blog sopstvene lekcije

Posećuj sopstvene lekcije

03/03/2016

[ezcol_2third]

U NLP-u metaprogrami su zaslužni za način na koji tumačimo informacije. Oni nam pomažu da formiramo internu reprezentaciju spoljašnjeg sveta i usmerimo svoje ponašanje. Pomažu nam da bolje razumemo sebe i druge ljude. Njihovo razumevanje nam može pomoći da promenimo svoja uverenja i ponašanja koja nam možda ne služe u ostvarivanju uspeha. Prvo treba da ih budemo svesni, kako bismo mogli da ih menjamo tako da rade u našu korist. Što bolje poznajemo sami sebe, bolje možemo da upravljamo sobom.

[/ezcol_2third]
[ezcol_1third_end][/ezcol_1third_end]

„Sva ljudska ponašanja se vrte oko nagona da steknemo zadovoljstvo ili da izbegnemo bol. Sklonimo ruku od upaljene šibice kako bismo izbgeli da se ne opečemo. Sednemo i posmatramo prelepi zalazak sunca jer uživamo u predivnoj predstavi dok dan klizi u noć“ – Tony Robbins

Možemo da koristimo ova sočiva da razumemo da li nekoga, ili nas same, motiviše beg od bola ili nagon prema dobiti. Bitno je naglasiti da metaprogrami zavise od konteksta, na primer oni mogu biti potpuno različiti za nas na poslu i u odnosu sa prijateljima ili porodicom. Oni ne daju sliku o tome ko smo mi (identitet), već kako funkcionišemo u datom trenutku i datoj situaciji (ponašanje).

Sve što nas iritira ili inspiriše kod drugih ljudi, može nas navesti na razumevanje samih sebe. Mi govorimo drugima ono što bismo trebali govoriti sebi.

Ono što govorimo i ono što radimo nije slučajnost.

Često na sastancima kada mi klijenti traže savet, ja ih pitam šta im je cilj? Šta žele da postignu? Onda jednostavno svoju željenu akciju uporede sa tim, i jasno dobiju odgovor da li to treba da urade ili ne. Ovo je nešto što često zaboravim sam da uradim. Krenem da radim stvari, bez jasnog cilja na umu, nadajući se da će sve ispasti onako kako treba. Naiđe mi interesantna prilika, ja je prihvatim bez obzira da li mi se uklapa u planove i dugoročne ciljeve. Shvatio sam da ono što konstantno govorim ljudima je upravo ono što i sam treba da poslušam. „Pohađaj sopstvene lekcije“ često ste mogli čuti od mene. Kada sam preispitao svoje motive zašto sam govorio ljudima da se vrate na svoj cilj, shvatio sam sopstvenu potrebu za tim.

Kako ovo možemo da primenimo? Evo jedne praktične vežbe:

[ezcol_1third]

Prvi korak

U narednih nedelju dana, posmatrajte svoja mišljenja koja imate o drugima. Kad god vas nečije ponašanje iritira, zapišite šta tačno u njihovom ponašanju vas je iritiralo. Zapišite sva mišljenja koja imate o ljudima koji su vam najbliži. Možda u sebi imate potencijal za tim istim ponašanjima.

[/ezcol_1third]

[ezcol_1third]

liiik
[/ezcol_1third]

[ezcol_1third_end]

Drugi korak

Koje savete dajete ljudima? Šta im govorite kako bi im život bio bolji? Razmislite malo da li su ti saveti upravo oni koji biste sami trebali da poslušate. Ponekad govorimo drugima šta da rade kao podsetnik za nas same. Naša podsvest je veoma moćna stvar.

[/ezcol_1third_end]

Nikola Rajić
Dipl. Ing. Organizacionih nauka
Trener i facilitator

separator-bottomNa NLP radionicama upoznaćete se sa NLP metodologijom i zaviriti u svet NLP-a. Tema sledeće radionice koju će održati NLP Master trener Peđa Jovanović  biće „Storytelling“. Radionica je zakazana za 18. mart, a više o temema koje će biti obrađene pročitajte klikom na sliku ispod: