje isporučujemo. Na primer, uspravno stajanje i održavanje kontakta očima može pomoći da vas drugi vide kao samouverenu osobu.

Pomoću NLP analize bolje ćemo razumeti kako reči funkcionišu zajedno sa neverbalnim signalima. Takođe, kada kombinujemo analizu jezičkih obrazaca sa razumevanjem neverbalnih znakova, dobijamo potpuniju sliku kako komunikacija radi.

Evo nekoliko ključnih stvari koje treba znati:

Vaš govor tela govori o vama

Kako biste postigli visok nivo efikasnog komuniciranja, važno je da razumete nekoliko ključnih elemenata neverbalne komunikacije.

Kada se radi o postavljanju pozitivnog utiska, držanje tela igra presudnu ulogu. Stajanje uspravno ne samo da pokazuje samopouzdanje, već i pomaže da se ostavi utisak profesionalnosti. Kontakt očima, sa druge strane, uspostavlja vezu sa vašim sagovornikom.

Imati kontakt očima tokom razgovora signalizira da ste pažljivi i posvećeni, što čini da vas drugi vide kao pouzdanu osobu. Ipak kontak očima ponekad dosta govori i o reprezentativnom sistemu koji je kod osobe dominantan – Vizuelni, auditivni, ili kinestetički. Što opet otvara nove mogućnosti u komunikaciji.

NLP nam pomaže da identifikujemo ključne elemente uspešne neverbalne komunikacije, što znači da možemo bolje kontrolisati način na koji držimo telo i održavamo kontakt kako bismo ostavili snažniji utisak na druge ljude.

●     Gestikulacija

Gestikulacija takođe doprinosi vašoj neverbalnoj komunikaciji. Umereno korišćenje gestova može ojačati vaše verbalne poruke i činiti komunikaciju interesantnijom. S druge strane, preterana gestikulacija može zbuniti sagovornika, pa je važno da budete svesni svojih pokreta.

Razumevanje i kontrola govora tela su neophodne veštine u poslovnom svetu. Kombinacija samopouzdanog držanja tela, adekvatnog očnog kontakta i umerene gestikulacije može vam pomoći da ostvarite uspešnu neverbalnu komunikaciju. Osim toga, koristite sažet i jasan jezik kako biste se lakše razumeli sa svojim kolegama i partnerima. Ova veština može vam pomoći da ostvarite bolje rezultate na poslu i izgradite jake odnose u profesionalnom okruženju.

Fokusirajte se na jasno i konkretno izražavanje. Izbegavajte nepotrebne tehničke termine ili komplikovane rečenice koje mogu otežati razumevanje. Jasnost je ključna za efikasnu komunikaciju, a NLP može biti od velike koristi u postizanju tog cilja.

Saveti za unapređenje govora tela

Prvi korak ka unapređenju neverbalne komunikacije jeste svesnost o svojoj gestikulaciji, očnom kontaktu i držanju tela. Drugi korak jeste svakodnevna primena u praksi pravila koja dovode do unapređenja ovih elemenata, pa samim time i uspešne komunikacije

Kroz NLP edukaciju budite svesnost, učite i vežbate pravila efikasne komunikacije. Da bi ste i vi imali vrhunske reziltate u komunikaciji, srdačno vas pozivamo da se pridružite našem sledećem NLP Practitioner treningu koji počinje 18. novembra i iskoristite popust od 10 % koji traje do 31. oktobra. Ovo je prava prilika za vaš lični i profesionalni razvoj, kao i za značajno poboljšanje vaših komunikacionih veština. Ne propustite ovu priliku za napredak – pridružite nam se!

Vaš NLP Centar