nlpo blog

Veština komunikacije i NLP – poslovna komunikacija bez konflikta

14/05/2019
  • atmadmin
  • Blog
  • Коментари су искључени на Veština komunikacije i NLP – poslovna komunikacija bez konflikta
Poslovna komunikacija definisana je jasnim procedurama i kanalima komunikacije koje postavlja kompanija. Poslovni kontekst nameće imperativ efikasnosti, jasnoće i uređenosti. Međutim, šta se dešava kada nas kolega iznervira, menadžer ima sve više zahteva, a vremena je sve manje, a klijent…. Poznata vam je ona situacija kada uzdahnete i sa osmehom kažete – Klijent je uvek u pravu.

U takvim situacijama korišćenje NLP alata i tehnika može vam biti od ključnog značaja. Učtivim obraćanjem, poštujući sva pravila komunikacije u organizaciji, možete postići win-win efekat.

Komunikacija u organizaciji

U vašem radnom okruženju delite prostor i na dnevnom nivou komunicirate sa ljudima različitog temperamenta, karaktera, usvojenih vrednosti i uverenja. Svako od njih ima drugačije potrebe kao i reakcije na određene događaje. Zato je neophodno da pored poštovanja formalnih procedura koje su usvojene pravilnikom organizacije čiji ste zaposleni, aktivno slušate svoje kolege i budete fleksibilni u dijalogu. Šta to praktično znači?

Upoznajte svog sagovornika

Pored toga što u komunikaciji uzimate u obzir hijerarhijski odnos i ulogu koju vaš kolega ima u kompaniji, neophodno je da razumete i njegove potrebe. Aktivno posmatrajte način na koji vaš sagovornik priča, koje reči upotrebljava, kakvi su mu pokreti. Modelujte ga i usaglasite se sa njim. Na taj način, izgradićete poverenje, a ono je ključ svakog odnosa.


Interna komunikacija

Prilikom komunikacije sa kolegama u radnom okruženju čest uzrok potencijalnog konflikta mogu da budu interpretacije. Svaku informaciju koju primimo, provlačimo kroz svoje filtere. Filtere uspostavljamo na osnovu ličnog iskustva. Da bismo bili precizniji i izbegli interpretacije u komunikaciji, važno je da budemo vešti u opisivanju onoga što vidimo, čujemo ili osećamo, a zatim da kažemo šta nama to znači.

HAJDE DA ANALIZIRAMO SUSRET DVE OSOBE KOJE IMAJU SUPROTNE POTREBE

Posmatrajmo dve koleginice sa različitim potrebama. Prva je brižna, postavlja puno pitanja, zanima je emotivna situacija sagovornika. Druga želi da se stvari obave brzo i efikasno, emocijama ne daje previše prostora. Konflikt u takvim sutuacijama nastaje kada jedna drugoj ne iskomuniciraju svoje potrebe, već se vode interpretacijama.

PRIMER DESTRUKTIVNOG RAZGOVORA U POSLOVNOJ KOMUNIKACIJI

„Ne razumem zašto vam je teško da me pitate kako sam. Predano radim, sva zaduženja obavljam na vreme ispunjavajući sve postavljene kriterijume. Zaista se trudim, a povratna informacija izostaje. Nema pohvale. Vi ne cenite moj rad, ništa Vam nije dovoljno što uradim. Postaje mi sve teže da radim u ovakvim okolnostima.“

Vi nikada niste zadovoljni – u proteklih godinu dana dva puta ste napredovali, dobili ste i znatnu povišicu. Svojim delima pokazujem koliko cenim vaš rad! Šta je potrebno još da uradim kako biste to videli?! “

Da biste izbegli konflikt neophodno je da zaključke donosite na osnovu činjenica i ponašanja druge osobe, a ne na osnovu interpretacija. Ukoliko nemate dovoljno informacija o određenoj temi, pitajte vašeg sagovornika.

