blog novcic

Novčić od 20 centi i zlatnik od 20 dolara vrede isto ako rđaju na dnu okeana!

08/10/2013

Pre mnogo godina, u Oklahomi je na imanju nekog starog Indijanca otkrivena nafta. Indijanac se celog života davio u siromaštvu, ali čim je otkrivena nafta postao je veoma bogat.

Jedna od prvih stvari koju je uradio bila je kupovina velikog otvorenog Kadilaka. U to vreme, otvorena kola su pozadi imala dva dodatna točka. Međutim, stari Indijanac je hteo da ima najduža kola u kraju, pa je dodao još četiri točka. Kupio je cilindar kakav je nosio Abraham Linkoln, obukao je frak, dodao leptir mašnu, a svoj novi izgled je ukrasio velikom crnom cigarom. Nameravao je da se svakog dana odveze do vruće i prašnjave varošice u blizini.

Hteo je da vidi svakog i da svako vidi njega. Bio je dobra duša, pa se, kad god se vozio po varošici, okretao levo-desno i pričao sa svakim koga sretne. Tako je obilazio ceo grad i samo pričao s ljudima. Zanimljivo je da nikada nije naleteo ni na šta i ni na koga. Nikad nikoga nije povredio, niti je počinio ikakvu materijalnu štetu. Razlog za to je jednostavan. Taj veliki, lepi automobil vukla su dva konja.

Automehaničari su mu rekli da motoru ništa ne fali, ali stari Indijanac nikada nije naučio kako da ubaci ključ i upali ga. U kolima je bilo stotine konja – spremnih, voljnih i željnih da krenu, ali stari Indijanac se oslonio samo na ona dva napolju. Mnogi greše kad gledaju napolje i vide samo dve konjske snage, umesto da pogledaju unutra gde ih ima preko stotinu.

Psiholozi kažu da od celokupnih sposobnosti koje posedujemo koristimo samo od 2 do 5 odsto.

Nemojte dozvoliti da budete jedan od ovih novčića ili zlatnika koji rđaju. Vaša vrednost postaje stvarna onog trenutka kad naučite kako da je pronađete u sebi i upotrebite ogromni potencijal koji se tamo nalazi. I zato svakodnevno radite na sebi i unapređujte sebe kroz različita iskustva.