nlpf 4

Odustati ili nastaviti, pitanje je sad?!

09/12/2020

Pokretanje projekta, aktivnosti, novog posla, čak i neke nove životne avanture može biti uzbudljivo, ali može nas takođe suočiti sa poteškoćama i preprekama već na samom početku. I tada se dešava da krenu sumnje i nedoumice, da se izgubi motivacija, ili čak i odustane već na samom startu.

Ovde su navedene samo neke od prepreka sa kojima se najčešće suočavamo kako u svom poslu tako i svakodnevnom životu:

Strah od neuspeha

Ponekad sebe sprečimo i da započnemo putovanje, jer ne znamo kuda će nas odvesti, niti znamo koje korake treba preduzeti.

Pitanja: kako uraditi sve ispravno prvi put, da li sam napravio/la pravi izbor, „da li ću pogoditi u metu”, itd., često dovode pre do odustajanja nego do pokušaja.

Hrabrost se može razviti i istrenirati. Da biste to uradili, potrebna su vam dva alata:

– Odlučnost

– Sposobnost da sebe motivišete

Na NLP Practitioner treningu uče se veštine kako da zadržite odlučnost i samomotivaciju.

Odlučnost i sposobnost samomotivacije su jako važni da se mirnije suočimo sa malim i velikim preprekama i da se izborimo kako sa prvim tako i sa kasnijim poteškoćama sa kojima se susrećemo u svakodnevnom poslovanju.

Perfekcionizam 

Perfekcionizam ili ideja da treba steći više veština i više znanja pre nego što uopšte započnemo neki posao i postavimo cilj, vodi nas u odugovlačenje i odvodi sve dalje od cilja.

NLP takođe daje jasne smernice za dobru strategiju u postavljanju i programiranju  ciljeva, konkretne akcione korake ka ostvarenju istih. Sve navedeno povećava mogućnost uspeha u onome što smo započeli.

Organizacija vremena

Odlaganje početka posla, loš plan koji vam oduzima dragoceno vreme, loša organizacija samo su jedan od kamena spoticanja na koji možemo naići kada smo u nedoumici da li odustati ili nastaviti sa onim što smo započeli. U prethodnom blogu je dato nekoliko saveta kako da taj kamen spoticanja uspešno sklonimo sa svog puta.  Vreme je resurs jednak za sve. Važno je samo da upravljamo njime u skladu sa svojim prioritetima.

Jedan od fokusa NLP treninga je na primeni NLP alata u procesima promene ponašanja, između ostalog i što se dobre organizacije tiče.

Upoređivanje sa drugima

Dosta ljudi u današnje vreme ima težnju da se upoređuje sa drugima, što često rezultuje obeshrabrenošću. Napredovanje drugih može da nam se učini naizgled brže i efikasnije, i tada vidimo samo postignute uspehe (ili ono što nam se pokazuje putem društvenih mreža). Tako sebe stavljamo u situaciju postavljanja nerealnih ciljeva, što takođe može dovesti do toga da na pitanje: odustati ili nastaviti, sebe ubedimo da je ispravno odustati.

I to je velika greška, jer postoji način da tuđi uspeh iskoristimo kao dobro oruđe i za svoj uspeh. Posebno tom temom, bavi se sedmi modul NLP Practitioner treninga koji nas uči  kako da kreiramo viziju onoga kakvi želimo da budemo i šta želimo da postignemo, a onda da to i uspešno primenimo.

Jednostavne promene jesu način za prevazilaženje ovakvih prepreka na početku posla, planiranja nekog aspekta i ostvarivanje svog potencijala.

Akcije koje treba preduzeti trebaju biti vrlo jednostavne ili bliske našim mogućnostima. Ne treba da tražimo od sebe da radimo nešto što nam je nepoznato ili da primenimo znanje i veštine koje nemamo u datom trenutku.

Nije neophodno da svaka akcija bude prekretnica ili da je reč o velikom koraku napred. Podsetimo se jedne izreke: „Uradi bilo šta, čak i malo, zaista vrlo malo. Ali samo uradi to!„

Pomak (makar bio jednostavan i sitan) prema cilju i promena načina razmišljanja jesu važni koraci za nastavak započetog, a svaka prepreka može da bude važna “lekcija” iz koje se uči.

 A sve to stvarno jeste moguće!