PRIMER KONSTRUKTIVNOG RAZGOVORA U POSLOVNOJ KOMUNIKACIJI

,,Složićete se da se zaista trudim oko posla, svaki zadatak obavim u predviđenom roku urađen prema tačno propisanim kriterijumima. U poslednjem kvartalu održala sam više od 20 sastanaka sa velikm klijentima. Sa njih petnaest započeli smo saradnju u vidu velikih projekata. Vaša pohvala je izostala i juče kada sam uspešno zaključila poslednji sastanak. Kroz takvo ponašanje, stičem utisak da ne vidite koliko se trudim. Zaista bi mi značilo da dobijem vaš feedback. “

Hvala Vam što ste mi to rekli, sada razumem potrebu koja Vas motiviše. Kroz povišicu plate i unapređenje, želela sam da Vam pokažem koliko cenim Vaš rad, ali sada razumem da Vam je potreba za pohvalom važnija od priznanja. Ubuduće, kad god imate potrebu za mojim feedback-om, tražite ga. Rado ću ga podeliti sa Vama. “

Na ovaj način, precizno ste iskomunicirali ono što vam je važno i konkretnim primerima obrazložili ste situaciju poštujući sagovornika. Omogućili ste da vas on čuje i jasno razume vašu potrebu.


Eksterna komunikacija

Ne bi trebalo ni da pominjemo koliko je značajno održavanje dobrih odnosa sa klijentima. Čenjenica je da nije lako balansirati i zadovoljiti potrebe obe strane, ali šta je ono što vam može pomoći u ovakvim situacijama. Kako da iskomunicirate ono što vam je važno, a da uvažite i potrebne suprotne strane?

U nastavku sledi primer u kojem vam NLP može biti od koristi u poslovnoj komunikaciji.

Klijent insistira da sastanak održite u ponedeljak od 9.00.  Vaš cilj je da sastanak pomerite za utorak i primite važne dodatne informacije. Rešenje kroz NLP tehnike je sledeće:

,,Stvarno mi se dopada Vaša ideja održavanja sastanaka na početku nedelje, to je odličan način da se svi okupimo dok smo puni elana za rad. Složićete se da većini ljudi ipak ponedeljak predstavlja izazov jer imaju unapred zakazane timske sastanke. Takođe, ukoliko bi sastanak održali u utorak imaćemo dovljno vremena da pripremimo detaljne izveštaje koji su od velikog značaja za naš projekat. Pitam se, da li mislite da je bolje da sastanak održimo u utorak ujutru ili pred kraj radnog dana? “

Sa ovih nekoliko rečenica ste postigli usaglašenost sa klijentom, iskoristili tehniku „da set“ i završili sa sugestivnim govorom gde ste dali 2 opcije: utorak ujutru i utorak popodne. Na ovaj način uspećete da ostvarite željeni komunikacioni cilj. Ukoliko želite da naučite još neke NLP alate za efikasnu komunikaciju pročitajte naš blog Komunikacija – Kako uspostaviti dobru komunikaciju sa svakim sagovornikom?


Trening komunikacije – kako unaprediti veštinu komunikacije?

Neurolingvističko programiranje je najpoznatiji svetski komunikacioni model, odnosno metodologija koja izučava komunikaciju sa samim sobom kako bismo se samomotivisali i postigli cilj, ali i ostvarili uspešnu komunikaciju sa drugim ljudima. Ovaj metod nam pomaže da uvidimo način da efikasnije priđemo ljudima, da ih razumemo, uspostavimo usaglašenost i krenemo dalje u pregovore, prodaju, uticaj… Na NLP Practitioner treningu u NLP Centru čak 4 modula posvećena su razvoju komunikacije i učenju konkretnih alata koji će značajno unaprediti vašu komunikaciju sa sobom ali i sa ljudima iz okruženja.

Više o treningu NLP Practitioner možete pogledati na linku:

NLP Practitioner