RECI DA NLP CENTAR NLP PRACTITIONER

Reci „DA!“ novim iskustvima! 8 razloga zašto će ti ova reč promeniti život (na bolje)

03/07/2020

„Ako ti neko ponudi sjajnu priliku da uradiš nešto novo i nisi siguran da li to možeš, reci DA. Posle nauči kako ćeš to da uradiš.“ – Richard Branson

Toliko puta smo sebi uterali strah u kosti kada se nova prilika ukaže pred nama. Šta ako ne mogu? Šta ako ne uspem? Hoće li me moji prijatelji podržati? Hiljadu pitanja u glavi, a kako ljudska priroda nalaže, uvek razmišljamo o najgorim mogućim ishodima. Na kraju zbog straha od neuspeha, odustajemo od ideja, ciljeva i novih mogućnosti.

U većini slučajeva, kao odgovor na novu mogućnost imamo jednu izjavu, ali nam se u glavi mota nešto potpuno drugačije. Evo par primera:

Važi, razmisliću. (Teško da hoću.)

Baš sam u gužvi, gomila obaveza, a volela bih tome da se posvetim. Stvarno, drugom prilikom prihvatam! (Ne želim da napustim svoju sigurnu luku i promenim prioritete, jer mi je dovoljno lepo i ovde).

Ne znam ja to da radim. Pa, gde sada da učim nove stvari, u ovim godinama. (Zašto bih se menjao/la u ovim godinama.)

Uvek možemo da nađemo 1001 razlog zašto reći „NE“. Vidiš, iza svakog od navedenih odgovora, ili bolje reći izgovora, možemo da vidimo skrivenu poruku koju sami sebi govorimo, onako, između 4 zida. Zbog straha od promene, neizvesnosti, rizika, novih otkrića i samim tim promene percepcije, ograničavamo se na ono što smo danas. Ostajemo zatvoreni u svojoj maloj kutiji zvanoj „zona komfora“, odbijajući da odgovaranjem sa „DA“ na nove izazove iskoračimo iz skučenog prostora.

Sama reč „DA“ ima magiju u sebi.
Koji su razlozi zašto treba češće da kažeš „DA“ novim prilikama?

1. Sa svojim „NE“ blokiraš potencijalne sjajne mogućnosti

Nova prilika će samo zakucati na tvoja vrata i neće čekati savršen tajming. Istina je da zapravo, ne postoji savršen tajming. Znaš kako kažu: „Započni i pre nego budeš spreman“. Konačno, šta je zabavno i izazovno u ostajanju na mestu gde si sada?

2. Uvek će postojati racionalan razlog da kažeš NE – zato slušaj svoju intuiciju

Slušaj svoju intuiciju. Ne treba da govoriš DA i na prilike za koje smatraš da su sulude i koje bi tebe dovele u stanje stresa. Kada se nova vrata otvore, šta osećaš? Leptiriće i uzbuđenje ili grč? Razum će uvek voditi na svoju stranu i izlistaće sve scenarije (najčešće one neuspešne), zato su intuicija i tvoja prva reakcija ono što bi trebalo da poslušaš.

3. Prilika ne dolazi nepozvana – neko veruje da ti to možeš

Dobiješ poruku na Linked Inu: „Hej, hoćeš da te preporučim u XY kompaniji za novu poziciju? Mislim da bi se super uklopio.“ Iako ti na momenat promena deluje zastrašujuće, sigurno nećeš dozvoliti da neko drugi veruje u tvoje sposobnosti, a ti ne! Nove poslovne prilike, predlozi, opcije ne dolaze iz vedra neba. Neko veruje da ti možeš da napraviš korak dalje i napreduješ. Veruj i ti.

4. DA ima efekat multiplikatora

Kada svojim NE zatvoriš jedna vrata, nove prilike ne nailaze posle lako. Sa druge strane, otvarajući jedna vrata ulaziš u novo okruženje. Učiš, razvijaš se i menjaš. Sa novim promenama, dolazi i još novih mogućnosti.

Kad ćeš ti da pokrećeš lavinu novih prilika?

5. Ta sjajna prilika neće čekati tvoje: „Spreman sam!“

Ako ti kažeš da nisi spreman, neko drugi će zauzeti tvoje mesto. Kratko i jasno.

6. Privlačiš pozitivne događaje

Ovde ne pričamo o zakonu privlačenja i sličnim teorijama. Jednostavno je – sama reč „DA“ je ohrabrujuća i daje ti motivaciju za neke nove, izazovne poduhvate.

7. Život je obogaćen novim iskustvima

Iz ugla NLP-a, reći ćemo ti da svako tvoje „NE“ „NE MOGU“ „DA, ALI“ predstavlja prepreku koju TI  postavljaš na svom putu ka promeni, uspehu i razvoju. Nova iskustva te uče, grade bolju veziju tebe, koja je spremnija za još veće izazove. Ako nemaš nova iskustva, kako očekuješ da napreduješ?

Želimo da te upozorimo: izgovaranjem „DA“ za nove prilike ide uz izgovaranje  „NE!“ svom okruženju. Kako tvoj put ka novoj prlici bude krenuo, tvoje okruženje ostaje nepromenjeno, i želi da vrati onu staru verziju tebe. Spremi se. To će biti trenutak kada ćeš morati da kažeš drugima „NE“ da bi tvoje „DA“ za nove prilike bilo delotvorno.Za kraj, imamo jedno pitanje za tebe. Da li živiš da bi ostao na istom mestu ili ćeš stvarno uzeti život u svoje ruke i upravljati njime? Napravi neku promenu koja će te pokrenuti ka tvojoj boljoj verziji. Grabi nove prilike, veruj u sebe, reci „DA“ i uči usput. Skupi hrabrost i pohitaj ka novim izazovima i uspehu! Mi smo uvek tu da te podržimo.

nlp trening