Blog img2

Pozitivne misli ili kako proširiti veš

21/06/2015

Može, na primer, ovako:

Naspavala sam se.

Jutarnja svetlost ispunjava sobu.

Čujem bat malih stopala koja se približavaju. Koraci se ubrzavaju. U trenutku kada zvuk utihne, ispred mojih očiju je ozareno lice trogodišnjaka.

  • Mama, dan je! Možeš da ustaneš.

Gura svoju malu čupavu glavu uz moju i osećam mekoću njegove kože na svom obrazu. Udišem duboko miris dečije kože, a ruke same kreću u jak zagrljaj. Milina mi se širi celim telom…

Svežina jutarnjeg vazduha se oseća u celom stanu. Parket je hladan i prija mi da ga dodirujem bosim stopalima.

Iz jednog ugla do mene dolazi miris vruće kafe.

  • Srce, kafa je gotova! Dođi da piješ dok je vruća. Posle ćeš da kukaš kada se ohladi.

Glas je onog koji me dobro poznaje, kao i ceo dijapazon mojih volim-ne-volim stanja. Grlim ga. Osećam snagu tela pod rukama. Iako se sa mnom ništa nije dogodilo, samim tim što sam stala do njega, kao da sam se smanjila. Kao da sam u nekom zaklonu. Uživam…

  • Mama, je li danas vikend? Danas ne idemo u vrtić?
  • Jeste, vikend je. Ne idemo u vrtić.
  • Jeeee! Danas je vikend! Hajde brzo da se obučemo! Ja ću spajdermena.

Šestogodišnjak skače sa kauča na pod u stilu spajdermena i odlazi ka plakaru dok ga mlađi brat ponosno prati…

Dok pišem ovo daleko od sve trojice osećam kako mi neka treperava sreća ispunjava celo telo. Dobro mi je od same pomisli na njih, na dom, na lenjo subotnje jutro, na intiman trenutak sreće. Pozitivne misli nose dobro osećanje koje dopire do svake ćelije mog tela. A kada se zamislim ne bi li se setila nekog detalja, biva mi još bolje. Dobar osećaj me preplavljuje. Slika je živa, zvukovi i mirisi su svuda oko mene. Život je lep!

Snaga kojom raspolažete, ako su vam na umu pozitivne misli je neizmerna. Pozitivne misli se kreću od slike koja u osobi budi prijatna osećanja do pobedničkog pokliča: To! Kralju! (Ili To! Kraljice!) Pozitivne misli mogu da budu prisećanje na neki prijatan događaj iz prošlosti ili zamišljanje i maštanje o nečemu što se (možda još) nije ni dogodilo. Pozitivne misli su zapravo svesno angažovanje misli u pozitivnom pravcu. A mogućnosti su bezbrojne. Čak i situacije koje su u trenutku svog odvijanja u osobi izazvale neprijatne emocije (npr. trenutak vrhunske blamaže) mogu biti podsticaj za javljanje pozitivnih osećanja, ako je vremenom napravljen dovoljan emotivni otklon. Ja bar volim da svoje blamove predstavim kao neviđene domete sopstvenog komičkog potencijala.

Obratite pažnju na ovo „ja volim da predstavim“ pošto tu leži ključ za pozitivno razmišljanje. Formulacija ja volim zapravo znači ja biram. Ja biram da svoje blamove prikažem kao fore, ja biram da budem Kraljica, ja biram da u misli prizovem idealno subotnje jutro baš ovako kako sam ga opisala. Nisam vam rekla da u istom tom trenutku tog savršenog jutra u tom stanu postoji i mašina puna veša koji cvili da ga proširim, u dečijoj sobi nešto smrducka pošto je onaj trogodišnjak uspeo da prećuti da se u toku noći upiškio u krevetu, a komšinica sa donjeg sprata će se opet žaliti zbog spajdermenovog skoka. Ja biram sve ovo da zanemarim i da vidim, čujem i doživim samo ono što meni prija. Pogled na svet je stvar izbora. A pozitivne misli su odličan materijal za taj prozor kroz koji gledate.

Život, sem toga što je lep, pomalo je i komplikovan. Roditelji i oni koji su se brinuli o nama dok smo bili deca su nas voleli previše, ili su nas voleli premalo, ili su brinuli previše, ili su brinuli premalo… Kako god, tek jednog dana je mali čovek u nama seo, sumirao prethodne događaje i odlučio – svet je takav i takav! Pogled na svet je stvar odluke. Naše nesvesne odluke. Nesvesno smo izabrali da pozitivne misli negujemo ili neutrališemo. I jednom kada to osvestimo, ništa nas ne sprečava da promenimo tu odluku ako želimo.

Osnovni princip mehanizma pozitivnog razmišljanja je: pomeri fokus! Ako ti sreću kvari detalj, gledaj širu sliku! Ako ništa nema smisla, sigurno postoji neki deo tog besmisla koji je vredan pažnje!

Manje-više u praksi mu to dođe kao ona vežba u vojsci u slučaju atomskog napada (nisam bila u vojsci, ali sam o ovome čula iz narodnog predanja). Napad s’ desna, a vi na levo. Napad s’ leva, a vi na desno. Bedak na horizontu, a vi pogled na nešto dobro iz prošlosti. Pritiska vas prošlost, a vi pogled još malo dalje u budućnost. Užas sa svih strana, a vi onda promenite kontekst. Sve dok izmučena svest ne zakuka: Kako da te uhvatim, ako stalno skačeš?!

Srknula sam kafu. Mmmm… Vruća, ali taman da može da se pije. Ispijajući kafu razgovaramo o stvarima koje nismo stigli da pretresemo tokom nedelje. Došunjala sam svoja stopala do njegovih i mazim ih u mikropokretima. A onda su klinci iznenada primetili da su nepravedno izostavljeni iz naše komunikacije i počinju da nas napadaju sa „samo nešto da ti kažem“. Setila sam se veša i nevoljno krenula ka mašini… Nema ništa lepše od mirisa čistog veša 🙂

Nadežda Nedić
NLP Practitioner

[su_note note_color=“#be78ad“ text_color=“#ffffff“ radius=“0″]Pozitivne misli se mogu negovati! Ukoliko želite da saznate koje tehnike i alati vam mogu pomoći da pozitivne misli postanu deo vaše svakodnevice prijavite se za Intenzivni NLP Practitioner trening već danas. Za više informacija o treningu i prijave možete nas kontaktirati putem mail-a info@nlpcentar.com ili pozivom na telefone 011 4123 410 ili 060 029 0091.[/su_note]