nnns

NLP – uspešna priča preduzetnika

24/11/2017

Jedan od polaznika NLP Practitonera, mladi preduzetnik podelio je svoje iskustvo sa nama.

“NLP je kao duh iz lampe, koji izađe kada je protrljate i ispuni Vam želju ili kao zlatna ribica koja će Vam ostvarti želju kad je upecate. NLP je kao majstorski alat, koji kada ga uzmete u ruke u zavisnosti o toga koliko su Vaše ruke vredne, toliko će i alat biti majstorski.

Kao preduzetniku koji je bio na početku i kome je svaka odluka u poslovanju bila ključna, NLP mi je bio od velike pomoći. Saznanje o tome šta je NLP, čemu služi, kako se koristi je bilo od velike važnosti za mene. Kada vodite posao potreban Vam je spektar različitih veština, a naročito kada mladi uđete u „surovi“ poslovni svet. Komunikacija, donošenje ispravnih odluka, upravljanje ljudima i upravljanje samim sobom je nešto što je neophodno za samostalan posao. NLP je na posebno na tim poljima imao primenu u mom slučaju.

Na početku, imao sam problema sa komunikacijom, kako da nešto kažem klijentu tako da se on odluči za moj proizvod ili kako da dam zadatak zaposlenom tako da on uraditi ono što sam ja zamislio. Na NLP treningu sam naučio šta pričati, kako pričati, kada reći i kome, kako šta reći, kako da nekom nešto prodam „rečima“ i kako da budem siguran da će kada saopštim radni zadatak zaposlenom on to i razumeti i da će uraditi onako kako smo se dogovorili.

Emocije za koje svi kažu da nisu poželjne u poslu, su po mom mišljenju veoma bitne. Emocije su ipak stvar koja Vam može biti od velike koristi u poslu, naročito kada znate da ih kontrolišete i upravljate njima za svoje dobro. Kada steknete tu veštinu počnete da uživate u svakom trenutku. Emocije Vas ne sputavaju u situacijama kada dobijete pohvalu, ali ni kada dobijete kritiku. Slobodno možete da delite sreću sa klijentom, a isto tako i da razumete klijentovu ljutnju.

Najveće okriće i pored svega ovoga su ciljevi! Ciljevi su u stvari onaj pravi smisao, Vaš svetionik. Moj problem je što sam ja imao cilj bez puta do njega. Put koji mi je bio preko potreban počeo je da se gradi sa prvi trenutkom upoznavanja NLP-a. NLP-om sam dobio mogućnost da izaberem pravi put do cilja i da eliminišem one koji ne funkcionišu. Velika stvar je u tome što sam, i pored puta do cilja, napravio i sliku koja je obuhvatila moj celokupan životni cilj.

Uz pomoć NLP-a sa jasnim ciljem, sređenih emocija, jasne komunikacije plovim poslovnim morem po buri, oluji i mirnom moru i uživam u svakom trenutnu koji mi je oktrio NLP. “

Milan Trbojević Knjiški moljac