img v2341

Izgovor – Prestani da tražiš izgovore – odradi taj posao!

11/09/2017

Brz tempo života i pritisak koji stvaramo doprinose tome da smo stalno u nekoj akciji, a kada ugrabimo malo slobodnog vremena uglavnom ga provodimo ispred televizora ili na društvenim mrežama.

Za izuzetne rezultate u određenim životnim oblastima obično nam je potrebna kreativnost i razmišljanje “izvan kutije”, posebna veština koja nam omogućava da postižemo izuzetne rezultate. Brz tempo života i pritisak ubijaju kreativnost. Ukoliko uhvatite sebe da ste pod pritiskom i da predugo “žonglirate” sa svakodnevnim obavezama, budite sigurni da se vaš kreativni potencijal smanjuje i da će vremenom postati sve manji i manji.

Da biste obnovili svoj kreativni potencijal potrebno je da napravite pauzu.

Kada kažemo napraviti pauzu, mislimo da zastanete i izađete iz uloga koje najviše preuzimate u svakodnevnom životu i zauzmete neutralnu, neosuđujuću poziciju iz koje ćete posmatrati vaš život i postaviti sebi pitanje da li vam se sviđa to što vidite?

Ukoliko je odgovor “da”, možete učiniti 2 stvari:

1. Dati sve od sebe kako biste prepoznali svoju uspešnu strategiju. 
Koji konkretni koraci su vam doneli zadovoljstvo?

2. Razmislite na koje načine možete povećati svoje zadovoljstvo..
Koje male stvari možete da inkorporirate u svoj život koje će vam pomoći da povećate nivo zadovoljstva?

Ukoliko je odgovor negativan “ne” ili “ne baš”, možete sebi postaviti sledeća pitanja:

1. Koju oblast mog života treba što pre da unapredim?
2. Koji bi prvi, mali korak mogao da načinim u tom pravcu?

Dakle, bez obzira da li smo zadovoljni našom trenutnom pozicijom ili ne, ukoliko želimo da “izađemo iz minusa” ili da “napravimo još veći plus”, moramo nešto da učinimo po tom pitanju – da preduzmemo akciju.

Izgovori su najopasnije prepreke koje se mogu naći na putu ka uspehu. Uglavnom se javljaju u dva oblika:

1. Glas razuma koji na lep način može da objasni zbog čega nešto nije moguće.
2. Podli glas, poput glasa koji ima lik Smeagol u filmu “Gospodar prstenova”, nešto poput “Jadan ja, uradio bih to, ali…”

Bez obzira na oblik koji uzima, izgovor je samo besmislena priča koju iznova ponavljamo sve dok ne dobije takav uticaj na naš život da počnemo da verujemo da je ona zaista istina i zatim nastavimo, u različitim oblicima, sve češće da je ponavljamo.

Tipičan predstavnik čitave grupe izgovora, koji nam “pomažu” da ostanemo u “ne razmišljam” i “ništa ne preduzimam” fazi je “to bi bilo super… ali nemam vremena!

Rado bih to uradio, ali jednostavno danas nemam vremena.
Izvini, nisam imao vremena…
To je sjajna ideja, kada bih samo imao vremena…

Ovakvi i slični izgovori mogu samo da nas drže u začaranom krugu u kojem ćemo pokušavati da žongliramo sa svim lopticama i čekati da u trenutku kada igra postane preteška, život nam doda još jednu lopticu i sve učini još komplikovanijim. To može, do određene mere, biti korisno jer možete da naučite kako da žonglirate sa 4, 5, 6, 7 ili više loptica. Ali postavlja se pitanje da li ste postigli željeni rezultat.

Dakle…

• Preuzmite odgovornost za pravljenje pauze. Ukoliko vi ne obezbedite to vreme, niko neće.
• Za svaki izgovor koji date, stavite 5 evra u kasicu. Na kraju godine, ukoliko ste iskreni prema sebi, uštedećete lepu sumu novca.
• Zamenite “nemam vremena” sa “to mi nije važno” ili “danas imam važnije stvari koje treba da uradim”.

Činjenica je da svi mi imamo 24 časa dnevno na raspolaganju i sa tim vremenom možemo da uradimo šta god želimo. Prebacivanje krivice na vreme je samo izgovor za vaše odluke.